Tarkistettu viimeksi: 24/01/2019

Laivamatkustajien oikeudet

Tiesitkö, että sinulla on EU:n turvaamia oikeuksia laivamatkoilla EU:n alueella?

Matkustajalta ei esimerkiksi voi veloittaa matkalipusta korkeampaa hintaa kansallisuuden tai myyntipaikan perusteella.

Matkustajalla on aina tietyt oikeudet myös silloin, jos matkalla tulee ongelmia. Oikeudet koskevat muun muassa myöhästymisiä ja peruutuksia, joiden vuoksi et pääse matkalle.

EU:n turvaamia oikeuksia sovelletaan,

Oikeuksia ei sovelleta seuraavanlaisilla aluksilla:

Peruuntuminen tai myöhästyminen

Jos laivavuoro peruutetaan tai se myöhästyy, sinulla on odottaessasi oikeus saada riittävästi ajantasaista tietoa siitä, mitä tapahtuu.

Lähdön peruuntuessa tai myöhästyessä yli 90 minuuttia voit valita jommankumman seuraavista vaihtoehdoista:

Jos laivan lähtö myöhästyy yli 90 minuuttia, matkustajalle on useimmissa tapauksissa tarjottava

Jos laiva saapuu määränpäähänsä yli 1 tunnin myöhässä, matkustajalla on oikeus saada korvausta. Myöhästymisen pituuden mukaan korvaus on joko 25 % tai 50 % lipun hinnasta.

Korvausta ei makseta, jos myöhästyminen johtui vaikeista sääolosuhteista tai luonnonkatastrofista.

Valitukset

Jos katsot, että oikeuksiasi ei ole kunnioitettu, voit tehdä valituksen laivayhtiölle 2 kuukauden kuluessa tapahtuneesta. Laivayhtiön on vastattava 1 kk:n kuluessa ja annettava lopullinen vastaus 2 kk:n kuluessa valituksen saapumisesta.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen, voit ottaa yhteyttä kansalliseen valvontaelimeen en .

Onnettomuudet ja vahingot laivaliikenteessä

Jos loukkaannut laivaonnettomuudessa, sinulla on oikeus saada korvaus laivayhtiöltä tai sen vakuutusyhtiöltä. Kuolemantapauksessa korvauksia voivat hakea perilliset.

Laivayhtiö on velvollinen maksamaan korvauksia myös silloin, kun matkustajan matkatavaroita, ajoneuvo tai muuta omaisuutta katoaa tai vahingoittuu laivaonnettomuudessa.

Jos liikuntarajoitteisen matkustajan pyörätuoli tai muu vastaava apuväline katoaa tai vahingoittuu, korvauksen on katettava korjauskustannukset tai korvaavan välineen hankintakulut kokonaisuudessaan.

Laivayhtiö on velvollinen maksamaan ennakkomaksun, joka kattaa välittömät tarpeet, jos kuolemantapauksen tai henkilövahingon syynä on

Valitukset

Laivaonnettomuuden yhteydessä tapahtuneesta henkilö- tai omaisuusvahingosta voi vaatia korvauksia tuomioistuimen välityksellä jossakin seuraavista maista:

Jos matkatavaraa katoaa tai vahingoittuu, matkustajan on tehtävä laivayhtiölle kirjallinen ilmoitus. Ilmoitus on tehtävä ennen aluksesta poistumista, matkatavaroiden toimittamisen yhteydessä tai viimeistään 15 päivän kuluttua aluksesta poistumisesta tai matkatavaroiden toimittamisesta. Muussa tapauksessa oikeus korvaukseen raukeaa.

Korvauskanne on yleensä nostettava tuomioistuimessa 2 vuoden kuluessa tapahtumasta. Määräajan alkamisaika voi vaihdella menetyksen tai vahingon luonteen mukaan.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: