Werken tijdens je studies

Als je van plan bent in een ander EU-land te gaan studeren, moet je voldoende inkomsten hebben om er te leven zonder uitkering. Die inkomsten kunnen van je ouders, je partner of een studiebeurs komen, maar je kan er natuurlijk ook voor werken.

Als EU-burger heb je evenveel recht op werk tijdens je studies als de burgers van het land waar je naartoe gaat. Je hebt dus geen arbeidsvergunning nodig, zelf niet om voltijds te werken.

Meer over tijdelijke arbeidsbeperkingen voor Bulgaren en Roemenen

Verschillende landen staan je toe om een onbeperkt aantal uren per week te werken. In andere zijn er limieten per semester of per jaar.

Meer over werken in een ander EU-land

Belastingen en sociale zekerheid

Als je meer dan zes maanden (183 dagen) per jaar in een ander EU-land woont, ben je daar belastingplichtig. Als je werkt tijdens je studie, moet je dus belastingen en sociale bijdragen betalen over je inkomsten in je gastland.

Het land waar je studeert kan in sommige gevallen ook je inkomsten belasten die je in een ander land hebt verdiend, bijvoorbeeld een vakantiebaantje in je land van herkomst. Zulke inkomsten moet je aangeven in het land waar je studeert.

Veel (maar niet alle!) EU-landen hebben overeenkomsten om dubbele belasting te voorkomen. Daarvan hangt soms af in welk land je belast wordt.

Meer over belastingen.

Voorbeeld

Joost is een Nederlander die voor zijn studie in België is gaan wonen. Hij werkt er deeltijds in een restaurant op een Belgisch contract. Zijn werkgever houdt belastingen en sociale bijdragen van zijn salaris in en betaalt die door aan de Belgische belastingdienst.

In de zomervakantie werkt Joost voltijds in zijn geboortestad in Nederland. Zijn Nederlandse werkgever betaalt bijdragen voor hem aan de Nederlandse belastingdienst. Joost is echter belastingplichtig in België en kan dus ofwel een terugbetaling van de Nederlandse overheid vragen en daarmee in België inkomstenbelasting betalen, ofwel de in Nederland verdiende inkomsten en betaalde belastingen bij de Belgische overheid aangeven om daar een belastingvermindering te krijgen.

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Laatste controle: 21/06/2024
Deze bladzijde delen