Tarkistettu viimeksi: 10/04/2019

Arvonlisävero (ALV)

Maksa arvonlisävero maassa, jossa teet ostoksia

EU:n alueella ostoksia tekevä yksityishenkilö maksaa arvonlisäveron vain siinä maassa, jossa hän tekee ostoksia.

Voit viedä kotiin kaikki toisessa EU-maassa tekemäsi ostokset ilman, että sinun täytyy pysähtyä rajalla tekemään tulli-ilmoitusta. Ainoa ehto on, että ostosten on tultava omaan tai perheesi käyttöön, ei jälleenmyyntiin.

Arvonlisäveron palautukset

EU:n ulkopuolelta tulevilla matkailijoilla on oikeus arvonlisäveron (alv) palautukseen tuotteista, jotka he ovat ostaneet EU:ssa oleskelunsa aikana. Edellytyksenä kuitenkin on, että EU:n alueelta poistutaan 3 kuukauden kuluessa ostohetkestä ja tuotteet näytetään silloin tullille alv:n palauttamista koskevine asiakirjoineen. Asiakirjat täyttää tavallisesti myyjä. Kaikki kauppiaat eivät kuitenkaan osallistu tähän vapaaehtoiseen järjestelmään. Eräissä maissa on asetettu vähimmäismäärä ostoksillefrdeen, joiden alv:stä voi saada palautuksen.

Verkko-ostokset toisesta EU-maasta

Toisesta EU-maasta ostettuihin ja asuinmaahasi toimitettuihin tavaroihin voidaan soveltaa erityissääntöjä. Jos myyjäyrityksen tavaroiden toimitusmaahan eli asuinmaahasi myymien tavaroiden arvo vuodessa ylittää tietyn määrän, se ei voi laskuttaa oman maansa arvonlisäveroa.

Yrityksen on sen sijaan laskutettava arvonlisävero tavaroiden toimitusmaan alv-kannan mukaisesti. Maasta toiseen tapahtuvan myynnin ylärajan asettaa kukin EU-maa itsepdfen , ja se on joko 35 000 euroa tai 100 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että valtaosa EU:n suurimmista vähittäisverkkokaupoista laskuttaa tavaroista toimitusmaan arvonlisäveron.

Esimerkkitapaus

Joskus tavaroista laskutetaan korkeampi alv

Alankomaissa asuva Katrin tilaa kirjan suuresta irlantilaisesta verkkokaupasta. Kun Katrin maksaa tilauksensa ja täyttää osoitetietonsa, hän havaitsee, että tilauksen hinta on noussut. Katrin tarkistaa asian ja huomaa, että kirjasta on laskutettu Alankomaiden alv (9 %) Irlannin alv:n (0 %) sijaan.

Alankomaissa yläraja sille, että voi myydä tuotteita ilman Alankomaiden alv:tä, on 100 000 euroa. Tämän vuoksi yrityksen, joka on edellisen tilikauden aikana myynyt yli 100 000 euron arvosta tavaroita Alankomaihin, on laskutettava sinne toimittamistaan tavaroista Alankomaiden arvonlisävero. Katrinin käyttämä verkkokauppa toimittaa säännöllisesti tavaroita Alankomaihin, minkä vuoksi sen on laskutettava hänelle Irlannista lähetettävästä kirjasta Alankomaiden arvonlisävero.

Tätä sääntöä ei sovelleta käytettyihin tavaroihin, taide-, keräily- ja antiikkiesineisiin.

Valmistevero

Jos ostat tupakkatuotteita tai alkoholijuomia verkkokaupan kautta toisesta EU-maasta, valmisteverot sisältyvät hintaan riippumatta ostetusta määrästä tai siitä tulevatko tuotteet lahjaksi.

Valmistajan on huolehdittava valmisteveron maksamisesta siihen EU-maahan, johon tuotteet toimitetaan.

Ostajan on siis varauduttava siihen, että hintaan tulee mukaan myös valmistevero. Jos hinta on huomattavan alhainen, tarkista myyjältä, onko valmistevero maksettu, ennen kuin teet ostopäätöksen. Jos myyjä ei ole maksanut valmisteveroa, tuotteet voivat jäädä tulliin tai ostajaa voidaan vaatia maksamaan valmistevero. Varmista aina, että myyjä maksaa valmisteveron siihen EU-maahan, johon tuotteet toimitetaan.

Jos ostat tavaroita EU:n ulkopuolelta, on arvonlisävero ja valmistevero aina maksettava.

Sähköisiä palveluja koskeva poikkeus

Sähköisesti suoritettavista palveluista (televiestintä, televisio, radio yms.) laskutetaan arvonlisäveroa palvelujen hankkijan asuinmaassa (palvelujen hankkijan kotipaikka tai vakinainen asuinpaikka) eikä palvelujen ostomaassa. Säännöt koskevat sekä EU:sta että sen ulkopuolelta ostettuja palveluja.

Esimerkkitapaus

Digitaalisen sisällön alv laskutetaan asuinmaassa

Ruotsissa asuva Senta ostaa usein sähkökirjoja suomalaisesta verkkokirjakaupasta. Suomalaisen verkkokirjakaupan on laskutettava Sentalta Ruotsin arvonlisävero.

Verkkokaupasta ostettuihin muihin palveluihin sovellettavat poikkeukset

Kun ostat palveluita verkossa myyjältä, joka on sijoittautunut EU:hun, maksat arvonlisäveroa myyjän sijoittautumismaan alv-kannan mukaan. Tätä sääntöä sovelletaan myös silloin, kun itse asut eri maassa kuin mihin myyjä on sijoittautunut.

Esimerkkitapaus

Alv:n maksaminen siihen maahan, johon myyjä on sijoittautunut

Joãolla on konsulttiyritys, jonka toimipaikka on Lissabonissa. Hän tarjoaa konsulttipalveluita yksityishenkilölle, joka asuu Kööpenhaminassa. Koska Joãon yritys on rekisteröity Portugaliin, hän laskuttaa tanskalaiselta asiakkaalta Portugalin verokannan mukaisen alv:n.

Tähän sääntöön on kuitenkin poikkeuksia. Yleisimmät poikkeukset ovat:

Huom. Luettelo ei ole tyhjentävä.

Autoja koskeva poikkeus

Toisesta EU-maasta ostetun uuden auton arvonlisävero maksetaan siinä maassa, jonne auto tuodaan ja jossa se rekisteröidään, eli omassa asuinmaassasi. Tämä arvonlisäveroperiaate pätee myös muihin uusiin kulkuneuvoihin, esimerkiksi isoihin moottoripyöriin, veneisiin ja lentokoneisiin.

Lisätietoa arvonlisäveron maksamisesta, kun ostat auton toisesta EU-maasta

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: