Senest tjekket: 09/03/2020

Studiejob

Brexit – hvad nu?

Hvis du har planer om at flytte til et andet EU-land for at læse, skal du have en tilstrækkelig indkomst til at leve der uden indkomststøtte. Indkomsten kan komme fra forskellige kilder som dine forældre, din ægtefælle eller arbejde selvfølgelig.

Som EU-borger har du samme ret til at arbejde, mens du læser, som landets borgere. Du behøver ikke nogen arbejdstilladelse, selv hvis du arbejder på fuld tid.

Undtagelse – Kroatiske statsborgere er stadig omfattet af midlertidige begrænsninger i retten til at arbejde i EU.

Mere om midlertidige begrænsninger i retten til at arbejde.

I mange lande må du arbejde et ubegrænset antal timer om ugen. I andre er der en grænse per semester eller per år.

Mere om at arbejde i et andet EU-land.

Beskatning og socialsikring

Hvis du bor i et andet land i mere end 6 måneder om året (183 dage), bliver du betragtet som skattepligtig dér. Hvis du arbejder under studierne, skal du derfor betale skat og socialsikringsbidrag af den indkomst, du har i landet, mens du studerer.

Det land, du læser i, kan også opkræve skat af din indkomst i et andet land, f.eks. fra et sommerjob i dit hjemland. Du skal muligvis indberette en sådan indkomst og i visse tilfælde betale skat af den i det land, du læser i.

Vær opmærksom på, at mange – men ikke alle – EU-lande har aftaler for at undgå dobbeltbeskatning. Disse aftaler afgør i nogle tilfælde, hvilket land du skal betale skat til.

Mere om beskatning.

Sagseksempel

Joost er studerende fra Holland og læser i Belgien. Han arbejder deltid på en restaurant på en kontrakt efter belgisk lovgivning. Hans arbejdsgiver trækker skat og socialsikringsbidrag fra hans månedsløn og betaler bidrag for ham til de belgiske myndigheder.

I løbet af sommerferien arbejder Joost på fuld tid i sin hjemby i Holland. Hans arbejdsgiver betaler bidrag for ham til de hollandske skattemyndigheder. Joost, som har skattemæssigt hjemsted i Belgien, kan enten anmode om refusion fra de hollandske myndigheder og derefter betale den aktuelle indkomstskat i Belgien eller indberette den indkomst, han har haft i Holland, og de skatter, han allerede har betalt dér, og i stedet få et skattefradrag af de Belgien myndigheder.

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Del denne side: