Forretninger
Senest tjekket: 15/02/2019

Bilforsikringers dækning i EU

Storbritanniens beslutning om at aktivere artikel 50 i EU-traktaten: Mere information

Indtil videre er Storbritannien fuldgyldigt medlem af EU, og alle rettigheder og forpligtelser gælder fortsat i og for Storbritannien:

Obligatoriske og frivillige forsikringers dækning

Når du indregistrerer en bil i et EU-land, skal du tegne en ansvarsforsikring. Denne obligatoriske forsikring gælder i alle andre EU-lande. Den dækker, hvis du ved en ulykke forårsager tingskade eller personskade på andre end føreren. Den dækker ikke andre omkostninger (f.eks. reparation af din egen bil).

Du kan også tegne en frivillig tillægsforsikring, der kaldes kasko, og som dækker andre risici. Denne forsikring udvider dækningen (f.eks. til at omfatte personskade på føreren, skade på din bil, tyveri af din bil eller dens indhold, hærværk og juridisk bistand).

Der er ingen EU-regler for frivillige tillægsforsikringer til biler. Spørg dit forsikringsselskab om vilkår og betingelser, før du rejser til udlandet. Forsikringsselskaberne kan anvende forskellige regler i hvert land. Derfor kan din forsikringsdækning være begrænset i tid (f.eks. en måned i udlandet) eller afstand (f.eks. 150 km fra dit hjemlands grænse), eller måske er visse lande udelukket for bestemte risici (bl.a. tyveri).

Bilforsikring i værtslandet

Du skal lade din bil indregistrere i det land, hvor du normalt bor. Du behøver ikke lade din bil indregistrere i værtslandet, hvis du kan bevise, at du kun bor der midlertidigt, f.eks. som studerende.

Når du lader din bil indregistrere, skal du kunne bevise, at du har forsikringsdækning.

Registreringsmyndighederne bør godkende forsikringsdækning fra alle forsikringsselskaber:

Hvis du flytter til et andet EU-land og skal have din bil indregistreret igen, skal du kontakte dit forsikringsselskab og få at vide, om din nuværende police gælder i det land, du flytter til.

I princippet kan du også forsikre din bil i et andet EU-land end det, du bor i. Men husk at tjekke, om forsikringsselskabet tilbyder internationale tjenester.

Sagseksempel

Gælder forsikringen fra mit hjemland i udlandet?

Lazlo fra Slovenien flytter til Irland. Hans bil, som er forsikret med en slovensk standardpolice, følger med.

I Irland skal han lade sin bil indregistrere hos de irske myndigheder og finde ud af, om han fortsat kan bruge sin slovenske forsikring. Ellers bliver han nødt til at tegne en ny forsikring i Irland.

Få mere at vide om de nationale regler for bilforsikring

Vælg land

* Myndighederne har endnu ikke afgivet oplysningerne

Kommissionen er ikke ansvarlig for indholdet af eksterne websites.

At tegne ny forsikring i udlandet

Hvis din nuværende police ikke gælder i det land, du flytter til, eller bortfalder, hvis du lader din bil indregistrere i det nye land, skal du spørge nationale forsikringsbureauer for grønne kort/informationscentre, hvilke forsikringsselskaber der tilbyder bilforsikring i landet..

Forsikringspræmier og skadehistorik

Præmier for bilforsikringer varierer blandt EU-landene, mest på grund af forskellene i nationale aftaleregler, risikovurderinger og erstatningsordninger eller indviklet og dyr international forvaltning af krav.

I visse EU-lande kan din skadehistorik få indflydelse på din forsikringspræmie. Du har måske hørt om bonus til elitebilister, bonus for skadefri kørsel eller skadefri rabat. Hvis du ikke indsender erstatningskrav i løbet af året, kan dit forsikringsselskab give dig en rabat, når du fornyr kontrakten. Men hvis du indsender et krav, kan du komme til at betale mere.

Du har altid ret til at bede dit forsikringsselskab om en forsikringshistorik for de seneste fem år. Forsikringsselskabet skal udstede den inden for 15 dage.

Men hvis du skal tegne en ny forsikring i et andet EU-land, behøver dit nye forsikringsselskab ikke tage hensyn til din forsikringshistorik (og eventuelle rabatter, du ellers måtte have ret til), når din præmie skal beregnes.

Nogle forsikringsselskaber vil imidlertid tage højde for din historik, så du bør altid se dig omkring.

Sagseksempel

Jeg har en god forsikringshistorik derhjemme. Hvorfor koster forsikringen i udlandet mere?

Rosa fra Italien er for nylig flyttet til Frankrig. Hun havde kørt skadefrit i 10 år, så præmien på hendes italienske forsikring var forholdsvis lille.

Flere franske forsikringsselskaber ville ikke tage hensyn til Rosas historik i Italien, så hun så sig omkring og fandt et selskab, der godt ville, så hun fik sin forsikring til en lavere pris.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: