Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 28/09/2017

Arvonlisävero (ALV)

Maksa arvonlisävero maassa, jossa teet ostoksia

EU:n alueella ostoksia tekevä yksityishenkilö maksaa arvonlisäveron vain siinä maassa, jossa hän tekee ostoksia.

Voit viedä kotiin kaikki toisessa EU-maassa tekemäsi ostokset ilman, että sinun täytyy pysähtyä rajalla tekemään tulli-ilmoitusta. Ainoa ehto on, että ostosten on tultava omaan tai perheesi käyttöön, ei jälleenmyyntiin.

Alv-palautukset

EU:n ulkopuolelta tulevilla matkailijoilla on oikeus arvonlisäveron (alv) palautukseen tuotteista, jotka he ovat ostaneet EU:ssa oleskelunsa aikana. Edellytyksenä kuitenkin on, että EU:n alueelta poistutaan kolmen kuukauden kuluessa ostohetkestä ja tuotteet näytetään silloin tullille alv:n palauttamista koskevine asiakirjoineen. Asiakirjat täyttää tavallisesti myyjä. Kaikki kauppiaat eivät kuitenkaan osallistu tähän vapaaehtoiseen järjestelmään. Eräissä maissa on asetettu vähimmäismäärä ostoksillefrançaisDeutschEnglish, joiden alv:stä voi saada palautuksen.

Verkko-ostokset toisesta EU-maasta

Toisesta EU-maasta ostettuihin ja asuinmaahasi toimitettuihin tavaroihin voidaan soveltaa erityissääntöjä. Jos myyjäyrityksen tavaroiden toimitusmaahan eli asuinmaahasi myymien tavaroiden arvo vuodessa ylittää tietyn määrän, se ei voi laskuttaa oman maansa arvonlisäveroa.

Yrityksen on sen sijaan laskutettava arvonlisävero tavaroiden toimitusmaan alv-kannan mukaisesti. Maasta toiseen tapahtuvan myynnin kynnysarvon asettaa kukin EU-maa itsepdfEnglish , ja se on joko 35 000 tai 100 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että valtaosa EU:n suurimmista vähittäisverkkokaupoista laskuttaa tavaroista toimitusmaan arvonlisäveron.

Esimerkkitapaus

Joskus tavaroista laskutetaan korkeampi alv

Belgiassa asuva Lucie tilaa kirjan Isossa-Britanniassa toimivasta suuresta vähittäisverkkokaupasta. Kun Lucie maksaa tilauksensa ja täyttää osoitetietonsa, hän havaitsee, että tilauksen hinta on noussut. Lucie tarkistaa asian ja huomaa, että kirjasta on laskutettu Belgian alv (6 %) Ison-Britannian alv:n (0 %) sijaan.

Belgiassa maasta toiseen tapahtuvan myynnin kynnysarvo on 35 000 euroa. Näin yrityksen, joka on edellisen tilikauden aikana myynyt yli 35 000 euron arvosta tavaroita Belgiaan, on laskutettava tavaroista toimitusmaan arvonlisävero. Lucien käyttämä verkkokauppa toimittaa säännöllisesti tavaroita Belgiaan, minkä vuoksi sen on laskutettava Lucielle Isosta-Britanniasta lähetettävästä kirjasta Belgian arvonlisävero.

Sähköisiä palveluja koskeva poikkeus

Sähköisesti suoritettavista palveluista (televiestintä, televisio, radio yms.) laskutetaan arvonlisäveroa palvelujen hankkijan asuinmaassa (palvelujen hankkijan kotipaikka tai vakinainen asuinpaikka) eikä palvelujen ostomaassa. Säännöt koskevat sekä EU:sta että sen ulkopuolelta toimitettuja palveluja.

Esimerkkitapaus

Digitaalisen sisällön alv laskutetaan asuinmaassa

Ruotsissa asuva Senta ostaa sähkökirjoja suomalaisesta verkkokirjakaupasta. Suomalaisen verkkokirjakaupan on laskutettava Sentalta Ruotsin arvonlisävero.

Autoja koskeva poikkeus

Toisesta EU-maasta ostetun uuden auton arvonlisävero maksetaan siinä maassa, jonne auto tuodaan ja jossa se rekisteröidään, eli omassa asuinmaassasi. Tämä arvonlisäveroperiaate pätee myös muihin uusiin kulkuneuvoihin, esimerkiksi suuriin moottoripyöriin, veneisiin ja lentokoneisiin.

Uudella autolla tarkoitetaan autoa, jolla on ajettu alle 6 000 km tai joka on alle 6 kuukautta vanha. Käytetyllä autolla tarkoitetaan autoa, joka on yli 6 kuukautta vanha ja jolla on ajettu yli 6 000 km.

Lisätietoa arvonlisäveron maksamisesta, kun ostat auton toisesta EU-maasta

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa