Arbetstid

Som arbetsgivare måste du känna till och följa EU:s arbetstidsregler för dygns- och veckovila, raster, nattarbete, semester och maximal veckoarbetstid.

Varning

Kontrollera alltid vilka regler som gäller eftersom nationella regler eller kollektivavtal kan vara förmånligare för arbetstagarna.

Arbetstid

Som arbetsgivare måste du se till att din personal inte arbetar mer än 48 timmar i veckan (inklusive övertid). Beroende på gällande nationella regler kan denna gräns beräknas som ett genomsnitt för en referensperiod på upp till 4, 6 eller 12 månader.

Dygns- och veckovila

  • Dygnsvila: De anställda måste få minst 11 timmars sammanhängande vila per dygn.
  • Veckovila: Var sjunde dag har de anställda rätt till minst 24 timmars sammanhängande veckovila under en referensperiod på två veckor.

Raster

Om de anställda arbetar mer än sex timmar per dag måste de ha en rast. Rastens längd fastställs vanligen i kollektivavtal eller nationell lagstiftning.

Natt- och skiftarbete

Arbetstagare betraktas som nattarbetare om minst tre timmar av deras dagliga arbetstid ryms inom en fastställd nattperiod på minst sju timmar som definieras i nationell lagstiftning och som inkluderar tiden mellan midnatt och klockan fem.

De är också nattarbetare om en viss andel av deras årsarbetstid infaller under denna nattperiod. Det innebär att de betraktas som nattarbetare även om de inte har nattskift varje dag, men jobbar natt regelbundet under året, och att de har rätt till särskilt skydd.

  • Arbetstidsbegränsningar: Nattarbetare får inte arbeta mer än i genomsnitt åtta timmar per 24-timmarsperiod under en referensperiod som medlemslandet fastställer. Om nattarbetet innebär särskilda risker eller stor fysisk eller mental ansträngning får de inte arbeta mer än åtta timmar per 24-timmarsperiod (ingen genomsnittsberäkning).
  • Hälsoundersökningar: Natt- och skiftarbetare måste erbjudas gratis hälsoundersökningar innan de börjar med nattarbete eller roterande skift. Undersökningarna ska göras regelbundet och omfattas av lagstadgad tystnadsplikt. Anställda som får hälsoproblem på grund av nattarbetet ska om möjligt omplaceras till dagarbete eller ett lämpligare skift.

Exempel från verkligheten

Emma har rätt till skydd som nattarbetare på en fabrik med produktion dygnet runt

Emma arbetar som underhållstekniker på en fabrik med produktion dygnet runt. Hon arbetar inte nattskift varje dag, men ungefär två gånger i månaden arbetar hon mellan kl. 23 och kl. 7. Detta regelbundna nattarbete utgör en viss andel av hennes arbetstid under ett år. Eftersom Emma regelbundet jobbar natt under året ska hon betraktas som nattarbetare. Det betyder att hon har rätt till det skydd som beskrivs ovan, t.ex. gränser för hur många timmar hon får arbeta på natten och regelbundna hälsoundersökningar.

Semester

Enligt EU:s arbetstidsregler måste du ge dina anställda minst fyra veckors betald semester per år. Tillfälligt anställda och deltidsanställda har rätt till betald semester som beräknas proportionellt. Arbetstagare som är sjukskrivna har rätt till semester en annan period, oberoende av om de blev sjukskrivna före eller under den planerade semestern.

Viloperioder i undantagsfall

Om arbetet kräver kontinuerlig närvaro, service eller produktion kan du, beroende på nationell lagstiftning eller kollektivavtal, få tillämpa begränsade undantag från de minimiviloperioder som fastställts i EU-reglerna. Det är möjligt om dina anställda arbetar inom följande områden:

  • Sjukhus och andra vårdinrättningar
  • Brand- och civilskydd
  • Industrier där arbetet inte kan avbrytas av tekniska skäl
  • Jordbruk

Sådana undantag får fastställas i ett kollektivavtal, förutsatt att arbetstagarnas hälsa och säkerhet respekteras. Alla undantag omfattas dock av strikta villkor. Som kompensation ska du ge de anställda en viloperiod som motsvarar den de gick miste om, omedelbart efter den arbetsperiod som viloperioden ska kompensera för.

Exempel från verkligheten

Krishantering och kompledigt: Pauliens erfarenhet som sjuksköterska

Under en kraftig storm uppmanas sjuksköterskan Paulien att stanna kvar efter sitt skift på grund av det stora antalet akutpatienter. Normalt har hon en viloperiod på 11 timmar, men den skjuts upp på grund av det akuta läget. När läget har stabiliserats får Paulien en extra viloperiod dagen därpå för att återhämta sig.

Varning

I undantagsfall där det inte är möjligt att bevilja kompledigt av objektiva skäl har arbetstagaren fortfarande rätt till lämpligt skydd.

Jour och beredskap

Vård- och räddningstjänstpersonal och de som arbetar med tekniskt underhåll har ofta jour eller beredskap. Om dina anställda ska ha jour eller beredskap ska du känna till EU-reglerna om hur du beräknar arbetstiden för den typen av arbete.


Jourtjänstgöring: Om en arbetstagare under sin jourtjänstgöring måste vara på arbetsplatsen, eller på en annan plats som arbetsgivaren bestämmer, betraktas denna tid som arbetstid enligt EU-lagstiftningen. Den ska i sin helhet räknas som en del av arbetstagarens arbetstid.

Exempel från verkligheten

Marias jour på sjukhuset räknas som arbetstid

Maria är läkare på ett sjukhus. När hon har jour måste hon stanna på sjukhuset och vara redo att rycka in i akuta fall. Hon måste finnas omedelbart tillgänglig, även när hon inte träffar patienter. Hela denna period räknas som arbetstid enligt EU-lagstiftningen.

Beredskap: Om en arbetstagare har ”beredskap”, dvs. inte behöver vara på en plats som bestäms av arbetsgivaren utan till exempel kan vara hemma, är arbetsgivarens begränsningar för arbetstagaren avgörande för om en del av eller hela beredskapen ska räknas som arbetstid. När arbetsgivarens krav under beredskapen inte hindrar arbetstagaren från att ägna sig åt sina egna intressen, är det bara den tid då arbetstagaren faktiskt tillhandahåller tjänster som ska räknas som arbetstid. Tänk på att beredskapstid tolkas olika i olika länders lagstiftning och att det också kan finnas särskilda villkor och avtal.

Exempel från verkligheten

EU:s arbetstidsregler för beredskap: Alex måste snabbt vara på arbetsplatsen

Alex är underhållstekniker. En natt i veckan har han beredskap och måste vara hemma eller någon annanstans i närheten av arbetsplatsen. Hans arbetsgivare kräver att han svarar på alla samtal (dvs. han kan inte välja om han ska svara eller inte) och han måste vara på arbetsplatsen inom fem minuter efter samtalet. Enligt EU-reglerna räknas hela beredskapstiden som arbetstid.

Undantagsavtal

Om det är möjligt enligt den nationella lagstiftningen får du ha ett avtal med en anställd som tillåter att han eller hon arbetar mer än 48 timmar i veckan som är den normala gränsen. De anställda behöver inte gå med på avtalet och kan säga upp det när de vill utan några negativa konsekvenser. Du måste föra ett register över alla anställda som har ett sådant avtal. Möjligheten att neka eller avbryta avtalet gäller bara den maximala veckoarbetstiden och inga andra arbetstidsregler.

Exempel från verkligheten

Francescos rätt att prioritera balans mellan arbete och privatliv

Francesco är it-specialist. Han uppmanas att bortse från tidsbegränsningen på 48 timmar i veckan för enstaka projekt. Eftersom han värdesätter balansen mellan arbete och privatliv säger han nej. Hans arbetsgivare respekterar hans beslut och låter honom behålla sina normala arbetstider utan några negativa konsekvenser.


Specialfall

  • Transportarbetare: När din personal utför väg-, järnvägs-, båt- eller flygtransporter av passagerare eller gods måste du följa särskilda arbetstidsregler.
  • Unga arbetstagare: Om du anställer unga arbetstagare gäller också särskilda arbetstidsregler.

Nedan hittar du information om vad som gäller i de olika länderna.

Se också

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Kontakta en Eures-rådgivare hu

Din Eures-rådgivare kan informera om arbetsvillkor och hjälpa dig med rekrytering i ditt land eller din region.

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 14/03/2025
Dela denna sida