Tarkistettu viimeksi: 11/02/2022

Vakuutustuotteet

Vakuutusyhtiöt voivat myydä tuotteitaan koko EU:ssa joko perustamalla sivukonttorin toiseen maahan tai tarjoamalla palveluitaan ulkomaille suoraan joko verkkosivustojen tai välittäjien kautta.

Voit siis etsiä parhaita tarjouksia vakuutustuotteista (esim. henkivakuutuksesta, kotivakuutuksesta, autovakuutuksesta) koko EU:n markkinoilta.

Tärkeää

Tämä koskee vain yksityishenkilöiden vakuutuksia ja työeläkerahastoja, ei lakisääteistä sosiaaliturvaa eikä työhistoriaan kytköksissä olevaa lakisääteistä eläkevakuutusta.

Vakuutustuotteita voivat myydä joko vakuutusyhtiöt suoraan (usein verkkosivustojen kautta), vakuutusten välittäjät (asiamiehet, edustajat) tai muut yritykset, kuten lentoyhtiöt, matkatoimistot, optikot ja elektroniikkalaitteiden myyjät. Vakuutustuotteiden myyjien on ilmoitettava sinulle eräitä tärkeitä tietoja itsestään ja vakuutustuotteesta ennen kuin sopimus allekirjoitetaan.

Vakuutustuotteen avaintiedot

Ennen kuin teet vakuutustuotetta koskevan sopimuksen, sinun on saatava vakiomuotoinen tietoasiakirja (vakuutusta koskevat tiedot sisältävä asiakirja). Tietoasiakirja auttaa sinua ymmärtämään, minkälaista vakuutustuotetta olet ostamassa, ja voit sen avulla vertailla muiden vakuutusyhtiöiden tarjouksia samankaltaisesta vakuutustuotteesta.

Tärkeää

Näitä sääntöjä ei sovelleta henkivakuutustuotteisiin.

Tietoasiakirjan on oltava lyhyt (enintään kaksi A4-sivua), selkeästi kirjoitettu, ja siinä on selitettävä seuraavat asiat:

Ennen kuin allekirjoitat sopimuksen, vakuutustuotetta myyvän henkilön tai yrityksen on myös kerrottava sinulle, toimiiko hän/yritys asiamiehen vai pelkästään välittäjän roolissa. Vakuutustuotteen myyjien on ilmoitettava myös yhteyksistään vakuutustuotetta tarjoavaan vakuutusyhtiöön. Niiden on esimerkiksi kerrottava, saavatko ne vakuutusyhtiöltä palkkion sen tuotteiden myynnistä.

Tuotteen tai palvelun ostaminen yhdessä vakuutustuotteen kanssa

Jos sinulle tarjotaan tuotteen tai palvelun ostamisen yhteydessä vahinkovakuutustuotetta, esimerkiksi uuden auton autovakuutusta tai kannettavan tietokoneen vahinkovakuutusta, sinulla on aina oikeus ostaa tuote tai palvelu ilman tarjottua vakuutusta.

Esimerkkitapaus

Tuotteen tai palvelun ostamisen yhteydessä ei tarvitse ottaa myyjän tarjoamaa vakuutusta

Ranskalainen Carole rikkoi silmälasinsa ja halusi ostaa uudet paikallisesta optikkoliikkeestä. Uusien silmälasien löydyttyä optikko ehdotti, että Carole ottaisi mahdollisen uuden vahingon varalta vakuutuksen. Optikko selosti vakuutusturvan kattavuuden ja vakuutuksen hinnan ja antoi Carolelle esitteen, jonka avulla hän voisi miettiä asiaa rauhassa sillä aikaa, kun uudet silmälasit valmistuisivat.

Kotona Carole vertaili muiden vakuutusyhtiöiden verkossa tarjoamia samankaltaisia vakuutuksia ja löysi yhden, joka tarjosi saman vakuutusturvan edullisemmin. Silmälaseja hakiessaan Carole ilmoitti optikolle, ettei hän ota liikkeen tarjoamaa vakuutusta. Sen sijaan hän vakuutti uudet lasit löytämänsä verkkosivuston kautta.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: