Utolsó frissítés: 26/04/2019

Bejegyzett élettársak

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

Ha Ön valamelyik EU-tagország állampolgára, és egy másik uniós országba költözik abból a célból, hogy ott éljen, dolgozzon vagy tanuljon, az uniós szabályok megkönnyítik, hogy családtagjai csatlakozhassanak Önhöz. Ezen az oldalon arról tájékozódhat, milyen feltételekkel követheti Önt bejegyzett élettársa a fogadó országba:

Ha azonban Ön olyan uniós polgár, aki nem költözik másik EU-országba, hanem abban az uniós országban él, amelynek állampolgára, akkor egyedül hazájának nemzeti jogszabályai irányadóak bejegyzett élettársának odaköltözésére.

Ha Ön azonos nemű partnerével bejegyzett élettársi kapcsolatban él, a fogadó országban partnerét ugyanolyan feltételekkel illeti meg a tartózkodás joga, mint vagy a bejegyzett élettársakat, vagy az egyéb családtagokat.

Ha az Ön élettársa uniós ország állampolgára...

Tartózkodás saját jogon

Uniós ország állampolgáraként az Ön bejegyzett élettársa ugyanolyan feltételekkel tartózkodhat Önnel a fogadó országban, mint a többi EU-tagország állampolgára.

Ha élettársa munkát vállal, állást keres, nyugellátásban részesül vagy tanulmányokat folytat, a vonatkozó feltételekről és az adminisztratív teendőkről az alábbi linkekre kattintva tájékozódhat:

Tartózkodás az Ön eltartott hozzátartozójaként

Mi a helyzet akkor, ha az Ön élettársa Önnel kíván tartani a célországba, de nem tervezi, hogy ott munkát vállal, állást keres vagy tanulmányokat folytat, illetve ott nem fog nyugdíjat kapni?

Ebben az esetben is lehetőség van arra – mégpedig az Ön családtagjaként –, hogy élettársa csatlakozzon Önhöz.

Egyes EU-országok ugyanolyan elbánásban részesítik a bejegyzett élettársakat, mint a házastársakat. Ha ezen országok egyikébe költöznek, Önöknek a házastársakat megillető tartózkodási jogoknak / a házastársakra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

Más uniós országok nem ismerik el a bejegyzett élettársi kapcsolatot a házassággal egyenértékű életközösségnek. Ha az Önök esetében a célország ebbe a csoportba tartozik, Önöknek az egyéb családtagokat megillető tartózkodási jogoknak / az egyéb családtagokra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

További információk: a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerése Európában

Ha az Ön élettársa nem uniós ország állampolgára...

Egyes EU-országok ugyanolyan elbánásban részesítik a bejegyzett élettársakat, mint a házastársakat. Ha ezen országok egyikébe költöznek, Önöknek a nem uniós házastársakat megillető tartózkodási jogoknak / a nem uniós házastársakra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

Más uniós országok nem ismerik el a bejegyzett élettársi kapcsolatot a házassággal egyenértékű életközösségnek. Ha az Önök esetében a célország ebbe a csoportba tartozik, Önöknek a nem uniós egyéb családtagokat megillető tartózkodási jogoknak / a nem uniós egyéb családtagokra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

További információk: a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerése Európában

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: