Senast kontrollerat: 02/04/2022

Registrerat partnerskap

I flera EU-länder kan du göra ditt förhållande officiellt utan att gifta dig, genom ett registrerat partnerskap eller motsvarande.

Det innebär att två människor som bor tillsammans som ett par kan registrera sitt förhållande hos myndigheterna i bosättningslandet.

Skillnaderna mellan EU-länderna är mycket stora, bland annat när det gäller

Ta reda på vad som gäller för dig

Är två eller flera EU-länder inblandade, t.ex. för att du flyttar efter registreringen eller ingår partnerskap utomlands?

Rätten till giftorättsgods och underhåll för registrerade partner skiljer sig åt mellan EU-länderna: de rättigheter som följer av ett registrerat partnerskap i ett land kan vara helt annorlunda i ett annat.

Ta reda på vilket lands lagar som gäller för ditt partnerskapLänk öppnas på ny sida – de kan få stora konsekvenser för dina rättigheter och skyldigheter.

Erkänns partnerskapet utomlands?

Registrerade partnerskap motsvarar eller jämställs med äktenskap i vissa EU-länder.

I de länder där samkönade äktenskap är tillåtna erkänner man vanligen samkönade registrerade partnerskap från andra länder.

I länder som inte tillåter samkönade äktenskap men som har någon form av registrerat partnerskap får par av samma kön som gift sig utomlands vanligtvis samma rättigheter som registrerade partner.

Följande EU-länder saknar dock lagar om registrerade partnerskap:

Flytta med din registrerade partner

I de länder där registrerade partnerskap jämställs med äktenskap har du samma rättigheter i invandringsärenden: din registrerade partner har rätt att följa med dig om du bosätter dig i något av dessa länder.

Om ni vill flytta till ett EU-land som inte erkänner registrerade partnerskap alls, kommer ert partnerskap att betraktas som bevis på ett varaktigt förhållande. Det nya landet måste då underlätta din partners inresa och bosättning.

Läs mer om rätten att bosätta sig utomlands

Exempel från verkligheten

Fick stanna – tack vare ett registrerat partnerskap

Nina är en företagare från EU-land A. Hon undersökte affärsmöjligheterna i land B och ville att hennes registrerade partner Hans – som var arbetslös – skulle komma och bo hos henne.

Trots att land B inte erkänner registrerade partnerskap var deras partnerskap ändå bevis på att de hade ett långvarigt förhållande. Hans fick rätt att flytta till Nina, även utan egna ekonomiska tillgångar.

Vanliga frågor

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: