Utolsó frissítés: 04/07/2022

Földrajzi jelzések

Ha az Ön terméke meghatározott földrajzi helyről származik, és ennek köszönhetően híres, mivel e földrajzi eredethez köthető minőségi vagy egyéb jellemzőkkel rendelkezik, helyezze a terméket földrajzi jelzés oltalma alá.

A következőket lehet földrajzi jelzéssel levédeni:

A földrajzi jelzés által biztosított oltalmi jogok

A földrajzi jelzés védelmet nyújt a bejegyzett névvel való visszaéléssel vagy az utánzással szemben, és garantálja a vásárlóknak a termék valódi származását. A kapcsolódó szabályok biztosítják, hogy bizonyos követelmények teljesülése esetén Ön és az adott földrajzi térség összes gazdálkodója kollektív jogokkal rendelkezzen a kérdéses termék felett.

Minőségtanúsítási rendszerek

Az uniós minőségtanúsítási rendszerek alapján azoknak a termékeknek a neve, amelyek esetében lényegi kapcsolat áll fenn a termék minősége vagy egyéb jellemzői és a földrajzi eredet en között, oltalomra jogosultak. Különbséget teszünk a következők között:

Ha szeretne bővebben tájékozódni a témáról, látogasson el az uniós minőségtanúsítási rendszerekről szóló oldalra en .

Tekintse meg azoknak a termékneveknek a listáját en , amelyek oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel, illetve földrajzi jelzéssel rendelkeznek, vagy amelyek esetében ilyen kérelem elbírálása van folyamatban.

A földrajzi jelzések bejegyzésének módja

Itt utánanézhet en annak, hogyan tudja bejegyeztetni terméke nevét a megfelelő minőségtanúsítási rendszerben.

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Európai IPR Helpdesk

Szellemi tulajdon kezelésével kapcsolatos ingyenes tanácsadás és képzés uniós társfinanszírozású projektek megvalósításához és transznacionális partnerségi megállapodások megkötéséhez

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: