Utolsó frissítés : 11/07/2018

Biztosítási termékek

A biztosítótársaságok az EU egész területén értékesíthetik termékeiket – vagy úgy, hogy telephelyet hoznak létre más országokban, vagy úgy, hogy – közvetlenül vagy közvetítők révén – határokon átívelő szolgáltatásokat nyújtanak.

Ezért Ön az európai piac teljes kínálatából kedvére válogathat annak érdekében, hogy a legelőnyösebb biztosítási terméket vásárolhassa meg (legyen szó életbiztosításról, lakásbiztosításról, gépjármű-biztosításról stb.).

Ez azonban csak a magánbiztosításra és a foglalkoztatási nyugdíjalapokra vonatkozik, az Önt szakmai múltjával összefüggésben megillető társadalombiztosítási és kötelező nyugdíjbiztosítással kapcsolatos jogokra nem.

Ha Ön biztosítási terméket vesz egy másik EU-tagországban működő cégtől, az illetékes hatóságok, melyek az adott országban, valamint az Ön hazájában a biztosítók tevékenységét szabályozzák, információt cserélnek egymással a következők tekintetében:

A legtöbb biztosítási terméket közvetítők (biztosítási ügynökök, biztosításközvetítők) értékesítik. Kötelességük, hogy a vevőket még a szerződés aláírása előtt tájékoztassák bizonyos fontos kérdésekről, köztük a következőkről:

Azt is világosan rögzíteniük kell írásban, hogy:

A kapott információk alapján Ön szabadon dönthet arról, hogy a megvételre ajánlott biztosítási szerződés megfelel-e elképzeléseinek.

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: