Utolsó frissítés: 23/06/2022

Közbeszerzési eljárás felülvizsgálatának kérése

Közbeszerzési eljárások

Ha Ön közbeszerzési eljárásban vett részt, és úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetés érte, vagy szabálytalanságokat észlelt az eljárásban, az eljárás felülvizsgálatát kérheti, vagy panaszt tehet.

A közbeszerzési szerződések odaítéléséről hozott döntéseket annak az EU-országnak a bíróságai vagy független felülvizsgáló szervei vizsgálják felül, ahol az adott közbeszerződési eljárás közzé lett téve. Az illetékes intézmények elérhetősége benne van a megtámadni kívánt eljárás hirdetményében.

A felülvizsgálat kezdeményezésére rendelkezésre álló időszak

Ha Ön nem járt sikerrel az eljárásban, értesítést kap erről a döntésről, és kezdetét veszi a szerződéskötési moratórium.

Ez alatt a legalább 10 napig tartó várakozási időszak alatt nem írható alá a szerződés. Ez az az időszak, melynek során felülvizsgálatot lehet kezdeményezni.

Ha felülvizsgálat van folyamatban, a szerződés nem írható alá a szerződéskötési moratórium lejárta után sem.

Felülvizsgálati határozat

Abban az esetben, ha a bíróság vagy a felülvizsgáló szerv a panaszt megalapozottnak találja, a következőket teheti:

Közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül odaítélt közbeszerzési szerződések

Akkor is lehet felülvizsgálatot kérni, ha egy közbeszerzési szerződés odaítélése közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül történt, és Ön úgy gondolja, hogy versenyfelhívást kellett volna közzétenni.

A szerződés odaítéléséről szóló tájékoztató közzétételétől vagy attól a naptól számítva, amelyen Ön tudomást szerzett a szerződés odaítéléséről, legalább 30 natári napig (de legfeljebb 6 hónapig) van lehetőség ez ügyben bírósághoz vagy a felülvizsgáló szervhez fordulni.

Felülvizsgálati határozat

A bíróság vagy a felülvizsgáló szerv érvénytelennek nyilvánítja a szerződést, lerövidíti az időtartamát vagy pénzbírságot szab ki a közbeszerzőre, ha:

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: