Utolsó frissítés:: 29/04/2019

Internetes tartománynevek (domainnevek)

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az uniós jogszabályok hatálya 2019. március 30-tól nem terjed ki az Egyesült Királyságra, kivéve, ha a megerősített kilépési megállapodás más időpontról rendelkezik vagy ha az Európai Tanács és az Egyesült Királyság egyhangúlag úgy dönt, hogy meghosszabbítja a kétéves tárgyalási időszakot. Arról, hogy a kilépés milyen jogi következményekkel jár a vállalkozásokra nézve, itt olvashat bővebben:

Ha vállalkozása van, jelentősen növelheti üzleti forgalmát, ha cége az interneten is jelen van, ezért feltétlenül érdemes létrehoznia egy üzleti honlapot.

Minden webhely saját internetprotokoll-címmel (IP-címmel) rendelkezik, amelyet pontokkal szabdalt számsor alkot, például ilyen elrendezésben: 136.173.60.59 vagy 91.194.202.11.

Azonban fontos, hogy a honlapnak legyen egy könnyen felismerhető és megjegyezhető, felhasználóbarát tartományneve (domainneve), pl. europarl.europa.eu vagy consilium.europa.eu.

A tartománynév az IP-címhez van társítva. Ha tehát valaki például az europarl.europa.eu internetes tartománynevet gépeli be böngészőbe, a rendszer automatikusan átirányítja a 136.173.60.59 IP-címre.

A tartománynév bejegyeztetésével Ön jogot szerez arra, hogy a tartománynevet használja. A bejegyzés azonban nem nyújt szellemi tulajdonjogi védelmet. Ha viszont a tartománynév hasonlít egy védjegy nevére, ez a szellemitulajdon-jogok megsértését eredményezheti.

Hogyan kell bejegyeztetni egy tartománynevet?

Ha az Ön által használni kívánt tartománynév még nem foglalt, azt bejegyeztetheti annál az akkreditált regisztrátornál, amely az Ön számára legelőnyösebb felső szintű tartományt (kiterjesztést) kínálja. A felső szintű kiterjesztések széles köréből lehet választani, melyek között vannak országra utaló és általános kiterjesztések:

Az Ön által választott kiterjesztés típusától függően a jogosultsági kritériumok vagy szabályok eltérhetnek. Miután kiválasztotta a tartománynevet és a felső szintű kiterjesztést, regisztrációs díjat kell fizetnie. A fizetendő díj összege attól függ, hogy:

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Helyi vállalkozástámogatás - Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: