Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 26/10/2017

Korkeakoulututkintojen tunnustaminen

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

 • EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan yhteinen raportti 8.12.2017 – kysymyksiä ja vastauksiaEnglish
 • Brexit-aiheisia EU:n julkaisujaEnglish
 • Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen brexit-tiedotteet ja –ohjeetEnglish

Tutkintoja ei tunnusteta automaattisesti

Akateemisia tutkintotodistuksia ei tunnusteta automaattisesti koko EU:ssa. Jos haet jatko-opintoihin toisessa EU-maassa, voit joutua läpikäymään jonkin kansallisen menettelyn saadaksesi tutkintosi tai tutkintotodistuksesi tunnustetuksi. Jos tiedät jo valmiiksi, että haluat myöhemmin tehdä jatko-opintoja toisessa maassa, tarkista jo ennen opintojen aloittamista, tunnustetaanko tutkintosi siellä.

EU-maiden kansalliset viranomaiset vastaavat edelleen omista koulutusjärjestelmistään ja voivat vapaasti soveltaa omia sääntöjään myös muissa maissa suoritettujen akateemisten tutkintojen tunnustamisessa.

Esimerkkitapaus

Ota selvää, tunnustetaanko tutkintotodistuksesi toisessa maassa

Kathrin suoritti yliopistotutkinnon Saksassa. Tämän jälkeen hän muutti Ranskaan jatko-opintoja varten. Ranskan viranomaiset eivät kuitenkaan tunnustaneet hänen tutkintotodistustaan, vaan vaativat häneltä ranskalaisen yliopiston myöntämää todistusta tutkintonsa tunnustamisesta. Kathrin otti yhteyttä ranskalaiseen yliopistoon, joka tunnusti hänen tutkintonsa Ranskan licence-tutkintoa vastaavaksi. Yleensä licence-tutkinto myönnetään jo kolmen vuoden opinnoista. Kathrinin mielestä tämä tutkinto ei lainkaan riittänyt vastaamaan hänen Saksassa suorittamiaan opintoja. Tästä huolimatta hänen oli tehtävä vielä kahden vuoden verran ranskalaisen järjestelmän mukaisia syventäviä opintoja, ennen kuin hän sai hakea haluamiinsa jatko-opintoihin.

Hanki lausunto tutkintosi vertailtavuudesta

Voit useimmiten hankkia oman korkeakoulututkintosi vertailtavuutta koskevan lausunnon, jossa yksilöidään, missä määrin tutkintosi vastaa sen EU-maan omia tutkintoja, johon olet muuttamassa. Ota tätä varten yhteyttä ENIC/NARIC-keskukseenEnglish eli tutkintotodistusten tunnustamisen kansalliseen tiedotuskeskukseen siinä maassa, jossa haluat ottaa selvää tutkintotodistuksesi vertailtavuudesta. Tämä voi olla kotimaasi, jos aiot palata sinne opintojesi jälkeen, tai jokin toinen EU-maa, jonne aiot muuttaa työskentelyä tai jatko-opintoja varten.

Tutkintotodistustesi arviointimaasta ja arvioinnin tarkoituksesta riippuen ENIC/NARIC-keskus joko arvioi todistukset itse tai siirtää ne edelleen arvioitaviksi jollekin toimivaltaiselle viranomaiselle.

Ennen arviointia kannattaa ottaa selvää,

 • kuinka paljon tutkintotodistusten arviointi maksaa (jos siitä peritään maksu)
 • kuinka kauan arviointi kestää – arviointi voi viedä useista viikoista useisiin kuukausiin maasta, arvioinnin tarkoituksesta ja asian monimutkaisuudesta riippuen
 • minkä asiakirjan saat arvioinnin jälkeen – se voi olla esimerkiksi todistus täydestä vastaavuudesta tai korkeakoulututkintosi vertailtavuutta koskeva lausunto
 • mitä voit tehdä, jos olet eri mieltä arvioinnista (valitusmahdollisuus).

Tutkintotodistustesi vertailua ja tunnustamista helpottaa, jos esität ne Europass-muodossa (esim. korkeakoulututkintotodistuksen liite).

Ammatillinen pätevyys

Tällä sivulla käsitellään akateemisen pätevyyden tunnustamista. Kun on kyse ammatillisen pätevyyden tunnustamisesta eri EU-maissa (esim. hoito- tai lakialalla), ammatissa toimimiseen oikeuttavien tutkintojen tunnustamiseen sovelletaan eri EU-sääntöjä.

Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa