Rejsedokumenter for familiemedlemmer fra lande uden for EU

Hvis du skal rejse i EU med dine familiemedlemmer fra lande uden for EU

Hvis du er EU-borger, og du bor i eller rejser til et andet EU-land, kan din familie slutte sig til dig – det gælder også de nærmeste familiemedlemmer, selv om de ikke er EU-borgere. Hvis du f.eks. er fransk statsborger og bor i Italien, og din ægtefælle er amerikansk statsborger, kan vedkomende slutte sig til dig i Italien.

Dette gælder dog ikke for det land, hvor du er statsborger. Hvis du f.eks. er tysk statsborger, og dine familiemedlemmer fra lande uden for EU ønsker at slutte sig til dig i Tyskland, gælder de nationale regler.

Afhængigt af hvilket land de kommer fra, skal dine familiemedlemmer fra lande uden for EU eventuelt have et visum. Hvis der kræves visum, skal det være gratis og udstedes via en hasteansøgningsprocedure for EU-borgeres nærmeste familiemedlemmer (læs om ansøgning om visum nedenfor).

Dine nærmeste familiemedlemmer og medlemmer af din udvidede familie fra lande uden for EU

Dine nærmeste familiemedlemmer fra lande uden for EU er din ægtefælle, dine børn, forsørgelsesberettigede efterkommere, forsørgelsesberettigede forældre og forsørgelsesberettigede bedsteforældre. Reglerne gælder også for en registreret partner fra et ikke-EU-land, hvis det land, vedkommende rejser til, anerkender registret partnerskab som sidestillet med ægteskab.

Under visse omstændigheder kan andre medlemmer af din udvidede familie fra lande uden for EU, der rejser sammen med dig eller slutter sig til dig, også have ret til en hastevisumansøgningsprocedure. Det drejer sig om: søskende, fætre, kusiner, tanter og onkler samt din faste partner. Dette gælder også registrerede partnere iEU-lande, hvor registrerede partnerskaber ikke betragtes som ligestillede med ægteskab . Disse lande behøver ikke automatisk at lette indrejsen for medlemmer af din udvidede familie, men de skal behandle ansøgningen.

Advarsel

Tjek de præcise regler i det land, som medlemmet af din udvidede familie fra et land uden for EU rejser til.

Pas- og visumkrav

Dine familiemedlemmer fra lande uden for EU skal til medbringe et gyldigt pas, og, afhængigt af hvor de kommer fra, kan de også blive bedt om at vise indrejsevisum. Hvis de har et opholdskort eller en opholdstilladelse, kan de være fritaget for visumpligt (se værktøjet nedenfor). Der findes en liste over lande, hvis statsborgere ikke behøver visum for at besøge EU på kortvarige ophold op til 90 dage inden for en periode på 180 dage. Du bør kontakte konsulatet eller ambassaden i det land, du rejser til, i god tid for at finde ud af, hvilke dokumenter dine familiemedlemmer fra lande uden for EU skal kunne fremvise ved grænsen. Informationerne om rejsedokumenter og visa gælder også for rejser til Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

Advarsel

Visumkravene for rejser til Irland afviger en smule fra visumkravene for andre EU-lande. Se informationen fra de irske myndigheder en .

Visumkrav for familiemedlemmer fra lande uden for EU med opholdstilladelse

Hvis dit familiemedlem fra et land uden for EU har et opholdskort eller en opholdstilladelse udstedt af et land i Schengenområdet , behøver vedkommende måske ikke visum. Ved hjælp af nedenstående værktøj kan du tjekke, om han/hun har brug for et indrejsevisum til det land, han/hun rejser til.

Hvilken type opholdstilladelse har dit familiemedlem fra et land uden for EU?

Dine familiemedlemmer fra lande uden for EU behøver ikke visum, hvis de har et opholdskort.

  • Med dette opholdskort (eller permanent opholdskort) kan de rejse visumfrit til alle EU-lande (herunder det land, hvor du er statsborger) samt til Island, Liechtenstein og Norge, også uden at blive ledsaget af dig. Dette gælder, uanset hvilket EU-land der har udstedt deres opholdskort, og hvilket land de besøger.

Advarsel

Undtagelse for Schweiz

Dine familiemedlemmer fra lande uden for EU kan også rejse visumfrit til Schweiz, medmindre deres opholdskort er udstedt af Bulgarien, Cypern, Irland eller Rumænien.

Schweiz udsteder ikke opholdskort til familiemedlemmer til EU-borgere, men opholdstilladelser (tjek de relevante regler om opholdstilladelser hos de schweiziske myndigheder de en fr ).

Eksempel

Indehavere af et opholdskort for familiemedlemmer til en EU-borger behøver ikke at få visum

Kinesiske Ying, som er gift med en tysk statsborger, der bor i Finland, har fået udstedt et opholdskort for familiemedlemmer til en EU-borger i Finland. Ying og hendes mand vil gerne tilbringe efterårsferien i Rumænien. Fordi Ying har et gyldigt pas og et opholdskort for familiemedlemmer til en EU-borger, behøver hun ikke visum for at rejse til Rumænien.

Eksempel

Indehavere af et opholdskort for familiemedlemmer til en EU-borger behøver ikke at få visum

Marek er tjekkisk statsborger. Han bor sammen med sin indiske ægtefælle, Meera, i Bulgarien. Meera er indehaver af et gyldigt pas og et opholdskort som familiemedlem til en EU-borger udstedt af Bulgarien. Meera rejser alene til Frankrig og derefter til Irland på ferie. Da Meera har et gyldigt pas og et opholdskort, behøver hun ikke at få indrejsevisum for at rejse til nogen af disse 2 lande, selv om hun rejser alene.

Hvilket land rejser du til?

Dit familiemedlem fra et land uden for EU har en opholdstilladelse udstedt af et Schengenland og rejser til et andet Schengenland

  • Dit familiemedlem fra et land uden for EU behøver ikke visum, hvis vedkommende har en national opholdstilladelse, som et Schengenland har udstedt i henhold til de nationale regler.

Dit familiemedlem fra et land uden for EU har en opholdstilladelse udstedt af et Schengenland og rejser til et ikke-Schengenland

  • Dit familiemedlem fra et land uden for EU skal have visum, hvis vedkommende rejser til Irland.
  • Dit familiemedlem fra et land uden for EU skal ikke have visum, hvis vedkommende rejser til Bulgarien, Cypern eller Rumænien.

Eksempel

Selv om dit familiemedlem har en national opholdstilladelse udstedt af et Schengenland, kan det være nødvendigt med et indrejsevisum for at rejse til Irland

Joyce, som er nigeriansk statsborger, bor i Holland med sin tyske ægtefælle Luuk. Som familiemedlem til en hollandsk statsborger har Joyce fået udstedt opholdstilladelse i Holland. Joyce vil gerne rejse med Luuk på hans næste forretningsrejse til Dublin. Da Irland ikke er med i Schengenområdet og ikke anerkender Schengenopholdstilladelser, skal Joyce have indrejsevisum for at rejse til Irland med Luuk.

Hvilket land rejser du til?

Dit familiemedlem fra et land uden for EU har en opholdstilladelse udstedt af et ikke-Schengenland og rejser til et Schengenland

  • Dit familiemedlem skal have visum.

Dit familiemedlem fra et land uden for EU har en opholdstilladelse udstedt af et ikke-Schengenland og rejser til et ikke-Schengenland

  • Dit familiemedlem skal have visum, hvis vedkommende har en opholdstilladelse udstedt af Irland og rejser til Bulgarien, Cypern eller Rumænien.
  • Dit familiemedlem fra et land uden for EU skal have visum, hvis vedkommende har en opholdstilladelse udstedt af Bulgarien, Cypern eller Rumænien og skal rejse til Irland.
  • Dit familiemedlem fra et land uden for EU skal ikke have visum, hvis vedkommende har en opholdstilladelse udstedt af Bulgarien, Cypern eller Rumænien og skal rejse til et af de to andre lande.

Ansøgning om indrejsevisum til kortvarige ophold på op til 90 dage

Oplysningerne her gælder for rejser til de 27 EU-lande og til Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. Der kan dog gælde særlige regler for rejser til Schweiz (tjek informationerne om visa hos de schweiziske myndigheder en ).

Hvis dine familiemedlemmer fra lande uden for EU har brug for indrejsevisum, skal de ansøge om det på forhånd på konsulatet eller ambassaden for det land, de ønsker at rejse til. Hvis de rejser sammen med dig eller slutter sig til dig (i et andet EU-land end det land, hvor du er statsborger), skal deres visum behandles så hurtigt som muligt via en gratis hasteprocedure. Behandlingstiden for visumansøgninger fra familiemedlemmer fra lande uden for EU må kun undtagelsesvis overstige 15 dage, og det skal i givet fald være behørigt begrundet.

Advarsel

Dine familiemedlemmer fra lande uden for EU skal klart angive i deres visumansøgning, at de ansøger om indrejsevisum som familiemedlem til en EU-borger. Hvis dette ikke fremgår tydeligt af ansøgningsformularen, risikerer de at få den forkerte type visum, som de skal betale for.

Visumansøgning – dokumentation for familiemedlemmer fra lande uden for EU

Dine familiemedlemmer fra ikke-EU-lande skal vedlægge deres visumansøgning følgende dokumenter (der kræves ingen andre dokumenter):

  • et gyldigt pas
  • et gyldigt identitetskort eller pas for deres EU-familiemedlem
  • et dokument, der beviser familiemæssig tilknytning til EU-borgeren (f.eks. vielsesattest eller fødselsattest) og, hvis det er relevant, bevis for forsørgelse, partnerskabets varighed osv.
  • bevis for, at familiemedlemmet vil ledsage eller slutte sig til EU-borgeren i EU-værtslandet, dvs.:
    • bevis for, at EU-borgeren allerede er bosiddende eller opholder sig i EU-værtslandet (f.eks. en gyldig registreringsattest udstedt af værtslandet)
    • hvis EU-borgeren endnu ikke opholder sig i EU-værtslandet: en erklæring om, at EU-borgeren vil rejse dertil

Afslag på visum og klagemulighed

Dit familiemedlem fra et land uden for EU kan kun nægtes visum af følgende grunde:

  • hvis vedkommende ikke kan dokumentere, at
    • han/hun er dit familiemedlem (og at du bor i eller vil rejse til et andet EU-land end det land, hvor du er statsborger)
    • han/hun vil slutte sig til eller ledsage dig (EU-borgeren) i det pågældende land

Et EU-land kan også give afslag på en visumansøgning af hensyn til "den offentlige orden eller den offentlige sikkerhed". Hvis det sker, skal myndighederne bevise, at visumansøgeren udgør en "reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel". Et EU-land kan også give afslag på en visumansøgning på grund af misbrug eller svig.

Dit familiemedlem fra et land uden for EU skal underrettes skriftligt om afslaget, og i afslaget skal der angives alle de specifikke faktiske og juridiske grunde til afgørelsen, og hvordan vedkommende kan klage og hvornår.

Opholdets varighed

Hvis dine familiemedlemmer fra lande uden for EU har de krævede dokumenter, har de ret til at ledsage eller slutte sig til dig uden betingelser eller formaliteter i flere på hinanden følgende perioder på op til 3 måneder pr. EU-land, de besøger. De er ikke omfattet af den samlede begrænsning på op til 90 dage inden for en periode på 180 dage, der ellers gælder i Schengenområdet. Du kan kombinere ophold i forskellige EU-lande uden en samlet maksimal opholdsperiode (forudsat at betingelserne i EU's opholdsregler er opfyldt).

Eksempel

Ingen samlet tidsbegrænsning for dine familiemedlem fra lande uden for EU, når de slutter dig til dig eller besøger flere EU-lande med dig

Marco, der er italiensk statsborger, har bopæl i Frankrig. Som led i et EU-dækkende forskningsprojekt tilbragte han 3 måneder i Østrig og 3 måneder i Tyskland, før han afsluttede projektet med et 2 måneders ophold i Luxembourg. Marcos amerikanske ægtefælle, Susan, havde ret til at være sammen med ham under hele opholdet i udlandet, fordi hun havde et gyldigt pas og et opholdsdokument, og hendes ophold i de forskellige EU-lande derfor ikke var underlagt en samlet tidsbegrænsning.

Hvis dit familiemedlem fra et land uden for EU rejser alene og ikke har et gyldigt opholdskort eller en gyldig opholdstilladelse, gælder den normale ordning (i Schengenområdet er begrænsningen på 90 dage inden for en periode på 180 dage).

Ansøgning om opholdskort for familiemedlemmer til en EU-borger

Hvis du opholder dig i et andet EU-land end det land, hvor du er statsborger, og dit familiemedlem fra et land uden for EU planlægger at opholde sig der i mere end 3 måneder, kan vedkommende ansøge om et opholdskort ved ankomsten. Det skal udstedes af myndighederne senest 6 måneder efter ansøgningsdatoen. Hvis dit familiemedlem fra et land uden for EU har et visum, som udløber, inden vedkommendes opholdskort udstedes, behøver han/hun ikke at rejse tilbage til sit hjemland for at få et nyt visum.

Under behandlingen af sin ansøgning om opholdskort ville dit familiemedlem risikere at få praktiske problemer, hvis vedkommende forlod det EU-land, du bor i, for at rejse tilbage hjemlandet. Så længe han/hun ikke har et opholdskort er han/hun ikke fritaget for visumpligt, og det første indrejsevisum kan være udløbet. I så fald bør vedkommendes rejse til og fra EU-værtslandet lettes. Dit familiemedlem fra et land uden for EU bør tjekke med myndighederne i sit værtsland i EU, om der gælder særlige betingelser, eller om der kræves dokumenter, hvis vedkommende skal kunne vende tilbage.

Advarsel

Hvis du bor uden for EU, og dine familiemedlemmer fra lande uden for EU ledsager dig eller rejser til det EU-land, du er statsborger i, skal de muligvis have et visum og betale visumafgift.

Ved grænsen uden indrejsevisum

Dine familiemedlemmer fra lande uden for EU bør orientere sig i god tid og have alle de nødvendige papirer i orden, inden de påbegynder deres rejse. Hvis de ankommer til grænsen med deres pas, men uden et krævet indrejsevisum, skal grænsemyndighederne give dem enhver rimelig mulighed for på anden måde at bevise, at de er familiemedlemmer til en EU-borger (f.eks. med en vielsesattest eller fødselsattest), og bevise, at de slutter sig til eller ledsager dig (EU-borgeren) – f.eks. bevis for, at du allerede har bopæl i eller opholder dig i det land, hvor de ansøger om indrejse. Hvis det lykkes dem at bevise det, og hvis der ikke er noget, der sandsynliggør, at de udgør en risiko for den offentlige orden, den offentlige sikkerhed eller folkesundheden, skal de have visummet udstedt straks ved grænsen. Vær opmærksom på, at bevisbyrden ligger hos familiemedlemmet.

Det anbefales kraftigt, at dine familiemedlemmer fra lande uden for EU medbringer deres pas og visum (hvis dette kræves), så de kan identificere sig selv, hvis de bliver standset af politiet, skal om bord på et fly osv. I nogle EU-lande er dette et lovkrav, og de kan blive pålagt sanktioner, hvis de ikke overholder denne forpligtelse.

Hvis dine familiemedlemmer har problemer med at få visum, kan du kontakte vores hjælpetjenester Linket fører til en anden website .

Hvis du eller din familie bliver nægtet indrejse

Under helt særlige omstændigheder kan et EU-land nægte dig eller din familie indrejse af hensyn til "den offentlige orden eller sikkerhed eller folkesundheden". Det betyder, at myndighederne skal bevise, at du eller din familie udgør en "reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel". Du har krav på at få deres afgørelse skriftligt med alle begrundelser og oplysninger om, hvordan du kan klage og hvornår.

Se også:

Læs mere om opholdsret for familiemedlemmer fra ikke-EU-lande, hvis de flytter med dig til et andet EU-land.

Dokumenter du skal have med for at rejse i Europa

EU's immigrationsportal en es fr pt

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Du kan også bruge vejviser til bistandstjenester til at finde den rette hjælpe- eller rådgivningstjeneste.

Senest tjekket: 21/09/2023
Del denne side