Utolsó frissítés: 16/06/2022

Internetes tartománynevek (domainnevek)

Ha vállalkozása van, jelentősen növelheti üzleti forgalmát, ha cége az interneten is jelen van, ezért feltétlenül érdemes létrehoznia egy üzleti honlapot.

Minden webhely saját internetprotokoll-címmel (IP-címmel) rendelkezik, amelyet pontokkal szabdalt számsor alkot, például ilyen elrendezésben: 136.173.60.59 vagy 91.194.202.11.

Azonban fontos, hogy a honlapnak legyen egy könnyen felismerhető és megjegyezhető, felhasználóbarát tartományneve (domainneve), pl. europarl.europa.eu vagy consilium.europa.eu.

A tartománynév az IP-címhez van társítva. Ha tehát valaki például az europarl.europa.eu internetes tartománynevet gépeli be böngészőbe, a rendszer automatikusan átirányítja a 136.173.60.59 IP-címre.

Figyelmeztetés

A tartománynév bejegyeztetésével Ön jogot szerez arra, hogy a tartománynevet használja. A bejegyzés azonban nem nyújt szellemi tulajdonjogi védelmet. Ha viszont a tartománynév hasonlít egy védjegy nevére, ez a szellemitulajdon-jogok megsértését eredményezheti.

Hogyan kell bejegyeztetni egy tartománynevet?

Ha az Ön által használni kívánt tartománynév még nem foglalt, azt bejegyeztetheti annál az akkreditált regisztrátornál, amely az Ön számára legelőnyösebb felső szintű tartományt (kiterjesztést) kínálja. A felső szintű kiterjesztések széles köréből lehet választani, melyek között vannak országra utaló és általános kiterjesztések:

Az Ön által választott kiterjesztés típusától függően a jogosultsági kritériumok vagy szabályok eltérhetnek. Miután kiválasztotta a tartománynevet és a felső szintű kiterjesztést, regisztrációs díjat kell fizetnie. A fizetendő díj összege attól függ, hogy:

Ha Önnek valamelyik uniós országban bejegyzett vállalkozása van, .eu felső szintű tartományt is igényelhet. Az EURidKülső honlaphoz vezető link honlapján meg tudja nézni, hogy az Ön által használni kívánt, .eu domainnevű internetcím nem foglalt-e.

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Európai IPR Helpdesk

Szellemi tulajdon kezelésével kapcsolatos ingyenes tanácsadás és képzés uniós társfinanszírozású projektek megvalósításához és transznacionális partnerségi megállapodások megkötéséhez

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: