Senast kontrollerat: 02/04/2022

Söka planerad vård utomlands

Du har rätt att söka vård i ett annat EU-land, t.ex. för att uppsöka en specialist, genomgå en operation eller få behandling för en speciell sjukdom. Villkoren och kostnaden ska vara desamma som för invånarna i det landet.

I en del länder kan du dock inte få vissa typer av behandlingar (t.ex. sjukhusvård eller mycket specialiserad och dyr vård). Du behöver för det mesta ett förhandstillstånd från din försäkringskassa innan du bokar tid för vården.

Beroende på typ av vård och reglerna i ditt land kan du möjligen få hela eller delar av vårdkostnaden ersatt. Läs mer om ersättning för vårdkostnader

Hur gör jag?

1. Kontrollera din sjukförsäkring

Innan du åker utomlands för vård bör du

2. Hur hittar jag en vårdgivare?

För att hitta ett sjukhus eller annan vårdgivare som erbjuder den behandling du behöver i ett annat EU-land kan du

Tänk på att sjukvården i andra EU-länder kanske inte fungerar på samma sätt som i ditt hemland.

Exempel från verkligheten

Kontakta din nationella kontaktpunkt och försäkringskassa innan du söker vård utomlands

Aurélie bor i Frankrike. Hon behövde opereras och hittade en specialist på ett offentligt sjukhus nära föräldrahemmet i Luxemburg.

Eftersom hon var osäker på hur hon skulle göra för att söka vård där ringde hon sin kontaktpunkt och försäkringskassa i Frankrike. Där fick hon all information hon behövde för att söka förhandstillstånd. Om hon får tillståndet kan hon boka tid för behandlingen direkt hos sjukhuset i Luxemburg.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: