Utolsó frissítés: 06/01/2023

Informális fogyasztói vitarendezés

Forduljon a kereskedőhöz!

Először is vegye fel a kapcsolatot a vevőszolgálattal – az elérhetőségi adatokat rendszerint megtalálja a kereskedő weboldalán. Mondja el, hogy megítélése szerint a kereskedő megsértette az uniós vagy a tagállami jogszabályokat, és kérje a probléma orvoslását. Hivatkozhat a kereskedő szerződésből eredő kötelezettségeire is (lásd az oldalon olvasható összefoglalást). Érdemes panaszát bizonyítékokkal (számlával, szerződéssel stb.) alátámasztania. Ha problémájára nem talál megoldást ilyen módon, fontolja meg, hogy esetleg további lépéseket tesz.

Konkrét eset

A vevőszolgálatok nem egyszer találnak megoldást a problémára

Jutta Németországban él, ahol internet-előfizetéssel rendelkezik. Feltűnt neki, hogy az internetkapcsolat lassabb a szerződésben garantáltnál.

Felhívta a szolgáltató figyelmét a problémára, az pedig orvosolta a helyzetet, és gyorsabb internetkapcsolatot biztosított. Juttának tehát nem kellett további lépéseket tennie.

Ha nem tud megegyezni közvetlenül a kereskedővel, akkor ez utóbbinak tájékoztatnia kell Önt, hogy milyen további lehetőségei vannak:

Ország kiválasztása

Forduljon fogyasztóvédelmi szervezethez vagy szabályozó hatósághoz!

Hazájának fogyasztóvédelmi szervezetei általában:

Ha a probléma egy szolgáltatóval szemben merül fel, felveheti a kapcsolatot az országban működő illetékes szabályozó hatósággal is. Minden ágazatnak megvan a maga szabályozó hatósága, amelynek hatásköre tagállamonként eltérhet. E szabályozó hatóságok nagy része külön eljárást alakított ki az ágazatbeli szolgáltatókra vonatkozóan, a vitákat pedig méltányosan és gyorsan tudja rendezni.

További információk:

Európai Fogyasztói Központok

Ha az Unióban, Norvégiában vagy Izlandon vásárolt termékekkel vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban merül fel probléma, lépjen kapcsolatba az Európai Fogyasztói Központok Külső honlaphoz vezető link valamelyikével. A központok:

Az Európai Fogyasztói Központok díjmentesen segítenek az alábbi esetekben:

Konkrét eset

Sofia Portugáliában él. Laptopot vásárolt magának egy Spanyolországban bejegyzett weboldalról. Amikor megkapta a gépet, kiderült, hogy az nem működik jól. A kereskedő azt javasolta az asszonynak, hogy küldje el a gépet a gyártónak, aki majd megjavítja. Sofia így is tett, ám a laptop nemsokára ismét meghibásodott.

A nő azt szerette volna, hogy a kereskedő térítse neki vissza a vételárat. A kereskedő szerint azonban visszatérítésről csak akkor lehet szó, ha a gyártó háromszor is megpróbálta megjavítani a gépet, de nem járt sikerrel. Sofia ekkor úgy döntött, hogy a portugál fogyasztói központhoz fordul. A portugáliai iroda érintkezésbe lépett a spanyolországi központtal, amely felvette a kapcsolatot a kereskedővel. A spanyolországi fogyasztói központ közbenjárása sikeres volt: Sofia visszaküldte a laptopot a kereskedőnek, aki visszatérítette a teljes vételárat, azaz 445,92 eurót.

Ha Ön a fentiek szerint a kereskedőhöz vagy az Európai Fogyasztói Központhoz fordult segítségért (lásd fent), az nem zárja ki azt, hogy a későbbiekben a bíróság elé vigye az ügyet.

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: