Tarkistettu viimeksi : 29/01/2018

Kumppani rekisteröidyssä parisuhteessa

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

  • EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan yhteinen raportti 8.12.2017 – kysymyksiä ja vastauksiaen
  • Brexit-aiheisia EU:n julkaisuja
  • Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen brexit-tiedotteet ja –ohjeeten

Jos olet EU-kansalainen ja muutat toiseen EU-maahan asumaan, työskentelemään tai opiskelemaan, EU-säännöt helpottavat muuttamista kanssasi. Tällä sivulla on tietoa edellytyksistä, joilla rekisteröidyssä parisuhteessa oleva kumppanisi voi muuttaa mukanasi.

Jos et kuitenkaan ole asunut toisessa EU-maassa, sovelletaan vain kansallisia sääntöjä.

Kumppanisi on EU-maan kansalainen

Oleskeluoikeus oman kansalaisuuden perusteella

Jos rekisteröity kumppanisi on EU-kansalainen, hän voi oleskella EU-maassa, johon muutat, EU-kansalaisiin yleisesti sovellettavilla ehdoilla.

Kumppanisi oleskeluoikeuteen vaikuttaa, käykö hän töissä, hakeeko hän työtä, onko hän eläkkeellä vai opiskeleeko hän. Tutustu eri ryhmien oikeuksiin:

Oleskelu huollettavanasi

Vaikka kumppanisi ei olisi aikeissa tehdä työtä eikä hakea sitä, eikä hän opiskele tai ole eläkkeellä, hän voi kuitenkin muuttaa toiseen EU-maahan perheenjäsenenäsi.

Joissakin EU-maissa rekisteröityä kumppania kohdellaan samoin kuin aviopuolisoa. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu puolisoihin sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Joissakin EU-maissa taas rekisteröityä parisuhdetta ei rinnasteta avioliittoon. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu muihin sukulaisiin sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Tietoa rekisteröityjen parisuhteiden tunnustamisesta eri EU-maissa

Kumppanisi ei ole EU-maan kansalainen

Joissakin EU-maissa rekisteröityä kumppania kohdellaan samoin kuin aviopuolisoa. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu puolisoihin, jotka eivät ole EU-kansalaisia, sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Joissakin EU-maissa taas rekisteröityä parisuhdetta ei rinnasteta avioliittoon. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu muihin sukulaisiin, jotka eivät ole EU-kansalaisia, sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Tietoa rekisteröityjen parisuhteiden tunnustamisesta eri EU-maissa rekisteröidyt parisuhteet EU:ssa

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko asiantuntija-apua?

Võtke ühendust spetsiaalse nõuandeteenistusega

Jaa tämä sivu: