Senest tjekket: 24/01/2019

Investeringsprodukter

Investeringsprodukter, fonde og investeringstilknyttede forsikringer, også kaldet sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er), er noget, du typisk får tilbudt af banken eller forsikringsselskabet, når du ønsker at investere dine penge frem for at sætte dem ind på en opsparingskonto. I modsætning til indskud på en almindelig opsparingskonto kan investeringer og indtægten af investeringsprodukter både falde og stige.

Da den måde, investeringsprodukter fungerer på, kan være ret kompliceret, er det ikke altid let at forstå, hvilket afkast du kan få, og hvilken risiko du løber. EU-reglerne garanterer, at du får detaljeret information, inden du køber et investeringsprodukt, så du fuldt ud forstår omfanget og arten af den risiko, du løber.

Reglerne omfatter ikke arbejdsmarkedspensionsordninger, direkte investeringer (f.eks. i aktier), investeringsprodukter til professionelle investorer og livsforsikringsprodukter uden investeringsmuligheder, som er beregnet på detailinvestorer og som kun udbetales ved dødsfald eller uarbejdsdygtighed.

Central information om investeringen

Inden du køber et investeringsprodukt, skal personen eller organisationen, der sælger det, give dig et såkaldt dokument med central information. Det er et standarddokument, der giver dig klare svar på dine spørgsmål om kendetegnene, risikoen og omkostningerne ved investeringsproduktet.

Dokumentet med central information må ikke fylde mere end tre A4-ark og skal indeholde følgende oplysninger:

Tid til at sammenligne og vælge

Dokumentet med central information gør det nemt for dig at sammenligne forskellige investeringsprodukter fra forskellige udbydere og vælge det, der passer dig bedst.

Derfor er det vigtigt, at du modtager dokumentet i så god tid, at du har mulighed for i ro og mag at overveje dine valgmuligheder, inden du underskriver en aftale eller accepterer et tilbud. Selv om der er en fortrydelsesperiode, skal den, der sælger dig investeringsproduktet, give dig dokumentet med central information, inden du underskriver en aftale.

Eksempel

Dokumentet med central information kan hjælpe dig med at vælge det rigtige investeringsprodukt.

Leonard ville gerne spare penge op til sin pension. Han talte med sin bank om forskellige muligheder. Banken foreslog, at han hver måned indbetalte 150 euro til en særlig livsforsikringsopsparingsordning. De forklarede, at denne form for investering ville give Leonard mulighed for at få et bedre afkast af sine penge, end hvis han indsatte dem på en almindelig opsparingskonto. Leonard bad om flere oplysninger om planen og fik udleveret dokumentet med central information. Ved at læse om de forskellige resultatscenarier i dokumentet kunne Leonard se, at han risikerede at miste noget af sin pensionsopsparing, hvis de investeringer, der var knyttet til opsparingsordningen, ikke klarede sig godt. Han talte med banken og besluttede sig i stedet for at vælge en almindelig opsparingskonto.

 

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: