Utolsó frissítés:: 15/02/2019

Munkavállalók kiküldetése

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az uniós jogszabályok hatálya 2019. március 30-tól nem terjed ki az Egyesült Királyságra, kivéve, ha a megerősített kilépési megállapodás más időpontról rendelkezik vagy ha az Európai Tanács és az Egyesült Királyság egyhangúlag úgy dönt, hogy meghosszabbítja a kétéves tárgyalási időszakot. Arról, hogy a kilépés milyen jogi következményekkel jár a vállalkozásokra nézve, itt olvashat bővebben:

Önnek be kell tartania a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokat, ha:

Mindkét esetben alapfeltétel, hogy a kiküldött munkavállaló munkaviszonnyal rendelkezzen az Ön vállalkozásánál.

A kiküldetés szabályait kell alkalmazni abban az esetben is, ha az Ön vállalkozása munkaerő-kölcsönző irodán keresztül vesz fel egy másik EU-országból érkező munkavállalót. Ebben az esetben a munkavállalónak munkaviszonyban kell állnia a munkaerő-kölcsönző irodával.

Munkafeltételek a fogadó országban

A kiküldetés időtartama alatt Önnek ugyanazokat a munkafeltételeket kell biztosítania alkalmazottjainak, mint amelyek a fogadó országban – akár jogszabály, akár kollektív szerződés alapján – hatályban vannak a következők tekintetében:

Ha a munkavállalók munkafeltételeire vonatkozó szabályok kedvezőbbek az Ön országában, mint a fogadó országban, vállalkozásának természetesen jogában áll a kiküldetés alatt is biztosítani ezeket a feltételeket.

Ha a külföldi partnercéggel kötött szerződés értelmében az Ön vállalkozásának kell első alkalommal telepítenie és/vagy összeszerelnie bizonyos termékeket a külföldi partnercégnél, a minimálbérre és az éves szabadságra vonatkozó feltételek betartása nem kötelező, amennyiben a kiküldetés teljes időtartama 8 napnál rövidebb egy évben.

Az egyes EU-országok – a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel folytatott konzultáció eredményeképpen – dönthetnek úgy, hogy nem kell betartani a fogadó országban a minimálbérre és az éves szabadságra vonatkozóan meghatározott követelményeket, amennyiben a kiküldetés teljes időtartama rövidebb, mint egy hónap. Ez a mentesség nem érvényes a munkaerő-kölcsönző irodák által kiküldött munkavállalók esetében.

A kiküldött munkavállalókra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok

Azok a kiküldött munkavállalók, illetve önfoglalkoztatottak, akik ideiglenes jelleggel dolgoznak egy másik EU-országban, annak az országnak a társadalombiztosítási rendszerében maradhatnak biztosítottként, ahol a kiküldetést megelőzően dolgoztak.

Munkaadóként Önnek előzetesen értesítenie kell a fogadó ország illetékes szerveit a kiküldetésről, és kérelmeznie kell a PD A1 nevű formanyomtatványt saját országának társadalombiztosítási intézményétőlpdfen. A PD A1 igazolja, hogy a kiküldött munkavállaló az Ön vállalkozásának székhelye szerinti ország társadalombiztosítási rendszerének biztosítottja, és nem kell járulékot fizetnie a kiküldetés helye szerinti országban.

A PD A1 formanyomtatvány kérelmezésekor Önnek meg kell adnia az EU-n belüli kiküldetés kezdő és záró dátumát. A formanyomtatványon legfeljebb 24 hónap adható meg a kiküldetés időtartamaként.

Ha a kiküldetés időtartama meghaladja a 24 hónapot, munkaadóként Ön:

A kiküldetésre vonatkozó társadalombiztosítási szabályok eltérhetnek az önfoglalkoztatók (egyéni vállalkozók) esetében.

Lásd még:

Nemzeti kapcsolattartó pontok és honlapok

Mindegyik EU-országban működik legalább egy nemzeti kapcsolattartó pont, amely részletes információkkal szolgál a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokról. A kapcsolattartó pontok együttműködnek egymással, és megosztják információikat, figyelemmel kísérik a kiküldetésben lévő alkalmazottak munkafeltételeit, és kivizsgálják a bejelentetett szabálysértéseket.

További információkért keresse fel a fogadó ország tematikus honlapját.

Ország kiválasztása

 • Németországdehu
 • Görögországgrel
 • Magyarországhuen
 • Írországieen
 • Olaszországiten
 • Lettországlvhu
 • Litvánialten
 • Luxemburgludefren
 • Máltamten
 • Hollandianlen
 • Lengyelországplen
 • Portugáliapten
 • Romániaroro
 • Szlovákiasksken
 • Szlovéniasien
 • Spanyolországesesen
 • Svédországseen
 • Egyesült Királyságuken

Kapcsolódó témák

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

EURES-tanácsadók

Az EURES-tanácsadók információkkal tudnak szolgálni az Ön számára a munkafeltételekről, és segítséget tudnak adni a munkaerő-felvételi eljárásokkal kapcsolatban az egyes országokban és határrégiókban.

Helyi vállalkozástámogatás - Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: