A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 08/11/2017

Biztosítási termékek

A biztosítótársaságok az EU egész területén értékesíthetik termékeiket – vagy úgy, hogy telephelyet hoznak létre más országokban, vagy úgy, hogy – közvetlenül vagy közvetítők révén – határokon átívelő szolgáltatásokat nyújtanak.

Ezért Ön az európai piac teljes kínálatából kedvére válogathat annak érdekében, hogy a legelőnyösebb biztosítási terméket vásárolhassa meg (legyen szó életbiztosításról, lakásbiztosításról, gépjármű-biztosításról stb.).

Ez azonban csak a magánbiztosításra és a foglalkoztatási nyugdíjalapokra vonatkozik, az Önt szakmai múltjával összefüggésben megillető társadalombiztosítási és kötelező nyugdíjbiztosítással kapcsolatos jogokra nem.

Ha Ön biztosítási terméket vesz egy másik EU-tagországban működő cégtől, az illetékes hatóságok, melyek az adott országban, valamint az Ön hazájában a biztosítók tevékenységét szabályozzák, információt cserélnek egymással a következők tekintetében:

 • az Ön által kiválasztott biztosítással járó kockázat mértéke,
 • a biztosító fizetőképessége,
 • azok a kockázattípusok, melyek biztosításához a biztosítótársaság rendelkezik a szükséges engedéllyel a székhelye szerinti országban.

A legtöbb biztosítási terméket közvetítők (biztosítási ügynökök, biztosításközvetítők) értékesítik. Kötelességük, hogy a vevőket még a szerződés aláírása előtt tájékoztassák bizonyos fontos kérdésekről, köztük a következőkről:

 • Milyen kapcsolat fűzi őket a biztosítótársaságokhoz?
 • Biztosítási ügynöki vagy biztosításközvetítői szerepet töltenek-e be?

Azt is világosan rögzíteniük kell írásban, hogy:

 • Ön milyen kérésekkel és igényekkel fordult hozzájuk a biztosítással kapcsolatban;
 • milyen okból adnak Önnek tanácsot a biztosítási termék vonatkozásában.

A kapott információk alapján Ön szabadon dönthet arról, hogy a megvételre ajánlott biztosítási szerződés megfelel-e elképzeléseinek.

Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz