Utolsó frissítés: 06/05/2022

Járművezetői engedély és biztosítás

Ha Ön autóval utazik más uniós országba vagy országokba, fontos, hogy olyan jogosítvánnyal és gépjármű-biztosítással rendelkezzen, melynek érvényességét az útjába eső országok mindegyike elismeri.

Járművezetői engedély elismerése és érvényessége

Uniós tagállamban kiállított vezetői engedélyek

Ha az Ön jogosítványát valamelyik uniós országban állították ki, akkor azt az EU területén bárhol használhatja.

Utazás előtt ellenőrizze, hogy vezetői engedélyének érvényessége nem jár-e le a külföldi út vége előtt. Ha jogosítványa lejár a kinntartózkodás során, az okmány automatikusan érvényét veszti, és elképzelhető, hogy azt az útjába eső országok hatóságai nem fogják elfogadni.

Figyelem: ha Önnek csak ideiglenes vezetői engedélye vagy igazolása van, nem vezethet járművet külföldön.

Egységes formátum

2013 óta az EU országai kizárólag egységes formátumú vezetői engedélyeket en állítanak ki. Ezek a műanyagból készült, fényképpel ellátott és a hitelkártyákéval megegyező méretű jogosítványok olyan biztonsági elemekkel rendelkeznek, melyek nagyobb védelmet biztosítanak a csalás és a visszaélések ellen.

A régi típusú jogosítványok továbbra is használatban maradnak, de ezeket érvényességük meghosszabbításakor (vagy legkésőbb 2033-ban) új formátumú engedélyekre cserélik le.

A vezetői engedélyek következő kategóriáit Európa-szerte mindenütt elismerik: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D és DE.

Figyelmeztetés

Felhívjuk a tizenéves járművezetők figyelmét arra, hogy egyes uniós országokban eltérő korhatárok vannak hatályban bizonyos járműkategóriák esetében.

Konkrét eset

A 14 éves Sofia nemrég szerzett kismotorra szóló jogosítványt Olaszországban. Belgiumban szeretné használni a jogosítványát, de ott 16 év a kismotorvezetőkre vonatkozó alsó korhatár.

Sofiának meg kell várnia, hogy betöltse a 16. életévét – csakis ezt követően vezetheti kismotorját Belgiumban anélkül, hogy letenné a belga járművezetői vizsgát.

Nem uniós ország által kiállított vezetői engedélyek honosítása az EU-ban

Ha Ön nem uniós országban szerzett jogosítványát uniós vezetői engedélyre cserélte le abban az országban, ahol él, azt az EU területén bárhol használhatja.

Nem uniós országban kiállított vezetői engedélyek

Ha Ön az EU területén nem uniós ország által kiállított vezetői engedéllyel kíván járművet vezetni, kérjük, forduljon a célország illetékes hatóságához, vagy tájékozódjon hazájának a célországban működő nagykövetségénél vagy konzulátusánál.

Elveszett vagy ellopott vezetői engedély pótlása

Ha külföldi útja során elveszti a jogosítványát, vagy ha azt ellopják Öntől, tegyen bejelentést a helyi rendőrségen és hazája konzulátusán vagy nagykövetségén.

Hazájának nagykövetsége/konzulátusa kapcsolatba lép az elveszett, illetve ellopott okmányt eredetileg kiállító hatósággal, és ellenőrzi, hogy az Ön vezetői engedélye nincs-e korlátozva, felfüggesztve, visszavonva vagy bevonva.

A nagykövetségtől/konzulátustól kapott információk birtokában a rendőrség ideiglenes okmányt állíthat ki, amely meghatározott ideig feljogosítja Önt a járművezetésre az adott országban.

Ön csak abban az országban igényelheti a jogosítvány pótlását, ahol Ön él.

Az elvesztett vagy ellopott jogosítvány ideiglenes pótlása céljából kiállított ideiglenes vezetői engedélyeket és igazolásokat nem feltétlenül ismerik el más uniós országok hatóságai.

Konkrét eset

Henrik Dániában él. A férfi Németországban, Franciaországban és Olaszországban akarta tölteni a szabadságát. Sajnos azonban még Németországban, az út elején elvesztette a pénztárcáját és a vezetői engedélyét. Ha jogosítvány nélkül folytatta volna az utat, a rendőrség bármikor megbírságolhatta volna.

Henrik Dánia németországi nagykövetséghez fordult, ahol azt tanácsolták neki, hogy jelentse be az okmány elvesztését a helyi rendőrségen. A dán nagykövetség emellett igazolást állított ki a számára arról, hogy dán vezetői engedéllyel rendelkezik.

Henriknek ezt követően tudakozódnia kellett az olasz és a francia hatóságoknál, hogy elfogadják-e a dán hatóságok által kiállított ideiglenes igazolást.

Ha Ön külföldön járva elveszíti jogosítványát, a linkre kattintva tájékozódhat részletesen arról, mit érdemes tennie:

Ország kiválasztása

Vezetői engedéllyel kapcsolatos tudnivalók a külföldön élő polgárok számára

A gépjármű-biztosítás érvényessége

A hazájában megkötött gépjármű-biztosítás Unió-szerte fedezetet nyújt abban az esetben, ha Ön járművezetés közben személyi sérülést okoz.

További információk arra vonatkozóan, hogy a nemzeti jogszabályok értelmében mire terjed ki a belföldön megkötött gépjármű-felelősségbiztosítás külföldön:

Ország kiválasztása

Autójának rendszáma bizonyítékul szolgál azt illetően, hogy Ön rendelkezik gépjármű-felelősségbiztosítással. Ez azt jelenti, hogy a többi országban a rendőrség elvileg nem állítja meg Önt azért, hogy ellenőrizze, rendelkezik-e biztosítással. Ha utánfutója van, érdemes tudnia, hogy a biztosításnak az utánfutóra is ki terjednie. Néhány uniós országban külön biztosítást kell kötni az utánfutóra. Utazás előtt tájékozódjon pontosan a biztosítási feltételekről.

Feltétlenül vigye magával a biztosítási kötvényt az útra. Ez megkönnyíti a dolgát, ha balesetet szenved, vagy ha megállítja a rendőrség.

Konkrét eset

Ronaldót Franciaországban megállította a rendőrség gyorshajtásért. Mivel nem voltak nála a gépjármű-biztosítási papírjai, a rendőrség felszólította, hogy hívja fel a portugáliai biztosítóját, és bizonyítsa be, hogy a biztosítása rendben van.

A járművezetőknek nem kötelező, de kimondottan tanácsos maguknál tartaniuk gépjármű-biztosítási papírjaikat. Így bármikor bizonyítani tudják, hogy érvényes biztosítással rendelkeznek. Ezáltal időt és pénzt takaríthatnak meg, ha bajba keverednek külföldön.

Biztosítással kapcsolatos tudnivalók a külföldön élő polgárok számára

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: