Utolsó frissítés: 11/02/2022

Biztosítási termékek

A biztosítótársaságok az EU egész területén értékesíthetik termékeiket – vagy úgy, hogy telephelyet hoznak létre más országokban, vagy úgy, hogy közvetlenül (pl. a világhálón) vagy közvetítők révén határokon átívelő szolgáltatásokat nyújtanak.

Ezért Ön az európai piac teljes kínálatából kedvére válogathat annak érdekében, hogy a legelőnyösebb biztosítási terméket vásárolhassa meg (legyen szó pl. életbiztosításról, lakásbiztosításról vagy gépjármű-biztosításról).

Figyelmeztetés

Ez azonban csak a magánbiztosításra és a foglalkoztatási nyugdíjalapokra vonatkozik, a munkavégzéssel összefüggő társadalombiztosítási és kötelező nyugdíjbiztosítással kapcsolatos jogokra nem.

A biztosítási termékeket értékesíthetik közvetlenül a biztosítótársaságok (jellemzően honlapjukon), illetve biztosításközvetítők (brókerek, ügynökök) vagy vállalkozások, például légitársaságok, utazási irodák, látszerészek vagy elektronikus berendezések értékesítői. A biztosítási termékek értékesítőinek kötelességük, hogy a vevőket még a szerződés aláírása előtt ellássák bizonyos alapvető információkkal saját magukról és az általuk kínált termékről.

A tájékozott vásárláshoz elengedhetetlen információk

Mielőtt Ön biztosítási terméket vásárol, a termék értékesítőjének át kell adnia Önnek egy egységesített tájékoztató dokumentumot, az ún. biztosítási termékismertetőt. Ez a dokumentum tájékoztatja Önt a megvásárolni kívánt biztosítási termékkel kapcsolatos fő tudnivalókról, és lehetővé teszi Önnek, hogy összehasonlítsa a felkínált terméket más hasonló biztosítási termékekkel.

Figyelmeztetés

Ezek a szabályok nem vonatkoznak az életbiztosítási termékekre.

A biztosítási termékismertetőnek rövidnek kell lennie (legfeljebb két A4-es oldal terjedelmű lehet), közérthetőnek kell lennie és tartalmaznia kell a következő információkat:

Mielőtt Ön aláírná a szerződést, a biztosítási terméket értékesítő személynek vagy vállalkozásnak azt is közölnie kell Önnel, hogy ügynökként vagy brókerként jár-e el, és milyen kapcsolat fűzi a terméket forgalmazó biztosítóhoz. Közölnie kell például, hogy kap-e jutalékot a biztosítótársaságtól a termékei értékesítéséért.

Áruk vagy szolgáltatások vásárlása biztosítási termékkel együtt

Amikor Önnek nem-életbiztosítást kínálnak egy másik termékkel vagy szolgáltatással együtt – pl. gépjármű-biztosítást új autó vásárlásakor vagy kárbiztosítást új hordozható számítógépéhez, Ön minden esetben jogosult biztosítás nélkül megvásárolni a kérdéses terméket vagy szolgáltatást.

Konkrét eset

Ön nem kötelezhető arra, hogy biztosítást kössön a megvásárolni kívánt termékre

A francia Carole nemrég eltörte a szemüvegét, ezért elment a látszerészéhez, hogy újat csináltasson. Miután kiválasztotta az új szemüveget, az eladó azt javasolta Carole-nak, hogy kössön rá kárbiztosítást arra az esetre, ha újból eltörik. Elmagyarázta, mire terjed ki a biztosítás, és mennyi a díja. Adott Carole-nak egy tájékoztató füzetet az összes tudnivalóval, hogy míg vár a szemüvegre, végiggondolhassa, kíván-e biztosítást kötni rá.

Otthon Carole az interneten megnézte más biztosítótársaságok hasonló ajánlatait, és talált közöttük egyet, amely ugyanazt a biztosítást olcsóbban kínálta. Ezért amikor egy hét múlva elment az új szemüvegéért, közölte a látszerésszel, hogy nem kíván biztosítást kötni rá. Helyette az interneten kötött olcsóbb biztosítást.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: