Tarkistettu viimeksi: 02/04/2022

Työntekijät – oleskeluoikeus

Sinulla on oikeus asua missä tahansa EU-maassa, jos olet siellä töissä tai työkomennuksella tai toimit itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Jos menetät työsi

Jos jäät työttömäksi toisessa maassa asuessasi, voit edelleen asua maassa, jos olet

Maassa oleskelusta ilmoittaminen ja oleskelun rekisteröinti

Jotkin EU-maat edellyttävät, että muiden maiden kansalaiset ilmoittavat maassa oleskelustaan viranomaisille kohtuullisen ajan kuluessa saapumisestaan. Jos et ilmoittaudu määräajassa, sinulle voidaan määrätä rangaistukseksi esimerkiksi sakkoa.

Kun olet työskennellyt uudessa asuinmaassasi kolme kuukautta, sinun on rekisteröitävä oleskelusi virallisesti (yleensä kunnanvirastossa tai poliisiasemalla). Rekisteröityessäsi saat oleskelun rekisteröintitodistuksen. Todistuksella vahvistetaan oikeutesi asua kyseisessä maassa.

Tätä varten sinulla on oltava

Muita asiakirjoja ei tarvita.

Pysyvä oleskelu

Jos olet yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan asunut toisessa EU-maassa laillisesti ja täyttänyt oleskeluoikeudelle asetetut ehdot , saat automaattisesti pysyvän oleskeluoikeuden maassa. Voit siis oleskella maassa niin kauan kuin haluat.

Oleskelu katsotaan yhtäjaksoiseksi seuraavista poissaoloista huolimatta:

Voit menettää oikeutesi pysyvään oleskeluun, jos asut maan ulkopuolella yhtäjaksoisesti yli 2 vuotta.

Pysyvä oleskelu ennen kuin viisi vuotta tulee täyteen

Voit saada pysyvän oleskeluoikeuden myös ennen kuin 5 vuotta tulee täyteen, jos jokin seuraavista edellytyksistä täyttyy:

Voidaanko sinua pyytää poistumaan maasta tai voidaanko sinut karkottaa sieltä?

Voit asua toisessa EU-maassa niin kauan kuin täytät oleskelun ehdot. Jos ehdot eivät enää täyty, kansalliset viranomaiset voivat kehottaa sinua poistumaan maasta.

Poikkeustapauksissa tämä toinen maa voi päättää karkottaa sinut maasta yleisen järjestyksen tai turvallisuuden vuoksi, mutta vain siinä tapauksessa, että todistettavasti muodostat erittäin vakavan uhan.

Karkotuspäätös tai poistumiskehotus on annettava kirjallisena. Siinä on ilmoitettava kaikki perustelut ja kerrottava, miten ja mihin mennessä päätöksestä voi valittaa.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: