Senest tjekket: 24/01/2019

Ugifte par

Her kan du læse om reglerne for partnere i faste forhold, som ikke er gift eller registreret ved nogen myndighed.

Læs om rettighederne for registrerede partnere.

Hvis du bor sammen med din partner på stabil og kontinuerlig vis, har du visse EU-rettigheder, også selvom jeres partnerskab ikke er registreret ved nogen myndighed.

Hvis du flytter til et andet EU-land

Hvis du flytter med din papirløse partner til et andet EU-land, skal dette land lette indrejsen og opholdet for din partner – uanset om han eller hun er EU-borger eller ej.

Du skal kunne bevise, at I bor sammen, eller at I har et langvarigt forhold. De fleste EU-lande har dog ikke præcist defineret, hvordan du kan bevise et langvarigt forhold eller papirløst ægteskab.

Rettigheder og forpligtelser

I de EU-lande, der anerkender papirløse ægteskaber, har du også rettigheder og forpligtelser med hensyn til ejendom, arv og underholdsbidrag efter separation.

Disse rettigheder er særligt vigtige for par af samme køn, da ikke alle EU-lande tillader dem at gifte sig eller på nogen måde registrere deres partnerskab.

Aftaler om samliv

Hvis du bor i et land, hvor du ikke kan blive gift eller indgå registreret partnerskab eller hvis du fravælger dette, kan du indgå en samlivskontrakt med din partner og dermed fastlægge de praktiske eller juridiske aspekter af jeres samliv.

I praksis kan det dog, selv med sådan en samlivskontrakt, stadig være svært at gøre dine rettigheder gældende. Hvis der opstår uenigheder om ejendom, vil det normalt være loven i det land, hvor uenigheden opstår, der gælder.

Spørgsmål og svar

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: