Tarkistettu viimeksi: 06/05/2022

Ajokortti ja vakuutukset

Kun matkustat autolla Euroopassa, varmista, että ajokorttisi ja liikennevakuutuksesi ovat voimassa kohdemaissa.

Ajokortin tunnustaminen ja kelpoisuus

EU-ajokortit

Jos ajokorttisi on myönnetty jossakin EU-maassa, voit käyttää sitä kaikkialla EU:ssa.

Ennen kuin lähdet matkalle, varmista, että ajokorttisi on voimassa. Jos ajokorttisi vanhentuu ulkomaanmatkan aikana, sen voimassaolo päättyy automaattisesti eikä sitä voida tunnustaa muissa maissa.

Et voi ajaa toisessa maassa vain väliaikaisen ajokortin tai todistuksen turvin.

Vakiomalli

Vuodesta 2013 alkaen on kaikkien EU:ssa myönnettyjen uusien ajokorttien en cs oltava vakiomallin mukaisia. Vakiomalli on valokuvallinen luottokortin kokoinen muovikortti, jossa on entistä paremmat turvaominaisuudet.

Ajokorttiluokat AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE tunnustetaan kaikkialla Euroopassa.

Tärkeää

Nuorten on syytä muistaa, että ikärajoitukset vaihtelevat vaihtelevat EU-maissa tietyissä ajoneuvoluokissa.

Esimerkkitapaus

Sofia on 14-vuotias, ja hänellä on ajokortti mopoa varten Italiassa. Hän haluaisi ajaa mopoa Belgiassa, mutta siellä mopon kuljettamisen alaikäraja on 16 vuotta.

Sofian on odotettava, että hän täyttää 16 vuotta, ennen kuin hän voi ajaa mopoaan Belgiassa tarvitsematta läpäistä belgialaista ajokoetta.

EU:n ulkopuolisessa maassa myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetyt EU-ajokortit

Jos olet vaihtanut EU:n ulkopuolisen maan ajokorttisi EU-ajokorttiin nykyisessä asuinmaassasi, voit ajaa sillä kaikkialla EU:ssa.

EU:n ulkopuolisissa maissa myönnetyt ajokortit

Jos haluat ajaa EU:ssa sen ulkopuolisen maan ajokortilla, ota yhteyttä viranomaisiin siinä maassa, jonne aiot matkustaa, tai ota yhteyttä maasi suurlähetystöön tai konsulaattiin kyseisessä maassa.

Kadonnut tai varastettu ajokortti

Jos kadotat ajokorttisi tai se varastetaan matkustaessasi ulkomailla, ota yhteyttä paikalliseen poliisiin ja kotimaasi konsulaattiin tai suurlähetystöön.

Konsulaatti varmistaa ajokortin myöntäneiltä kansallisilta viranomaisilta, ettei ajokorttiasi ole rajoitettu, poistettu tai peruutettu.

Konsulaatin antamien tietojen perusteella poliisi voi myöntää väliaikaisen asiakirjan, joka antaa sinulle oikeuden ajaa kyseisessä maassa rajoitetun ajan.

Voit hakea korvaavaa ajokorttia vain asuinmaassasi.

Väliaikaisia ajokortteja ja todistuksia, jotka on asuinmaassasi myönnetty kadonneen tai varastetun ajokortin korvaamiseksi, ei automaattisesti tunnusteta muissa EU-maissa.

Esimerkkitapaus

Henrik, joka asuu Tanskassa, suunnitteli käyvänsä lomallaan Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. Ikävä kyllä hän hukkasi lompakkonsa ja ajokorttinsa matkansa alussa Saksassa. Ilman ajokorttia hän olisi voinut saada sakot, jos poliisi olisi pysäyttänyt hänet.

Henrik otti yhteyttä Tanskan suurlähetystöön Saksassa, ja siellä häntä neuvottiin tekemään katoamisesta ilmoitus paikalliselle poliisille. Tanskan suurlähetystö antoi hänelle myös todistuksen siitä, että hän on tanskalaisen ajokortin laillinen haltija.

Tämän jälkeen Henrikin oli otettava yhteyttä Italian ja Ranskan viranomaisiin ja tarkistettava, tunnustavatko ne Tanskan viranomaisten myöntämän väliaikaisen todistuksen.

Mitä tehdä, jos ajokorttisi katoaa lomaillessasi ulkomailla:

Valitse maa

Ulkomailla asuvan ajokortti

Liikennevakuutuksen voimassaolo

Kotimaasta ottamasi liikennevakuutus antaa sinulle vakuutusturvan koko EU:ssa, jos aiheutat vahinkoa jollekulle ulkomailla.

Lisätietoa ulkomailla matkustamiseen sovellettavaa vakuutusturvaa koskevista kansallisista säännöistä:

Valitse maa

Ajoneuvosi rekisterikilvet osoittavat, että sillä on liikennevakuutus (moottoriajoneuvon vastuuvakuutus). Tämän vuoksi poliisi ei toisessa EU-maassa yleensä pysäytä ajoneuvoasi tarkistaakseen, onko sen liikennevakuutus kunnossa. Jos kuljetat perävaunua, sillekin tarvitaan vakuutus. Joissakin EU-maissa perävaunulle on oltava erillinen vakuutus. Tarkista asia vakuutusyhtiöstäsi ennen kuin matkustat ulkomaille.

Ota ajoneuvon vakuutustodistukset aina mukaan. Tämä voi helpottaa asian selvittämistä, jos joudut liikenneonnettomuuteen tai poliisi pysäyttää sinut.

Esimerkkitapaus

Ronaldo pysäytettiin ylinopeuden vuoksi Ranskassa. Koska hänellä ei ollut vakuutustodistuksia mukanaan, poliisi käski häntä soittamaan vakuutusyhtiöön Portugaliin todistaakseen, että ajoneuvolla on liikennevakuutus.

Vaikka vakuutustodistuksia ei muodollisesti tarvitsekaan pitää aina mukana, se voi kuitenkin kannattaa. Voit säästää niiden avulla aikaa ja rahaa, jos joudut ongelmiin ulkomailla.

Ulkomailla asuvan liikenne- ja autovakuutus

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: