Utolsó frissítés: 26/03/2019

Tartózkodás bejelentése külföldön

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

A kinttartózkodás első 3 hónapja során Ön uniós polgárként nem kötelezhető arra, hogy a hatóságoktól tartózkodási okmányt igényeljen – de egyes tagállamokban követelmény lehet, hogy beutazását követően tájékoztassa a hatóságokat arról, hogy az országban tartózkodik.

Az adott tagállam megkövetelheti Öntől, hogy a kinttartózkodás első 3 hónapjának leteltével bejelentkezzen az illetékes hatóságnál (ez gyakran az önkormányzati hivatal vagy a helyi rendőrőrs), és ott regisztrációs igazolást váltson ki.

Ehhez érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre, valamint a következőkre van szüksége:

Az említetteken kívül nincs szükség további okmányokra.

Bejelentkezéskor Ön regisztrációs igazolást kap. Az igazolás tanúsítja, hogy jogában áll a fogadó országban tartózkodnia.

A regisztrációs igazolást az illetékes hatóságnak azonnal ki kell adnia, és ennek költsége nem haladhatja meg azt az összeget, amelyet az ország állampolgárai a személyi igazolvány kiállításáért fizetnek.

Az igazolás határozatlan ideig érvényes (azaz érvényességét nem kell meghosszabbíttatni). A lakcím esetleges megváltozásátazonban lehet, hogy be kell jelenteni a helyi hatóságoknak.

Itt utánanézhet, hol és hogyan tudja bejelenteni ott-tartózkodását a fogadó országban:

Ország kiválasztása
 • Horvátországhrenhr
 • Izlandisen
 • Lengyelországplenpl
 • Lettországlv
 • Liechtensteinlien
 • Litvánialtenlt
 • Luxemburgludeenfr
 • Magyarországhuenhu
 • Máltamtenmt
 • Norvégianoen
 • Németországdedeen

* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Ha Ön elmulaszt eleget tenni bejelentkezési kötelezettségének, elképzelhető, hogy bírságot kell fizetnie, azonban csupán emiatt nem utasítható ki az országból, továbbra is joga van ott élni.

Sok országban követelmény, hogy az ott élők mindig maguknál tartsák regisztrációs igazolásukat és személyi igazolványukat vagy útlevelüket. Ha Ön otthon felejti iratait, előfordulhat, hogy bírságot kell fizetnie, de az országból emiatt nem utasíthatják ki.

Ha problémába ütközik a regisztrációs igazolás kiváltásakor, forduljon segítségnyújtó szolgálatunkhoz .

Kapcsolódó oldalak:

Konkrét eset

Azonnal munkába állhat, nem kell először bejelentkeznie

Kurt német állampolgár, aki Belgiumba költözött, hogy ott önálló ügyvédi tevékenységet folytasson egy társas vállalkozásban. Amikor elment bejelentkezni az illetékes hatósághoz, azt mondták neki, hogy nem lett volna szabad munkába állnia a regisztrációs igazolás kézhezvétele előtt.

Ez azonban nincs így: uniós polgárként Kurtnak jogában áll önfoglalkoztatóként dolgozni Belgiumban, nem kell megvárnia, hogy megkapja a regisztrációs igazolást. A hatóságoknak mindenképp ki kell állítaniuk a regisztrációs igazolást, amikor azt Kurt kérelmezi.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: