Senast kontrollerat: 11/10/2021

Euron

Påverkas du av Storbritanniens utträde ur EU?

Euron

Euron är nationell valuta i 19 EU-länder: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Läs mer om euron, vilka länder som använder euron och växelkurseren .

Du kan använda sedlarna och mynten i alla EU-länder som har infört euron, och dessutom i flera av deras områden utanför Europa, t.ex. Azorerna, Ceuta och Melilla, Franska Guyana, Guadeloupe, Kanarieöarna, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint-Barthélemy samt Saint Pierre och Miquelon.

Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanen använder också euron som nationell valuta enligt avtal med EU. I flera länder och områden används euron som gängse valuta, t.ex. i Kosovo och Montenegro.

Överföringar och kortbetalning

De flesta av oss undviker att ha med för mycket kontanter på resan. Vi använder hellre kontokortet för de dagliga utgifterna. Så länge du betalar i euro och inom EU ska du inte betala högre avgift än för en nationell elektronisk överföring av motsvarande belopp i euro.

Reglerna gäller också för transaktioner via eurokonton i länder som inte infört euron.

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: