Forretninger
Senest tjekket: 02/04/2022

Sådan arrangerer du planlagt behandling i udlandet

Du har ret til at arrangere behandling – f.eks. konsultation hos en specialist, operation eller behandling for en bestemt sygdom – i et andet EU-land på samme vilkår og til samme pris som landets egne borgere.

Dog begrænser nogle lande adgangen for udlændinge til visse typer sundhedsbehandling (f.eks. hospitalsbehandlinger og højt specialiserede og dyre behandlinger). Det kræves også i de fleste tilfælde, at du får en forhåndstilladelse fra din sygesikring eller sundhedsforsikring, inden du arrangerer din behandling i udlandet.

Afhængig af typen af behandling og reglerne i dit land kan du muligvis få visse eller alle udgifter refunderet. Læs mere om udgifter og refusion ved planlagt behandling.

Sådan arrangerer du din behandling i udlandet

1. Tjek, hvad din sygesikring/sundhedsforsikring dækker

Inden du rejser til udlandet for at få behandling, skal du undersøge,

2. Find et behandlingssted

Du skal finde en sundhedstjenesteyder (et hospital, en klinik eller lignende), der udbyder den behandling, du ønsker, i et andet EU-land. For at gøre dette kan du:

Vær opmærksom på, at sundhedssystemerne i andre EU-lande ikke nødvendigvis fungerer på samme måde som i dit hjemland.

Eksempel

Spørg dit nationale kontaktpunkt og din sygesikring/sundhedsforsikring, inden du arrangerer behandling i udlandet

Aurélie bor i Frankrig. Hun skal have en operation og søger efter en specialist i denne type operation i Luxembourg, hvor hendes forældre bor. Hun finder en sådan specialist på et offentligt hospital i nærheden af forældrenes hjem, men ved ikke rigtig hvordan hun skal få arrangeret sin behandling dér.

Aurélie ringer til det nationale kontaktpunkt i Frankrig og sin egen sundhedsforsikring. Her får hun al den information, hun skal bruge for at ansøge om en forhåndstilladelse, og udfylder så ansøgningsformularen. Hvis hun får tilladelsen, kan hun derefter aftale behandlingen direkte med hospitalet i Luxembourg.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: