Utolsó frissítés: 19/08/2022

Brexit: szakmai képesítések

Brexit: az európai szakmai kártya (EPC)

Az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, valamint az Európai Unióban élő brit állampolgárok esetében az európai szakmai kártyára vonatkozó szabályok és feltételek a brexit ellenére továbbra is alkalmazandók mindaddig, amíg az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépéséről szóló megállapodás védi őket.

Minden olyan szakmai kártya iránti kérelem, amelyet az igénylő letelepedés céljából 2020. december 31. előtt nyújtott be, az uniós jog alapján kerül elbírálásra. Az e kérelmek alapján kibocsátott határozatok 2020. december 31. után is érvényesek maradnak az Egyesült Királyságban és az EU-ban egyaránt.

Az ideiglenes és alkalmi szolgáltatásnyújtás céljából kiadott európai szakmai kártyák viszont már nem érvényesek.

További információk és tanácsok

Hová lehet fordulni?

Mi a teendő, ha Ön úgy gondolja, hogy az EPC-kérelmét rosszul kezelték?

Ha Ön uniós ország állampolgára, és az Egyesült Királyságban él, az Egyesült Királyság illetékes hatóságaihoz kell fordulnia jogorvoslatért, ha panaszt kíván tenni az európai szakmai kártya iránti kérelmének kezelésével kapcsolatban. Ha nem sikerül megoldania a problémát, az Egyesült Királyság független ellenőrző hatóságánál ( UK Independent Monitoring Authority en ) jelentheti be, hogy sérültek a jogai.

Ha Ön az Egyesült Királyság állampolgára, és az Európai Unió egyik tagállamában él, az adott ország illetékes hatóságaihoz kell fordulnia jogorvoslatért, ha panaszt kíván tenni az európai szakmai kártya iránti kérelmének kezelésével kapcsolatban. Ha nem sikerül megoldania a problémát, az Európai Bizottságnál jelentheti be, hogy sérültek a jogai.

Brexit: ideiglenes szolgáltatásnyújtás iránti kérelem

Azok a 2020. december 31. előtt benyújtott nyilatkozatok, amelyek arra irányulnak, hogy egy uniós ország állampolgára az Egyesült Királyságban, illetve egy brit állampolgár az EU valamelyik tagállamában ideiglenes szolgáltatást nyújtson, már nem érvényesek.

További információk és tanácsok

Hová lehet fordulni?

Brexit: állandó szolgáltatásnyújtás iránti kérelem

Az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, valamint az Európai Unióban élő brit állampolgárok esetében az állandó szolgáltatásnyújtásra vonatkozó szabályok és feltételek a brexit ellenére továbbra is alkalmazandók mindaddig, amíg az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépéséről szóló megállapodás védi őket. Minden olyan, szakmai képesítés elismerése iránti kérelem, amelyet az igénylő letelepedés céljából 2020. december 31. előtt nyújtott be, az uniós jog alapján kerül elbírálásra. Az e kérelmek alapján kibocsátott határozatok 2020. december 31. után is érvényesek maradnak az Egyesült Királyságban és az EU-ban egyaránt.

További információk és tanácsok

Hová lehet fordulni?

Mi a teendő, ha Ön úgy gondolja, hogy kérelmét rosszul kezelték?

Ha Ön uniós ország állampolgára, és az Egyesült Királyságban él, az Egyesült Királyság illetékes hatóságaihoz kell fordulnia jogorvoslatért, ha panaszt kíván tenni kérelme kezelésével kapcsolatban. Ha nem sikerül megoldania a problémát, az Egyesült Királyság független ellenőrző hatóságánál ( UK Independent Monitoring Authority en ) jelentheti be, hogy sérültek a jogai.

Ha Ön az Egyesült Királyság állampolgára, és az Európai Unió egyik tagállamában él, az adott ország illetékes hatóságaihoz kell fordulnia jogorvoslatért, ha panaszt kíván tenni kérelme kezelésével kapcsolatban. Ha nem sikerül megoldania a problémát, az Európai Bizottságnál jelentheti be, hogy sérültek a jogai.

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: