Tarkistettu viimeksi: 23/05/2022

Asiakirjat ja muodollisuudet

Oikeaksi todistetut jäljennökset / auktorisoidut käännökset

Viranomaiset voivat pyytää hakemustasi varten oikeaksi todistetut jäljennökset ja/tai auktorisoidut käännökset tietyistä asiakirjoista, kuten tutkintotodistuksista, jotta asiakirjojen aitous voidaan varmistaa.

Tärkeää

Viranomaisten on hyväksyttävä muissa EU-maissa laaditut auktorisoidut käännökset. Viranomaiset eivät voi vaatia auktorisoituja käännöksiä henkilötodistuksista, passeista tai muista asiakirjoista, jotka eivät liity pätevyysvaatimuksiin.

Kielikokeet

Uudessa oleskelumaassasi sinulta voidaan edellyttää ainakin jonkin verran maan kielen osaamista erityisesti, jos kielitaitoa tarvitaan ammattia harjoitettaessa. Kielitaitovaatimukset eivät kuitenkaan saa ylittää sitä, mikä on objektiivisesti välttämätöntä ammatin harjoittamiseksi.

Tärkeää

Jos kielitaito ei ole osa ammattisi pätevyysvaatimuksia, ammattipätevyyden tunnustamista koskeva hakemuksesi ja kielitaitovaatimus eivät ole yhteydessä toisiinsa. Ammattipätevyytesi tunnustamista ei siis voida evätä tai lykätä sillä perusteella, ettei kielitaitosi ole riittävä.

Kielitaidon osoittaminen

Kielitaidon osoittamiseen riittää yksi seuraavista asiakirjoista:

Jos et voi toimittaa mitään näistä asiakirjoista, voit joutua osoittamaan kielitaitosi haastattelussa tai (suullisessa ja/tai kirjallisessa) kokeessa.

Ennen työn aloittamista

Kun tutkintosi on tunnustettu, viranomaisten on annettava sinulle lupa käyttää kotimaastasi saamaasi akateemista arvoa, mahdollisesti lyhennetyssä muodossa oman maasi kielellä, sekä uudessa oleskelumaassasi käytössä olevaa ammattinimikettä.

Jos toivomassasi työskentelymaassa ammattisi on ammattialajärjestön sääntelemä (kuten usein esim. juristin tai lääkärin ammattien tapauksessa), sinun on liityttävä järjestön jäseneksi ennen kuin voit käyttää ammattinimikettäsi.

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: