Senast kontrollerat : 06/07/2018

Priser och betalning

När du köper en vara eller tjänst i EU ska du få tydlig information om totalpriset , inklusive skatter och tilläggsavgifter.

När du handlar på nätet ska du uttryckligen bekräfta, t.ex. genom att trycka på en knapp, att du är medveten om att du måste betala för din beställning.

Tilläggsavgifter för kort

Säljare i EU får inte ta extra betaltför att du använder ett kredit- eller betalkort. Det enda undantaget är kort från American Express och Diners Club och företagskort där räkningen skickas till din arbetsgivare. Om du betalar med sådana kort kan säljaren ta ut en extra avgift, men den får inte vara högre än den faktiska kostnaden för att hantera din betalning.

Om du använder ditt kort i ett annat EU-land och betalar i en annan valuta än euro kan kortutgivaren ta ut en valutaomräkningsavgift.

Avgifter för extra tjänster

Om säljaren erbjuder tilläggstjänster, t.ex. expressleverans, presentförpackning eller reseförsäkring, måste du uttryckligen godkänna de extra kostnaderna.

Annars får säljaren inte ta betalt för dem. En förkryssad ruta på säljarens webbplats räknas inte som ett sådant samtycke och du har rätt att få pengarna tillbaka för belopp som dragits på det sättet.

Exempel från verkligheten

Säljaren måste uppge totalpriset (inklusive skatter och avgifter) innan du betalar

Ewa från Polen köpte några böcker på nätet, men summan som drogs från hennes kontokort var högre än det totalbelopp som angavs på försäljarens webbplats. Ewa insåg att företaget hade lagt till leveranskostnaderna efter att hon gjort inköpet.

Enligt EU-reglerna måste försäljarna ange korrekta och fullständiga prisuppgifter innan en kund köper något på nätet, och Ewa rapporterade därför händelsen till både företaget och de polska myndigheterna. Myndigheterna ingrep och Ewa fick tillbaka mellanskillnaden.

Prisdiskriminering

Som EU-medborgare ska du inte behöva betala mer för varor eller tjänster på grund av var du kommer ifrån eller var du bor. Vissa prisskillnader kan dock vara motiverade om de grundar sig på objektiva kriterier och inte nationalitet.

Exempel från verkligheten

Ibland kan prisskillnaderna vara motiverade

Bart från Nederländerna hälsade på hos sin kompis i Tyskland och gick till en simbassäng. Han tvingades betala ett högre pris än lokalbefolkningen och undrade om inte detta är olaglig prisdiskriminering.

I det här fallet är prisskillnaden motiverad. Eftersom simbassängen sköts av de lokala myndigheterna och finansieras med lokala skatter, så har invånarna redan bidragit till kostnaderna för bassängen och kan därför betala ett lägre inträde.

Exempel från verkligheten

Du ska inte betala mer på grund av var du bor

Hilda från Danmark ville hyra bil på semestern i Spanien. Hon hittade en spansk biluthyrningsfirma på nätet och valde en bil, men när hon hade skrivit in sin adress såg hon att totalpriset gick upp med 140 euro.

Hilda klagade på prisdiskrimineringen hos sitt lokala europeiska konsumentcentrum, som uppmanade biluthyrningsfirman att följa EU-reglerna.

Prisregler för resebiljetter

EU:s prisregler gäller också när du köper t.ex. flyg- eller tågbiljetter på nätet eller på annat sätt. Det betyder att alla avgifter och skatter ska ingå i totalpriset redan när du börjar boka biljetten. Det gör det lättare för dig att jämföra priserna mellan olika researrangörer. 

Alla valfria tillägg (t.ex. reseförsäkring) måste tydligt anges som just tillägg och får inte vara ikryssade på förhand.

Om du upptäcker otydliga prisuppgifter när du bokar flyg på nätet kan du anmäla det till myndigheterna i EU-landet där du bor .

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Få hjälp och råd från ditt lands europeiska konsumentcentrumen

Dela dena sida: