Utolsó frissítés:: 10/04/2019

Általános forgalmi adó (áfa)

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az uniós jogszabályok hatálya 2019. március 30-tól nem terjed ki az Egyesült Királyságra, kivéve, ha a megerősített kilépési megállapodás más időpontról rendelkezik vagy ha az Európai Tanács és az Egyesült Királyság egyhangúlag úgy dönt, hogy meghosszabbítja a kétéves tárgyalási időszakot. Arról, hogy a kilépés milyen jogi következményekkel jár a vállalkozásokra nézve, itt olvashat bővebben:

Az uniós országok által alkalmazott áfamértékek a következő típusokba sorolhatók: általános, kedvezményes és egyedi. Nézzen utána az egyes országokban érvényes adókulcsoknak, és annak, hogy mely adatokat kell feltüntetni az áfás számlán. Legyen tisztában a határon átívelő értékesítésekre és beszerzésekre vonatkozó egyedi áfaszabályokkal – mind az EU-n belül, mind az EU-n kívül értékesített áruk/szolgáltatások tekintetében.

Tájékozódjon róla, mikor kell felszámítani az áfát, hogyan kell bejelentkezni az adóhatóságnál, mely esetekben kell levonni az áfát, illetve hogyan lehet áfa-visszatérítést igényelni.

Bizonyos áruk és szolgáltatások áfamentesek. A kisvállalkozásokra egyedi áfaszabályok vannak érvényben, melyek mentesítik őket az áfa felszámítása alól, és degresszív adókedvezményt biztosítanak számukra bizonyos ágazatokban.

A VIES felületén ellenőrizni tudja, hogy egy adott vállalkozás rendelkezik-e uniós adószámmal, és folytathat-e határon átívelő kereskedést az EU-n belül. A VIES a nemzeti nyilvántartások adataiból táplálkozik, és rendszeresen frissül.

A szűkített egyablakos ügyintézés (MoSS) lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók anélkül nyújtsanak digitális szolgáltatásokat az EU-ban, hogy nyilvántartásba kellene vetetniük magukat minden egyes uniós országban, ahol a szolgáltatásnyújtásra sor kerül. A MoSS rendszert az uniós székhelyű vállalkozások és a nem uniós cégek egyaránt használhatják.

Oldal megosztása: