Utolsó frissítés: 24/02/2020

Bejegyzett élettársak

Önt is érinti a brexit?

Kérdések és válaszok – a brit és uniós polgárok jogai az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló megállapodás szerint

2021. január 1-jétől változni fognak az Egyesült Királyságban élő vagy odaköltöző uniós polgárokra alkalmazandó szabályok. Ugyanez vonatkozik az EU valamelyik tagállamban élő, illetve odaköltöző brit állampolgárokra is.

Huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezem az Egyesült Királyságban/az EU-ban, vagy az átmeneti időszakban meg fogom kapni azt.

Elviekben Ön és családtagjai továbbra is állandó lakosok maradnak a fogadó országban. Ez a nem uniós országok állampolgárságával rendelkező családtagokra is érvényes. Az Egyesült Királyságban élő uniós polgároknak azonban az uniós polgárok letelepedésével foglalkozó, újonnan létrehozott rendszeren (EU Settlement Scheme) keresztül új huzamos tartózkodási jogállásért kell folyamodniuk. Az EU-ban élő brit állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a fogadó ország illetékes hatóságával, és tudakozódjanak arról, hogy kell-e új tartózkodási engedélyt kérelmezniük.

Az Egyesült Királyságban/az EU-ban élek, de még nem vagyok jogosult huzamos tartózkodásra.

Elviekben Ön családtagjaival együtt továbbra is jogosult lesz az országban való tartózkodásra az aktuális jogállásuknak megfelelően. Ez a nem uniós országok állampolgárságával rendelkező családtagokra is érvényes. Az Egyesült Királyságban élő EU-polgároknak azonban az uniós polgárok letelepedésének intézésére létrehozott EU Settlement Scheme rendszeren keresztül új tartózkodási jogállásért kell folyamodniuk. Az EU-ban élő brit állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a fogadó ország illetékes hatóságával, és tudakozódjanak arról, hogy kell-e új tartózkodási engedélyt kérelmezniük.

Az Egyesült Királyságba/az EU-ba tervezek költözni.

Az uniós polgárok és családtagjaik 2020. december 31-ig jogosultak a hatályos uniós szabályok szerint az Egyesült Királyságba költözni, és ugyanez érvényes az EU-ba költöző brit polgárokra. Ez a nem uniós országok állampolgárságával rendelkező családtagokra is érvényes. Az Egyesült Királyságban az odaérkezett uniós polgároknak a letelepedésük intézésére létrehozott EU Settlement Scheme rendszeren keresztül kell tartózkodási engedélyért folyamodniuk. Az EU-ba az odaérkezett brit állampolgároknak érdemes felvenniük a kapcsolatot a fogadó ország illetékes hatóságával, és tudakozódniuk arról, hogy be kell-e jelentkezniük, és kell-e új tartózkodási jogállást kérelmezniük.

Rövid távú tartózkodás céljából az Egyesült Királyságba/az EU-ba tervezek utazni.

A hatósági bejelentkezésre, a külföldi tartózkodás bejelentésére, az uniós családtagok bejelentésére és a nem uniós családtagok bejelentésére vonatkozó szabályok legalább 2020. december 31-ig hatályban maradnak.

Segítségre van szükségem.

Ha úgy gondolja, hogy az uniós jog értelmében Önt megillető jogokat nem tartják tiszteletben, kérjük, forduljon segítségnyújtó szolgálatunkhoz.

Részletes információk a kilépésről rendelkező megállapodás végrehajtásáról és a polgárok jogairól

Ha Ön valamelyik EU-tagország állampolgára, és egy másik uniós országba költözik abból a célból, hogy ott éljen, dolgozzon vagy tanuljon, az uniós szabályok megkönnyítik, hogy családtagjai csatlakozhassanak Önhöz. Ezen az oldalon arról tájékozódhat, milyen feltételekkel követheti Önt bejegyzett élettársa a fogadó országba:

Ha azonban Ön olyan uniós polgár, aki nem költözik másik EU-országba, hanem abban az uniós országban él, amelynek állampolgára, akkor egyedül hazájának nemzeti jogszabályai irányadóak bejegyzett élettársának odaköltözésére.

Ha Ön azonos nemű partnerével bejegyzett élettársi kapcsolatban él, a fogadó országban partnerét ugyanolyan feltételekkel illeti meg a tartózkodás joga, mint vagy a bejegyzett élettársakat, vagy az egyéb családtagokat.

Ha az Ön élettársa uniós ország állampolgára...

Tartózkodás saját jogon

Uniós ország állampolgáraként az Ön bejegyzett élettársa ugyanolyan feltételekkel tartózkodhat Önnel a fogadó országban, mint a többi EU-tagország állampolgára.

Ha élettársa munkát vállal, állást keres, nyugellátásban részesül vagy tanulmányokat folytat, a vonatkozó feltételekről és az adminisztratív teendőkről az alábbi linkekre kattintva tájékozódhat:

Tartózkodás az Ön eltartott hozzátartozójaként

Mi a helyzet akkor, ha az Ön élettársa Önnel kíván tartani a célországba, de nem tervezi, hogy ott munkát vállal, állást keres vagy tanulmányokat folytat, illetve ott nem fog nyugdíjat kapni?

Ebben az esetben is lehetőség van arra – mégpedig az Ön családtagjaként –, hogy élettársa csatlakozzon Önhöz.

Egyes EU-országok ugyanolyan elbánásban részesítik a bejegyzett élettársakat, mint a házastársakat. Ha ezen országok egyikébe költöznek, Önöknek a házastársakat megillető tartózkodási jogoknak / a házastársakra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

Más uniós országok nem ismerik el a bejegyzett élettársi kapcsolatot a házassággal egyenértékű életközösségnek. Ha az Önök esetében a célország ebbe a csoportba tartozik, Önöknek az egyéb családtagokat megillető tartózkodási jogoknak / az egyéb családtagokra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

További információk: a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerése Európában

Ha az Ön élettársa nem uniós ország állampolgára...

Egyes EU-országok ugyanolyan elbánásban részesítik a bejegyzett élettársakat, mint a házastársakat. Ha ezen országok egyikébe költöznek, Önöknek a nem uniós házastársakat megillető tartózkodási jogoknak / a nem uniós házastársakra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

Más uniós országok nem ismerik el a bejegyzett élettársi kapcsolatot a házassággal egyenértékű életközösségnek. Ha az Önök esetében a célország ebbe a csoportba tartozik, Önöknek a nem uniós egyéb családtagokat megillető tartózkodási jogoknak / a nem uniós egyéb családtagokra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

További információk: a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerése Európában

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Oldal megosztása: