Laatste controle: 07/07/2022

Btw

De EU-landen gebruiken verschillende soorten btw-tarieven: een standaardtarief, een verlaagd tarief en een speciaal tarief. Lees meer over de verschillende tarieven in elk EU-land en welke informatie moet worden vermeld op btw-facturen. Kom meer te weten over de specifieke regels voor btw op de internationale aan- en verkoop van goederen en diensten, zowel binnen als buiten de EU.

Ga na of u btw moet heffen, hoe u zich registreert bij de belastingautoriteiten, wanneer u btw mag aftrekken en hoe u btw kunt terugvragen.

Bepaalde goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Er zijn ook speciale btw-regelingen voor kleine bedrijven en degressieve belastingverminderingen voor bepaalde sectoren.

U kunt de tool VIES gebruiken om te controleren of een bedrijf geregistreerd is voor de btw op grensoverschrijdende handel binnen de EU. VIES maakt gebruik van nationale databanken en wordt regelmatig bijgewerkt.

Dankzij het mini-éénloketsysteem (mini one-stop-shop, MOSS) kunt u digitale diensten binnen de EU leveren zonder dat u zich in elk EU-land opnieuw moet registreren. Het kan gebruikt worden door bedrijven die in de EU of daarbuiten gevestigd zijn.

Deze bladzijde delen: