Senast kontrollerat : 26/09/2018

Illojal prissättning

I hela EU måste priset på en vara anges tillräckligt tydligt, så att du lätt kan jämföra liknande produkter och fatta välgrundade beslut – oavsett hur varan är förpackad eller hur många enheter som säljs tillsammans.

Företagen måste enligt lag klart och tydligt ange vilket pris du ska betala när de marknadsför eller säljer något till dig.

Fullständig prisinformation

Priset i ett erbjudande måste inkludera alla skatter och leveransavgifter. Om det kan tillkomma kostnader som inte kan beräknas i förväg måste du få veta det på en gång.

Exempel från verkligheten

Steven bor i Skottland och hittade en otroligt billig flygbiljett till Spanien på ett flygbolags webbplats. Men när han hade bokat biljetten hade slutpriset fördubblats på grund av olika avgifter som inte framgick vid bokningen.

Steven kontaktade kundtjänsten och fick veta att det ursprungliga priset bara var ungefärligt. Han ringde då det skotska konsumentcentrumet, som bekräftade att flygbolaget visserligen har rätt att ta ut extra avgifter för t.ex. bagage eller måltider, men att de i så fall måste anges redan från början (tillsammans med andra eventuella avgifter och skatter). Extrakostnader som inte är frivilliga tillval, som administrations- eller betalningsavgifter, ska alltid inkluderas i det ursprungliga priset.

Efter konsumentcentrumets ingripande anger nu flygbolaget alla pristillägg klart och tydligt i början av bokningsprocessen.

När något annonseras som "gratis" kan du inte tvingas betala något annat än kostnaden för att

Lätt att jämföra priser

Det ska vara lätt att jämföra priser mellan olika märken och förpackningsstorlekar, så att du till exempel kan se hur mycket du sparar på att köpa storpack.

Alla varor måste därför vara märkta med både försäljningspris och jämförpris – till exempel pris per kilo eller per liter. Informationen måste vara entydig och lätt att hitta.

Reglerna gäller också annonser som nämner ett försäljningspris.

Exempel från verkligheten

Nadine bor i Belgien nära den tyska gränsen och har en dotter på fem månader. För att försöka spara pengar började hon jämföra priset på blöjor i olika affärer i både Belgien och Tyskland.

Hon hittade en tysk affär som sålde samma sorts blöjor som hon brukar köpa i Belgien till samma pris. Men när hon tittade närmare såg hon att det tyska paketet innehöll 140 blöjor, medan hon i Belgien bara fick 90. De belgiska blöjorna var alltså mycket dyrare. Hon började genast köpa alla sina blöjor i den tyska affären.

Kom ihåg att titta på jämförpriset innan du köper något.

Undantag

Det finns varor som inte behöver märkas med jämförpriser för att det kan vara förvirrande eller på grund av varornas särskilda natur eller syfte. Det gäller till exempel

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Få hjälp och råd från ditt lands europeiska konsumentcentrumen

Få hjälp och råd från en konsumentorganisation i ditt landen

Dela dena sida: