Utolsó frissítés: 23/09/2022

Munkavállalók kiküldetése

A munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályok Önre is érvényesek, amennyiben:

Mindkét esetben alapfeltétel, hogy a kiküldött munkavállaló munkaviszonnyal rendelkezzen az Ön vállalkozásánál.

A kiküldetés szabályait kell alkalmazni abban az esetben is, ha az Ön vállalkozása munkaerő-kölcsönző irodán keresztül vesz fel egy másik EU-országból érkező munkavállalót. Ebben az esetben a munkavállalónak munkaviszonyban kell állnia a munkaerő-kölcsönző irodával.

Munkafeltételek a fogadó országban

A kiküldetés időtartama alatt Önnek ugyanazokat a munkafeltételeket kell biztosítania munkavállalói számára, mint amelyeket a fogadó ország – akár jogszabály, akár általánosan alkalmazandó kollektív szerződés értelmében – az alábbiakra vonatkozóan előír:

Ha a munkavállalók munkafeltételeire vonatkozó szabályok kedvezőbbek az Ön országában, mint a fogadó országban, vállalkozásának tanácsos a kiküldetés alatt is biztosítani ezeket a feltételeket.

A munkaadók az építőipar kivételével valamennyi ágazatban mentesülnek a bérezésre és az éves szabadságra vonatkozó feltételek betartása alól, amennyiben:

Figyelmeztetés

Az egyes EU-országok – a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel folytatott konzultáció eredményeképpen – dönthetnek úgy, hogy nem kell betartani a fogadó országban a bérezésre és az éves szabadságra vonatkozóan meghatározott követelményeket, amennyiben a kiküldetés teljes időtartama rövidebb, mint egy hónap. Ez a mentesség nem érvényes a munkaerő-kölcsönző irodák által kiküldött munkavállalók esetében.

További információkért tekintse meg a kiküldetésekről szóló gyakorlati útmutatót!

Hosszú távú kiküldetés

Ha a kiküldetés időtartama meghaladja a 12 hónapot (illetve – amennyiben Ön a fogadó ország számára indokolással ellátott értesítést nyújtott be – a 18 hónapot), a kiküldetés időtartama alatt Önnek ugyanazokat a munkafeltételeket kell biztosítania alkalmazottai számára, mint amelyeket a fogadó ország előír, kivéve a munkaszerződés megszűnésére és a kiegészítő foglalkoztatói nyugdíjra vonatkozó szabályokat.

Az indokolással ellátott értesítéssel kapcsolatos további információkért látogasson el a fogadó ország honlapjára.

A kiküldött munkavállalókra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok

Azok a kiküldött munkavállalók, illetve önfoglalkoztatottak, akik ideiglenes jelleggel dolgoznak egy másik EU-országban, annak az országnak a társadalombiztosítási rendszerében maradhatnak biztosítottként, ahol a kiküldetést megelőzően dolgoztak.

Munkaadóként Önnek előzetesen értesítenie kell a fogadó ország illetékes szerveit a kiküldetésről, és igényelnie kell az A1 jelű hordozható dokumentumot (PD A1) en  annak az országnak a társadalombiztosítási intézményétől, ahol munkavállalói biztosítva vannak. Az A1 jelű hordozható dokumentum igazolja, hogy a kiküldött munkavállaló az Ön vállalkozásának székhelye szerinti ország társadalombiztosítási rendszerének biztosítottja, és nem kell járulékot fizetnie a kiküldetés helye szerinti országban.

Az A1 jelű dokumentum igénylésekor Önnek meg kell adnia az EU-n belüli kiküldetés kezdő és záró dátumát. A formanyomtatványon legfeljebb 24 hónap adható meg a kiküldetés időtartamaként.

Ha a kiküldetés időtartama meghaladja a 24 hónapot, vagy az időtartam hosszabbítására van szükség, munkaadóként Ön:

Nemzeti kapcsolattartó pontok és honlapok

Minden uniós országban működik legalább egy nemzeti kapcsolattartó pont, amely részletes információkkal szolgál a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokról. A kapcsolattartó pontok együttműködnek egymással, és megosztják információikat, figyelemmel kísérik a kiküldetésben lévő alkalmazottak munkafeltételeit, és kivizsgálják a bejelentetett szabálysértéseket.

További információkért keresse fel a fogadó ország tematikus honlapját.

Ország kiválasztása:

 • Franciaországfren
 • Németországdede
 • Görögországgrelen
 • Magyarországhuen
 • Írországieen
 • Olaszországitenit
 • Lettországlvenlv
 • Litvánialtenlt
 • Luxemburgludeenfr

  További kérdései vannak?

  Kapcsolódó weboldalak

  EU-jogszabályok

  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

  Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

  EURES-tanácsadók

  Amennyiben munkafeltételekkel kapcsolatos tájékoztatásra van szüksége, vagy az egyes országok, illetve határrégiók munkaerő-felvételi eljárásai során segítségre szorul, forduljon EURES-tanácsadójához!

  Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

  Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

  Oldal megosztása: