Uppehållsrätt för EU-medborgare i Storbritannien och för brittiska medborgare i EU

Brittiska medborgare som vill bo i EU

Brittiska medborgare behöver inget visum om de ska vistas i ett EU-land i högst 90 dagar under en 180-dagarsperiod. Detta gäller bara semestervistelser och liknande. Om du ska arbeta i EU behöver du för det mesta ett arbetstillstånd. Om du vill stanna längre än 90 dagar och kunna jobba eller studera måste du ansöka om visum.

De flesta EU-länder har olika typer av visum med olika villkor och förfaranden. I vissa länder måste du backas upp av en arbetsgivare för att få rätt att stanna, medan du i andra länder kan få ett tillfälligt visum för att söka jobb. Vissa EU-länder har ett poängbaserat system för välutbildade migranter.

Läs mer om vad som gäller i ditt fall på de nationella myndigheternas webbplatser.

EU-medborgare som vill bo i Storbritannien

EU-medborgare behöver visum för att bo, arbeta eller studera i Storbritannien. Villkoren och förfarandena skiljer sig åt mellan de olika visumen. Läs den brittiska regeringens information om visum och invandring

Om du ska besöka Storbritannien i upp till sex månader för att turista, göra affärer eller studera måste du ansöka om ett elektroniskt inresetillstånd (ETA). Tillståndet är giltigt i högst två år eller till ditt pass löper ut (beroende på vilket som inträffar först). Du kan använda det för flera resor till Storbritannien under den perioden.

Du behöver inget tillstånd om du är irländare, redan har fått tillstånd att bo, arbeta eller studera i Storbritannien, har ett visum för att vistas i Storbritannien eller mellanlandar på en brittisk flygplats (så länge du inte behöver gå igenom en passkontroll – hör med flygbolaget för säkerhets skull).


Läs mer om ETA på den brittiska regeringens webbplats (gov.uk)

Uppehållsrätt enligt utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien (brexitavtalet)

Brittiska medborgare som bodde i ett EU-land före januari 2021 kan ha kunnat stanna tack vare utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien. Detsamma gäller EU-medborgare som bodde i Storbritannien. Sedan den 1 januari 2021 omfattas EU-medborgare som flyttar till Storbritannien inte av avtalet, såvida de inte är anhöriga till någon som omfattas.

Läs mer om uppehållsrätt efter brexit

Information om Storbritanniens bosättningsregler för EU-medborgare

Se också

Resehandlingar för EU-medborgare och deras anhöriga som bor i Storbritannien

Resehandlingar för brittiska medborgare och deras anhöriga som bor i ett EU-land

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 02/04/2025
Dela denna sida