Utolsó frissítés: 23/05/2022

Munkavállalók kiküldetése

A munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályok Önre is érvényesek, amennyiben:

Mindkét esetben alapfeltétel, hogy a kiküldött munkavállaló munkaviszonnyal rendelkezzen az Ön vállalkozásánál.

A kiküldetés szabályait kell alkalmazni abban az esetben is, ha az Ön vállalkozása munkaerő-kölcsönző irodán keresztül vesz fel egy másik EU-országból érkező munkavállalót. Ebben az esetben a munkavállalónak munkaviszonyban kell állnia a munkaerő-kölcsönző irodával.

Munkafeltételek a fogadó országban

A kiküldetés időtartama alatt Önnek ugyanazokat a munkafeltételeket kell biztosítania munkavállalói számára, mint amelyeket a fogadó ország – akár jogszabály, akár általánosan alkalmazandó kollektív szerződés értelmében – az alábbiakra vonatkozóan előír:

Ha a munkavállalók munkafeltételeire vonatkozó szabályok kedvezőbbek az Ön országában, mint a fogadó országban, vállalkozásának tanácsos a kiküldetés alatt is biztosítani ezeket a feltételeket.

A munkaadók az építőipar kivételével valamennyi ágazatban mentesülnek a bérezésre és az éves szabadságra vonatkozó feltételek betartása alól, amennyiben:

<label id="yeb_label_warning" language="hu">Figyelmeztetés</label>

Az egyes EU-országok – a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel folytatott konzultáció eredményeképpen – dönthetnek úgy, hogy nem kell betartani a fogadó országban a bérezésre és az éves szabadságra vonatkozóan meghatározott követelményeket, amennyiben a kiküldetés teljes időtartama rövidebb, mint egy hónap. Ez a mentesség nem érvényes a munkaerő-kölcsönző irodák által kiküldött munkavállalók esetében.

További információkért tekintse meg a kiküldetésekről szóló gyakorlati útmutatót!

Hosszú távú kiküldetés

Ha a kiküldetés időtartama meghaladja a 12 hónapot (illetve – amennyiben Ön a fogadó ország számára indokolással ellátott értesítést nyújtott be – a 18 hónapot), a kiküldetés időtartama alatt Önnek ugyanazokat a munkafeltételeket kell biztosítania alkalmazottai számára, mint amelyeket a fogadó ország előír, kivéve a munkaszerződés megszűnésére és a kiegészítő foglalkoztatói nyugdíjra vonatkozó szabályokat.

Az indokolással ellátott értesítéssel kapcsolatos további információkért látogasson el a fogadó ország honlapjára.

A kiküldött munkavállalókra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok

Azok a kiküldött munkavállalók, illetve önfoglalkoztatottak, akik ideiglenes jelleggel dolgoznak egy másik EU-országban, annak az országnak a társadalombiztosítási rendszerében maradhatnak biztosítottként, ahol a kiküldetést megelőzően dolgoztak.

Munkaadóként Önnek előzetesen értesítenie kell a fogadó ország illetékes szerveit a kiküldetésről, és igényelnie kell az A1 jelű hordozható dokumentumot (PD A1) en  annak az országnak a társadalombiztosítási intézményétől, ahol munkavállalói biztosítva vannak. Az A1 jelű hordozható dokumentum igazolja, hogy a kiküldött munkavállaló az Ön vállalkozásának székhelye szerinti ország társadalombiztosítási rendszerének biztosítottja, és nem kell járulékot fizetnie a kiküldetés helye szerinti országban.

Az A1 jelű dokumentum igénylésekor Önnek meg kell adnia az EU-n belüli kiküldetés kezdő és záró dátumát. A formanyomtatványon legfeljebb 24 hónap adható meg a kiküldetés időtartamaként.

Ha a kiküldetés időtartama meghaladja a 24 hónapot, vagy az időtartam hosszabbítására van szükség, munkaadóként Ön:

Nemzeti kapcsolattartó pontok és honlapok

Minden uniós országban működik legalább egy nemzeti kapcsolattartó pont, amely részletes információkkal szolgál a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokról. A kapcsolattartó pontok együttműködnek egymással, és megosztják információikat, figyelemmel kísérik a kiküldetésben lévő alkalmazottak munkafeltételeit, és kivizsgálják a bejelentetett szabálysértéseket.

További információkért keresse fel a fogadó ország tematikus honlapját.

Ország kiválasztása:

 • Franciaországfren
 • Németországdede
 • Görögországgrelen
 • Magyarországhuen
 • Írországieen
 • Olaszországitenit
 • Lettországlvenlv
 • Litvánialtenlt
 • Luxemburgludeenfr

  További kérdései vannak?

  EU-jogszabályok

  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

  Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

  EURES-tanácsadók

  Amennyiben munkafeltételekkel kapcsolatos tájékoztatásra van szüksége, vagy az egyes országok, illetve határrégiók munkaerő-felvételi eljárásai során segítségre szorul, forduljon EURES-tanácsadójához!

  Helyi vállalkozástámogatás

  Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network &nbsp;díjmentesen segíthet Önnek.

  További segítségnyújtó szolgálatok

  Oldal megosztása: