Tarkistettu viimeksi: 03/06/2022

Verkkokaupan perustaminen

Verkkomaksaminen

Suurin osa verkkokauppaprosessista liittyy maksuihin. Niihin voi kuulua luotto- tai pankkikortteja, tilisiirtoja, prepaid-maksuja tai muita maksukeinoja.

Hyvä maksupalveluntarjoaja tarjoaa yrityksellesi turvallisen maksuympäristön ja keskitetyn rajapinnan maksutapoihin, joita päätät käyttää. Se myös mahdollistaa rajat ylittävän toiminnan.

Kun yrityksesi siirtyy uusille markkinoille, on tärkeää tarkastella paikallisesti hyväksyttyjä maksutapoja. Yritä parhaasi mukaan olla syrjimättä ketään sijainnin perusteella. Tarjoa maksuvaihtoehtoja, joita asiakkaat ovat tottuneet käyttämään.

Oikean maksutavan valitseminen

Maksutapojen tärkeimpiä valintaperusteita ovat

Varmista, että valitsemasi maksutavat ovat yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä ja että asiakkaat voivat maksaa ostoksensa nopeasti. Vaihtoehtoisia maksutapoja ovat verkkomaksutilit, prepaid-kortit, verkkopankkisiirrot, verkkopankkitoimintaan perustuvat reaaliaikaiset tilisiirrot tai jopa käteiseen perustuvat sähköiset maksukupongit.

Vaihtoehtoisten maksutapojen tarjoamisessa on useita etuja:

Maksupalveluntarjoajan valitseminen

Valittavana on kolme pääasiallista maksupalvelua. Valintasi riippuu siitä, millaisia asiakkaita sinulla on, mitä myyt ja millä alueilla:

Yhden maksupalveluntarjoajan käyttäminen

Maksupalveluntarjoaja hallinnoi tiedonkulkua, kuten tapahtumatietoja. Se tarjoaa maksunvälityspalvelun yhteen tai useampaan verkkomaksutapaan, joiden välisenä välittäjänä se toimii.

Jos aiot harjoittaa rajat ylittävää toimintaa, tarvitset maksupalveluntarjoajan, joka pystyy tarjoamaan maksutapoja muissa maissa ja joka tukee valuuttaa, jota haluat käyttää maksujen hyväksymiseen.

Jos yrityksesi on pieni, sinun kannattaa käyttää yhtä maksupalveluntarjoajaa siinä tapauksessa, että toimit eri maissa, joissa on erilaiset kansalliset mieltymykset. Maksupalveluntarjoajilla on asiantuntemusta kansallisista markkinoista ja vakiintuneet suhteet useimpiin Euroopan perinteisiin ja vaihtoehtoisiin verkkomaksujärjestelmiin.

Maksupalveluntarjoajiin sovelletaan erityisiä sääntöjä ja määräyksiä. Niiden on oltava kotimaansa ja Euroopan pankkiviranomaisen (EPV) rekisteröimiä. Voit varmistaa kansallisista rekistereistä en maksupalveluntarjoajien pätevyyden.

Isännöity vai integroitu?

Voit verkkokaupan maksunvälityspalvelua määrittäessäsi valita joko maksupalveluntarjoajan isännöimän sivun tai integroidun maksuratkaisun:

Maksupalveluntarjoajan käyttö takaa myös sen, että käytössä on turvatoimenpiteitä, joilla varmistetaan turvalliset maksut (kuten maksupalvelua käyttävän asiakkaan vahva tunnistus), sekä toimenpiteitä maksupetosten estämiseksi.

Kaikki maksupalveluntarjoajat veloittavat maksutapahtumien perusteella. Maksutapahtuman kustannukset voivat olla maksutapahtumakohtainen kiinteä maksu ja/tai prosenttiosuus maksutapahtumien arvosta. Yrityksesi ei saa veloittaa tätä kaupankäyntipalkkiota asiakkaalta, jos sitä ei ole tehty selväksi maksuprosessin aikana. Yrityksesi ei myöskään saa veloittaa siitä enemmän kuin mitä se siitä itse maksaa.

Asiakkaan oikeuksien kunnioittaminen

Maksusopimus on asiakkaan kanssa tehty sopimus. Varmista, että noudatat seuraavia velvoitteita koko prosessin ajan:

Tärkeää

Huomaa, että jos käytät maksupalveluntarjoajaa, luvattomien maksutapahtumien ja laskutus- tai käsittelyvirheiden yhteydessä maksupalveluntarjoajan on hyvitettävä luvaton maksu asiakkaallesi välittömästi.

Kun asiakas on vahvistanut maksun, muista lähettää sähköpostiviesti, josta käy ilmi, että tapahtuma on suoritettu loppuun. Sinun on mahdollisesti annettava erilaisia tietoja riippuen >sähköisen kaupankäynnin maksutyypistä ja -sopimuksesta.

Lisätietoja asiakkaiden oikeuksista on saatavilla asiakkaita koskevassa osiossa.

Vero- ja arvonlisäverovelvoitteiden noudattaminen

Verkossa myyminen tarkoittaa myös veroihin ja arvonlisäveroon (alv) liittyvien velvoitteiden käsittelyä. Veroihin sovelletaan eri sääntöjä sen perusteella, kenelle, missä ja mitä tavaraa yrityksesi myy tai mitä palvelua se tarjoaa. Varmista, että sovellat sen maan sääntöjä, jossa alv maksetaan, ja oikeaa verokantaa (vakioverokanta, alennettu verokanta tai nollaverokanta).

Huomaa, että sinun on myös tarkistettava, onko sinun maksettava valmisteveroja. Lue lisää verkkoliiketoimintaan liittyvistä verovelvoitteista.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

<span>Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi</span>

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Jaa tämä sivu: