Utolsó frissítés : 20/09/2018

Bejegyzett élettársak

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

  • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánen
  • Uniós kiadványok a brexit témakörében
  • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanen

Ha Ön valamelyik EU-tagország állampolgára, és egy másik uniós országba költözik abból a célból, hogy ott éljen, dolgozzon vagy tanuljon, az uniós szabályok megkönnyítik, hogy családtagjai csatlakozhassanak Önhöz. Ezen az oldalon arról tájékozódhat, milyen feltételekkel követheti Önt bejegyzett élettársa a fogadó országba:

Ha azonban Ön olyan uniós polgár, aki nem költözik másik EU-országba, hanem abban az uniós országban él, amelynek állampolgára, akkor egyedül hazájának nemzeti jogszabályai irányadóak bejegyzett élettársának odaköltözésére.

Ha az Ön élettársa uniós ország állampolgára...

Tartózkodás saját jogon

Uniós ország állampolgáraként az Ön bejegyzett élettársa ugyanolyan feltételekkel tartózkodhat Önnel a fogadó országban, mint a többi EU-tagország állampolgára.

Ha élettársa munkát vállal, állást keres, nyugellátásban részesül vagy tanulmányokat folytat, a vonatkozó feltételekről és az adminisztratív teendőkről az alábbi linkekre kattintva tájékozódhat:

Tartózkodás az Ön eltartott hozzátartozójaként

Mi a helyzet akkor, ha az Ön élettársa Önnel kíván tartani a célországba, de nem tervezi, hogy ott munkát vállal, állást keres vagy tanulmányokat folytat, illetve ott nem fog nyugdíjat kapni?

Ebben az esetben is lehetőség van arra – mégpedig az Ön családtagjaként –, hogy élettársa csatlakozzon Önhöz.

Egyes EU-országok ugyanolyan elbánásban részesítik a bejegyzett élettársakat, mint a házastársakat. Ha ezen országok egyikébe költöznek, Önöknek a házastársakat megillető tartózkodási jogoknak / a házastársakra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

Más uniós országok nem ismerik el a bejegyzett élettársi kapcsolatot a házassággal egyenértékű életközösségnek. Ha az Önök esetében a célország ebbe a csoportba tartozik, Önöknek az egyéb családtagokat megillető tartózkodási jogoknak / az egyéb családtagokra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

További információk: a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerése Európában

Ha az Ön élettársa nem uniós ország állampolgára...

Egyes EU-országok ugyanolyan elbánásban részesítik a bejegyzett élettársakat, mint a házastársakat. Ha ezen országok egyikébe költöznek, Önöknek a nem uniós házastársakat megillető tartózkodási jogoknak / a nem uniós házastársakra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

Más uniós országok nem ismerik el a bejegyzett élettársi kapcsolatot a házassággal egyenértékű életközösségnek. Ha az Önök esetében a célország ebbe a csoportba tartozik, Önöknek a nem uniós egyéb családtagokat megillető tartózkodási jogoknak / a nem uniós egyéb családtagokra vonatkozó feltételeknek kell utánanézniük.

További információk: a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerése Európában

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: