Utolsó frissítés: 13/06/2022

Gazdaságilag inaktív uniós polgárok

Az uniós országok valamelyikének állampolgáraként (uniós polgárként) Önnek joga van ahhoz, hogy érvényes személyi igazolvány vagy útlevél birtokában legfeljebb három hónapig egy másik EU-tagországban tartózkodjon. Ha Ön le szeretne telepedni egy másik EU-országban, de nem áll szándékában, hogy ott munkát vállaljon vagy tanulmányokat folytasson, bizonyítania kell, hogy:

A hatóságok tájékoztatása az ott-tartózkodásról, bejelentkezés

Az ott-tartózkodás első három hónapja alatt Ön uniós polgárként nem kötelezhető arra, hogy a hatóságoktól tartózkodási okmányt igényeljen – de egyes tagállamokban követelmény lehet, hogy beutazását követően tájékoztassa a hatóságokat arról, hogy az országban tartózkodik.

Az adott tagállam megkövetelheti Öntől, hogy ott-tartózkodása első három hónapjának leteltével bejelentkezzen az illetékes hatóságnál (rendszerint az önkormányzatnál vagy a rendőrségen), és ott bejelentkezésről szóló (regisztrációs) igazolást váltson ki.

Ehhez érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre, valamint a következőkre van szüksége:

Kitoloncolhatják-e Önt a hatóságok, illetve felszólíthatják-e, hogy távozzon az országból?

Önt uniós polgárként mindaddig megilleti a jog, hogy egy másik uniós tagállamban éljen, amíg teljesíti az ott-tartózkodás feltételeit. Attól a pillanattól kezdve, hogy nem teljesíti a vonatkozó feltételeket, a tagállami hatóságok felszólíthatják arra, hogy hagyja el az ország területét.

A fogadó ország kivételes esetekben dönthet úgy, hogy – közrendi vagy közbiztonsági okokból – kitoloncolja Önt a területéről. Ezt azonban csak akkor teheti meg, ha bizonyítani tudja, hogy az Ön ottléte valós, közvetlen és kellően komoly veszélyt jelent a társadalom valamely alapvető érdekére.

A kitoloncolási határozatot, illetve az ország elhagyására vonatkozó felszólítást a hatóságoknak írásban kell Önnek megküldeniük. A dokumentumban fel kell tüntetniük a kitoloncolás összes okát, és tájékoztatniuk kell Önt arról, hogyan és meddig fellebbezhet a határozat ellen.

Huzamos tartózkodás

Ha Ön öt éven át megszakítás nélkül és jogszerűen, a vonatkozó feltételeknek megfelelve tartózkodik valamelyik uniós országban, automatikusan jogot szerez arra, hogy huzamos (határozatlan) ideig ott tartózkodjon. Ez azt jelenti, hogy az országban maradhat ameddig csak akar, joga van arra, hogy a fogadó ország állampolgáraival egyenlő bánásmódban részesüljön, és nagyobb védelmet élvez a kitoloncolással szemben. Ebben az esetben Ön huzamos tartózkodást igazoló okmányért folyamodhat.

A tartózkodás folytonosságát nem érintik a következők:

Ha azonban Ön egyhuzamban 2 évnél hosszabb időre elhagyja az ország területét, elvesztheti a jogot a határozatlan idejű ott-tartózkodásra.

Ha Ön gazdaságilag inaktív, de valamelyik uniós ország állampolgárságával rendelkező hozzátartozójával együtt költözik egy másik EU-tagországba, illetve hozzá csatlakozik, eltartott hozzátartozóként Ön is jogosult az ott-tartózkodásra.

Lásd még:

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: