Tarkistettu viimeksi: 26/03/2021

Kumppani rekisteröidyssä parisuhteessa

Brexitin vaikutukset

Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet erosopimuksen mukaan

Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvia tai sinne muuttavia EU-kansalaisia koskevat säännöt muuttuvat 1.1.2021. Sama koskee EU-maassa asuvia tai sinne muuttavia Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia.

Minulla on pysyvä oleskeluoikeus Yhdistyneessä kuningaskunnassa/EU:ssa tai aion hankkia sen siirtymäkauden aikana.

Periaatteessa sinä ja perheenjäsenesi säilytätte pysyvän oleskeluoikeutenne isäntämaassanne. Tämä koskee myös perheenjäseniä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinun/teidän on kuitenkin haettava uutta oleskelustatusta EU:n oleskelustatusjärjestelmästä. EU:ssa sinun on tiedusteltava isäntämaasi viranomaisilta mahdollisimman pian, onko sinun/teidän haettava uutta oleskelustatusta.

Asun Yhdistyneessä kuningaskunnassa/EU:ssa, mutta minulla ei ole vielä pysyvää oleskeluoikeutta.

Periaatteessa sinä ja perheenjäsenesi säilytätte nykyisen oleskeluoikeutenne isäntämaassanne. Tämä koskee myös perheenjäseniä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinun/teidän on kuitenkin haettava uutta oleskelustatusta EU:n oleskelustatusjärjestelmästä. EU:ssa sinun on tiedusteltava isäntämaasi viranomaisilta mahdollisimman pian, onko sinun/teidän haettava uutta oleskelustatusta.

Haluan muuttaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan/EU:hun.

Sinä ja perheenjäsenesi voitte muuttaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai EU-maahan nykyisten EU-sääntöjen mukaisesti 31.12.2020 asti. Tämä koskee myös perheenjäseniä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinun/teidän on sen jälkeen haettava oleskelustatusta EU:n oleskelustatusjärjestelmästä. EU:ssa sinun on tiedusteltava isäntämaasi viranomaisilta, onko sinun/teidän rekisteröidyttävä ja onko uuden oleskelustatuksen hakeminen pakollista.

Haluan oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa/EU:ssa jonkin aikaa.

Nykyiset säännöt oleskelun ilmoittamisesta, oleskelun rekisteröimisestä, perheenjäsenten rekisteröimisestä EU-kansalaisten osalta ja perheenjäsenten rekisteröimisestä muiden kuin EU-kansalaisten osalta pysyvät voimassa ainakin 31.12.2020 asti.

Tarvitsen apua

Jos koet, että EU:n lainsäädännön mukaisia oikeuksiasi loukataan, ota yhteyttä neuvontaamme.

Tietoa ja ohjeita erosopimuksen täytäntöönpanosta ja kansalaisten oikeuksista

Jos olet EU-kansalainen ja muutat toiseen EU-maahan asumaan, työskentelemään tai opiskelemaan, EU-säännöt helpottavat muuttamista kanssasi. Tällä sivulla on tietoa edellytyksistä, joilla rekisteröidyssä parisuhteessa oleva kumppanisi voi muuttaa mukanasi.

Tärkeää

Jos et kuitenkaan ole asunut toisessa EU-maassa, sovelletaan vain kansallisia sääntöjä.

Jos olet oikeudellisesti tunnustetussa liitossa samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa, uuden asuinmaasi on myönnettävä kumppanillesi samat oleskeluoikeudet, joita sovelletaan joko rekisteröityneisiin kumppaneihin tai muihin sukulaisiin.

Kumppanisi on EU-maan kansalainen

Oleskeluoikeus oman kansalaisuuden perusteella

Jos rekisteröity kumppanisi on EU-kansalainen, hän voi oleskella EU-maassa, johon muutat, EU-kansalaisiin yleisesti sovellettavilla ehdoilla.

Kumppanisi oleskeluoikeuteen vaikuttaa, käykö hän töissä, hakeeko hän työtä, onko hän eläkkeellä vai opiskeleeko hän. Tutustu eri ryhmien oikeuksiin:

Oleskelu huollettavanasi

Vaikka kumppanisi ei olisi aikeissa tehdä työtä eikä hakea sitä, eikä hän opiskele tai ole eläkkeellä, hän voi kuitenkin muuttaa toiseen EU-maahan perheenjäsenenäsi.

Joissakin EU-maissa rekisteröityä kumppania kohdellaan samoin kuin aviopuolisoa. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu puolisoihin sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Joissakin EU-maissa taas rekisteröityä parisuhdetta ei rinnasteta avioliittoon. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu muihin sukulaisiin sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Tietoa rekisteröityjen parisuhteiden tunnustamisesta eri EU-maissa

Kumppanisi ei ole EU-maan kansalainen

Joissakin EU-maissa rekisteröityä kumppania kohdellaan samoin kuin aviopuolisoa. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu puolisoihin, jotka eivät ole EU-kansalaisia, sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Joissakin EU-maissa taas rekisteröityä parisuhdetta ei rinnasteta avioliittoon. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu muihin sukulaisiin, jotka eivät ole EU-kansalaisia, sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Tietoa rekisteröityjen parisuhteiden tunnustamisesta eri EU-maissa rekisteröidyt parisuhteet EU:ssa

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: