Tarkistettu viimeksi: 24/01/2019

Linja-automatkustajien oikeudet

EU on turvannut linja-automatkustajille tiettyjä oikeuksia EU:n alueella. Matkustajalta ei esimerkiksi voi veloittaa matkalipusta korkeampaa hintaa kansallisuuden tai myyntipaikan perusteella.

Linja-automatkustajien oikeuksia sovelletaan lähinnä kaukoliikenteen reittiliikenteessä eli yli 250 km:n matkoilla, joiden lähtö- tai määräpaikka on jossakin EU-maassa. Osaa oikeuksista sovelletaan kaikessa reittiliikenteessä.

EU-maat voivat itse päättää, koskevatko nämä oikeudet myös kotimaanliikenteen reittejä ja sellaisia reittejä, joissa suuri osa matkasta ja vähintään yksi aikataulun mukainen asemalla pysähtyminen tehdään EU:n ulkopuolella.

Peruuntuminen tai myöhästyminen

Jos linja-autovuoro peruutetaan tai se myöhästyy, sinulla on odottaessasi oikeus saada riittävästi ajantasaista tietoa siitä, mitä tapahtuu.

Jos kaukoliikenteen (yli 250 km) vuoro, johon olet ostanut lipun, peruuntuu tai myöhästyy yli 2 tuntia, voit valita jommankumman seuraavista vaihtoehdoista:

Jos näitä vaihtoehtoja ei tarjota heti, voit valittaa asiasta myöhemmin ja vaatia lipun hinnan palautuksen sekä korvauksen, jonka suuruus on 50 % lipun hinnasta.

Jos yli 3 tuntia kestävän kaukoliikenteen (yli 250 km) vuoron lähtö myöhästyy yli 90 minuuttia tai peruutetaan kokonaan, matkustajalla on oikeus saada

Korvaukset ja apu onnettomuuksien yhteydessä

Jos loukkaannut kaukoliikenteen (yli 250 km) linja-auton joutuessa onnettomuuteen, sinulla on oikeus korvauksiin. Kuolemantapauksessa korvauksia voivat hakea matkustajan huollettavat.

Linja-autoyhtiö on velvollinen maksamaan korvauksia myös silloin, kun matkustajan matkatavaroita tai muuta omaisuutta katoaa tai vahingoittuu linja-auto-onnettomuudessa kaukoliikenteessä.

Tarvittaessa linja-autoyhtiö on velvollinen tarjoamaan välitöntä apua: ensiapua, ruokaa, vaatteita, kuljetuksen ja majoituksen.

Valitukset

Jos katsot, että oikeuksiasi ei ole kunnioitettu, voit tehdä valituksen linja-autoyhtiölle 3 kuukauden kuluessa tapahtuneesta. Yhtiön on vastattava 1 kk:n kuluessa ja annettava lopullinen vastaus 3 kk:n kuluessa valituksen saapumisesta.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen, voit ottaa yhteyttä kansalliseen valvontaelimeenpdfen.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: