Utolsó frissítés: 14/03/2022

Energiaszolgáltatás – hozzáférés és igénybevétel

Villamos energia: hálózati csatlakozás

Az EU minden lakosát megilleti az a jog, hogy otthona csatlakoztatva legyen a helyi villamosenergia-hálózathoz, és így villamos energiához jusson (ugyanez nem vonatkozik a gázellátásra). A csatlakoztatásról a helyi energetikai infrastruktúra működtetésére kijelölt hálózatüzemeltető gondoskodik (minden helyi hálózatnak csak egy kijelölt üzemeltetője lehet).

A feltételekről és a díjszabásról a nemzeti szabályozó hatóság nyújt részletes felvilágosítást.

Ez a hatóság ellenőrzi a helyi hálózatüzemeltetők tevékenységét is, így biztosítva a helyi infrastruktúra megfelelő működését.

Konkrét eset

A villamosenergia-hálózathoz való csatlakozás joga

Marian Románia egyik félreeső vidéki településére költözött, és új házát csatlakoztatni kívánta a villamosenergia-hálózathoz. Több üzemeltetőt is megkeresett, de mindegyiküktől azt a választ kapta, hogy hálózatuk nem fedi le azt a területet, ahol ő lakik. Marian végül megtudakolta a nemzeti szabályozó hatóságnál, ki az egyetemes áramszolgáltató Romániában. Felvette a céggel a kapcsolatot, az pedig megtette a szükséges lépéseket, hogy Marian új otthona rá legyen csatlakozva a villamosenergia-hálózatra.

Védendő fogyasztók

Az energiaszolgáltató akkor sem kapcsolhatja ki az áramot a védendő fogyasztó otthonában, ha az érintett kiszolgáltatott helyzetben van (pl. ha nincs megfelelő infrastruktúrája, vagy nem tudja kifizetni az energiaszámláit) – ilyen esetben a fogyasztó támogatásra lehet jogosult, hogy részesülhessen a szükséges energiaellátásban. A hazájában működő egyablakos kapcsolattartó pont tájékoztatást tud nyújtani Önnek arról, milyen feltételekkel minősíthető valaki védendő fogyasztónak, ki jogosult ilyen támogatásra és milyen intézkedésekkel lehet segíteni a védelemre szorulókat.

Az energiaszolgáltató kiválasztása

Az energiafogyasztók az EU-ban szabadon választhatják meg, hogy a lakóhelyükön szolgáltatást nyújtó összes villamosenergia-, illetve gázszolgáltató közül melyikkel kötnek szerződést.

Ön akár egy másik tagállamban bejegyzett villamosenergia-, illetve gázszolgáltatót is választhat, amennyiben ez a vállalat az Ön térségében is nyújt szolgáltatást és Önnel szerződést köt.

Figyelmeztetés

Fontos különbség van azonban az energiaszolgáltató és a hálózatüzemeltető között. A szolgáltatót szabadon meg lehet választani, a hálózatüzemeltetőt nem. Maga a hálózatüzemeltető nem kínálhat energiaszolgáltatást, amennyiben azonban egy nagyobb, energiaellátással foglalkozó vállalat részeként működik, egyedi arculatról kell gondoskodnia, hogy ne lehessen összetéveszteni a vállalat energiaellátással foglalkozó részlegével.

Szolgáltatóváltás

Ha úgy dönt, hogy más energia-, illetve gázszolgáltatóval kíván szerződést kötni, a váltásért nem kell többletköltséget fizetnie. Ha Ön az eredeti szerződés valamennyi (pl. az értesítési időre és a szerződés minimális időtartamára vonatkozó) feltételének eleget tett, a helyi hálózatüzemeltetőnek 3 héten belül végre kell hajtania a szolgáltatóváltást. A szolgáltatók nem írhatnak elő olyan aránytalan kötelezettségeket a fogyasztó számára, amelyek akadályoznák a szolgáltatóváltást.

A szolgáltatóváltást követő legfeljebb 6 héten belül korábbi energiaszolgáltatója megküldi Önnek a záró elszámolást.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: