Tarkistettu viimeksi: 02/04/2022

Kumppani rekisteröidyssä parisuhteessa

Jos olet EU-kansalainen ja muutat toiseen EU-maahan asumaan, työskentelemään tai opiskelemaan, EU-säännöt helpottavat muuttamista kanssasi. Tällä sivulla on tietoa edellytyksistä, joilla rekisteröidyssä parisuhteessa oleva kumppanisi voi muuttaa mukanasi.

Tärkeää

Jos et kuitenkaan ole asunut toisessa EU-maassa, sovelletaan vain kansallisia sääntöjä.

Jos olet oikeudellisesti tunnustetussa liitossa samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa, uuden asuinmaasi on myönnettävä kumppanillesi samat oleskeluoikeudet, joita sovelletaan joko rekisteröityneisiin kumppaneihin tai muihin sukulaisiin.

Kumppanisi on EU-maan kansalainen

Oleskeluoikeus oman kansalaisuuden perusteella

Jos rekisteröity kumppanisi on EU-kansalainen, hän voi oleskella EU-maassa, johon muutat, EU-kansalaisiin yleisesti sovellettavilla ehdoilla.

Kumppanisi oleskeluoikeuteen vaikuttaa, käykö hän töissä, hakeeko hän työtä, onko hän eläkkeellä vai opiskeleeko hän. Tutustu eri ryhmien oikeuksiin:

Oleskelu huollettavanasi

Vaikka kumppanisi ei olisi aikeissa tehdä työtä eikä hakea sitä, eikä hän opiskele tai ole eläkkeellä, hän voi kuitenkin muuttaa toiseen EU-maahan perheenjäsenenäsi.

Joissakin EU-maissa rekisteröityä kumppania kohdellaan samoin kuin aviopuolisoa. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu puolisoihin sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Joissakin EU-maissa taas rekisteröityä parisuhdetta ei rinnasteta avioliittoon. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu muihin sukulaisiin sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Tietoa rekisteröityjen parisuhteiden tunnustamisesta eri EU-maissa

Kumppanisi ei ole EU-maan kansalainen

Joissakin EU-maissa rekisteröityä kumppania kohdellaan samoin kuin aviopuolisoa. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu puolisoihin, jotka eivät ole EU-kansalaisia, sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Joissakin EU-maissa taas rekisteröityä parisuhdetta ei rinnasteta avioliittoon. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu muihin sukulaisiin, jotka eivät ole EU-kansalaisia, sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Tietoa rekisteröityjen parisuhteiden tunnustamisesta eri EU-maissa rekisteröidyt parisuhteet EU:ssa

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: