Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 04/08/2022

Kuluttajien käytettävissä olevat tuomioistuimen ulkopuoliset menettelyt

Jos sinulla on ongelmia ostamasi tuotteen tai palvelun suhteen, esimerkiksi jos myyjä kieltäytyy korjaamasta tuotetta tai palauttamasta rahojasi, voit yrittää ratkaista riidan käyttämällä vaihtoehtoista riidanratkaisumenettelyä.

Jos riita koskee verkossa ostettua tuotetta tai palvelua, voit tehdä valituksen myös EU:n verkkovälitteisen riidanratkaisufoorumin (ODR) kautta.

Vaihtoehtoinen riidanratkaisu on yleensä edullinen ja yksinkertainen menettely, jonka avulla voidaan välttää asian vieminen tuomioistuimeen.

Vaihtoehtoinen riidanratkaisu

Vaihtoehtoisia riidanratkaisumenettelyjä hoitavat tuomioistuinten ulkopuoliset riippumattomat elimet, kuten sovittelijat, välittäjät, välimiehet, kuluttaja-asiamiehet ja kuluttajalautakunnat. Ne voivat luoda kuluttajan ja myyjän välille yhteyden, jotta nämä voivat löytää ratkaisun riitaansa. Ne voivat myös ehdottaa ratkaisua tai jopa määrätä sitovan ratkaisun.

Vaihtoehtoisten riidanratkaisuelinten on täytettävä EU:n tiukat laatuvaatimukset, joilla taataan, että elimet käsittelevät riitoja tehokkaalla, oikeudenmukaisella, riippumattomalla ja avoimella tavalla. Useimmat niistä auttavat maksutta tai pienestä maksusta. Ratkaisu saadaan tavallisesti aikaan 90 päivän kuluessa. EU-lainsäädännön mukaisesti kuluttajat voivat käyttää näiden elinten palveluja sopimusriitojen käsittelyssä kaikissa tapauksissa, joissa myyjä on sijoittautunut EU:hun.

Vaihtoehtoiseen riidanratkaisuun voidaan turvautua kaikilla aloilla (esimerkiksi liikenne-, pankki-, televiestintä-, energia-, elektroniikka-, kodinkone-, autonvuokraus- ja pesulapalvelualoilla).

Vaihtoehtoiset riidanratkaisuelimet eri EU-maissaLinkki johtaa toiselle sivustolle

Esimerkkitapaus

Riidanratkaisuelimet voivat auttaa

Liettualainen Arvidas sai nettioperaattoriltaan laskun, jonka summa oli suurempi kuin sopimuksessa oli määritelty.

Yritettyään turhaan selvittää asiaa palveluntarjoajansa kanssa Arvidas kääntyi vaihtoehtoisen riidanratkaisuelimen puoleen. Sen avulla ongelmaan löytyi ratkaisu varsin helposti.

Verkkopohjainen riidanratkaisu

Jos sinulla on kiistaa johonkin EU-maahan sijoittautuneen myyjän kanssa verkossa ostamasi tuotteen tai palvelun suhteen, voit käyttää EU:n verkkovälitteistä riidanratkaisufoorumia (ODR-järjestelmä). Foorumin interaktiivinen sivusto on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä maksutta.

Jos teet kuluttajavalituksen ODR-järjestelmän kautta, sinun ja myyjän on sovittava vaihtoehtoisesta riidanratkaisuelimestä, joka käsittelee riidan. Kullakin elimellä on omat sääntönsä ja menettelynsä. Palvelut saattavat olla maksullisia. Järjestelmän kansallisilta yhteyspisteiltäLinkki johtaa toiselle sivustolle voi pyytää neuvoja ja lisätietoa menettelyn kaikissa vaiheissa.

Esimerkkitapaus

Hae riitaan ratkaisua verkossa

Tšekkiläinen Michaela osti uuden älypuhelimen saksalaisesta verkkokaupasta. Toimitettu puhelin ei vastannut tilausta, joten Michaela otti yhteyttä myyjään, muttei saanut tilannetta korjattua. Niinpä hän teki asiasta valituksen EU:n verkkovälitteisen riidanratkaisufoorumin kautta.

Michaela ja myyjä sopivat vaihtoehtoisesta riitojenratkaisuelimestä, joka käsitteli asian, minkä tuloksena Michaela sai uuden älypuhelimen. Ratkaisuun päästiin helposti ja vähäisin kustannuksin, ja kaikki hoitui verkossa.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: