Senast kontrollerat: 07/11/2022

Priser och betalning

När du köper en vara eller tjänst i EU ska du få tydlig information om totalpriset, inklusive skatter och tilläggsavgifter.

När du handlar på nätet ska du uttryckligen bekräfta, t.ex. genom att trycka på en knapp, att du är medveten om att du måste betala för din beställning.

Varning

Om du vill göra en betalning på mer än 30 euro på nätet måste du autentisera dig i minst två steg med hjälp av t.ex. något du har (en fysisk enhet), något du vet och något som är en del av dig. Här är några exempel:

  • Mobiltelefon/kortläsare OCH lösenord/PIN-kod
  • Mobiltelefon/kortläsare OCH fingeravtryck/irisavläsning
  • PIN-kod/lösenord OCH fingeravtryck/irisavläsning

Det gör dina betalningar säkrare.

Tilläggsavgifter för kort

Säljare i EU får inte ta extra betalt för att du använder ett kredit- eller betalkort. Det enda undantaget är kort från American Express och Diners Club och företagskort där räkningen skickas till din arbetsgivare. Om du betalar med sådana kort kan säljaren ta ut en extra avgift, men den får inte vara högre än den faktiska kostnaden för att hantera din betalning.

Om du använder ditt kort i ett annat EU-land och betalar i en annan valuta än euro, kan kortutgivaren ta ut en valutaomräkningsavgift.

”Gratis” tjänster på nätet

Även gratis tjänster på internet har ett pris. Dina personuppgifter är värdefulla och det är därför kostnadsfria webbtjänster och appar samlar in dem. Enligt EU:s regler har du rätt att få veta hur dina personuppgifter lagras och används. Du bör också få närmare uppgifter om avtalet, t.ex. vilken typ av ”gratis” tjänst du får, avtalets löptid och villkoren för att häva avtalet. Du bör också få information om ångerrätten.

Enligt EU-reglerna har du en uttrycklig rätt att få förhandsinformation om avtalet och 14 dagars ångerrätt. Situationer där du varken betalade något pris eller någon avgift, men gav säljaren personuppgifter som inte var direkt nödvändiga för tjänsten omfattas också av reglerna (t.ex. samtycke till insamling av beteendedata för reklamändamål).

De här konsumentskyddsrättigheterna kompletterar reglerna för skydd av personuppgifter som omfattar insamling och användning av konsumenternas personuppgifter.

Exempel från verkligheten

Lämna inte ut mer uppgifter än vad som behövs

Daniel från Frankrike letade efter ett webbverktyg för att omvandla sina pdf-filer till redigerbara dokument. Han hittade en till synes tillförlitlig app, men för att kunna använda tjänsten var han tvungen att registrera sig genom att ange sin mejladress och andra typer av personuppgifter. Eftersom det inte klart framgick vad registreringen skulle innebära bestämde sig Daniel för att avstå.

Som konsument har du rätt att få tydlig och begriplig förhandsinformation om tjänsten. Du kan också säga upp tjänsten inom 14 dagar utan motivering eller kostnad.

Avgifter för extra tjänster

Om säljaren erbjuder tilläggstjänster, t.ex. expressleverans, presentförpackning eller reseförsäkring, måste du uttryckligen godkänna de extra kostnaderna.

Annars får säljaren inte ta betalt för dem. En förkryssad ruta på säljarens webbplats räknas inte som ett samtycke och du har rätt att få pengarna tillbaka för belopp som dragits på det sättet.

Exempel från verkligheten

Säljaren måste uppge totalpriset (inklusive skatter och avgifter) innan du betalar

Ewa från Polen köpte några böcker på nätet, men summan som drogs från hennes kontokort var högre än det totalbelopp som angavs på säljarens webbplats. Ewa insåg att företaget hade lagt till leveranskostnaderna efter att hon gjort inköpet.

Enligt EU-reglerna måste säljarna ange korrekta och fullständiga prisuppgifter innan en kund köper något på nätet, och Ewa rapporterade därför händelsen till både företaget och de polska myndigheterna. Myndigheterna ingrep och Ewa fick tillbaka mellanskillnaden.

Betala i en annan valuta – omräkningsavgifter

När du köper en produkt eller tjänst i en annan valuta betalar du mer än bara inköpspriset. Detsamma gäller när du tar ut pengar från en bankomat i en annan valuta. Då betalar du också mer än det uttagna beloppet. De extra kostnaderna kan omfatta

När du köper något i butik eller på nätet får du ibland välja om du vill betala i den lokala valutan eller valutan i ditt hemland. Om du betalar i den lokala valutan får du inte veta hur mycket det blir i din hemvaluta på en gång, utan får vänta på ditt kontoutdrag eller din kreditkortsräkning. Det här är oftast det billigaste alternativet. Om du betalar i ditt eget lands valuta ser du på en gång hur mycket du ska betala, men de extra avgifterna gör det ofta till ett dyrare alternativ.

Om en handlare eller webbplats erbjuder dig möjligheten att betala i ditt lands valuta måste de tala om exakt hur mycket mer det kommer att kosta. De ska ange kostnaden som ett procentuellt påslag utöver Europeiska centralbankens senaste växelkurs.

Exempel: Ett hotell låter dig välja mellan att betala din vistelse i den lokala valutan eller i valutan i ditt land. Om du väljer din hemvaluta ska hotellet räkna om beloppet på räkningen med hjälp av ECB:s räntesats och informera dig om hur stor extrakostnaden blir.

Din bank eller kortutgivare måste också lämna information om den här typen av avgifter på sina webbplatser. Kom ihåg att du alltid har rätt att betala i den lokala valutan.

Prisdiskriminering

Som EU-medborgare eller EU-invånare ska du inte behöva betala mer för varor eller tjänster som du köper i EU på grund av var du kommer ifrån eller var du bor.

När du köper varor på nätet i EU kan priserna variera mellan länderna eller på olika versioner av samma webbplats, till exempel på grund av olika leveranskostnader. Men om du köper en vara på nätet som inte ska skickas till ett annat land – till exempel när du hämtar varan själv hos en handlare eller butik – ska du få samma pris och specialerbjudanden som kunder som bor i det EU-landet. Du ska inte betala mer eller hindras från att köpa en vara bara för att du bor i ett annat land.

Samma regler gäller när du köper tjänster i handlarens lokaler, till exempel när du köper inträdesbiljetter till en nöjespark, bokar hotell, hyr bil eller köper tjänster som levereras elektroniskt (t.ex. molntjänster och webbhotell). Då ska du betala samma pris som de lokala kunderna.

Varning

Upphovsrättsskyddade medier som filmer, e-böcker och musik omfattas ofta av olika licensavtal i olika länder. Därför kan du inte nödvändigtvis köpa samma varor till samma priser i alla EU-länder.

Exempel från verkligheten

Du ska inte betala mer på grund av var du bor

Hilda från Danmark ville hyra bil på semestern i Spanien. Hon hittade en spansk biluthyrningsfirma på nätet och valde en bil, men när hon hade skrivit in sin adress såg hon att totalpriset gick upp med 140 euro.

Hilda klagade på prisdiskrimineringen hos sitt lokala europeiska konsumentcentrum, som hjälpte henne att lämna in ett formellt klagomål. Biluthyrningsfirman riskerar att bötfällas av den behöriga nationella myndigheten för att inte ha följt EU-reglerna.

Prisregler för resebiljetter

EU:s prisregler gäller också när du köper t.ex. flyg- eller tågbiljetter på nätet eller på annat sätt. Det betyder att alla avgifter och skatter ska ingå i totalpriset redan när du börjar boka biljetten. Det gör det lättare för dig att jämföra priserna mellan olika researrangörer.

Alla valfria tillägg (t.ex. reseförsäkring) måste tydligt anges som just tillägg och får inte vara ikryssade på förhand.

Om du upptäcker otydliga prisuppgifter när du bokar flyg på nätet kan du anmäla det till myndigheterna i EU-landet där du bor en .

Automatisk omdirigering

Om nätbutikens webbplats finns i flera versioner ska du inte automatiskt bli omdirigerad om du inte gett ditt tillstånd. Om du t.ex. bor i Frankrike och väljer att gå in på en belgisk sida (med domännamnet .be) kan handlaren föreslå att du ska gå in på den franska sidan i stället (med domännamnet .fr). Men om du inte ger din uttryckliga tillåtelse till omdirigeringen ska du kunna gå in på den belgiska sida som du valde först.

Du ska också kunna ändra ditt val när som helst, t.ex. via en ruta där du kan välja land. På så sätt kan du se nätbutikens priser och erbjudanden på varor och tjänster i andra länder. Läs dock alltid igenom handlarens regler och villkor, så att du känner till de olika leveransalternativen och avgifterna i ditt land.

Se också

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: