Ultima verificare: 02/04/2022

Uniunile civile și parteneriatele înregistrate

În numeroase țări din UE vă puteți oficializa relația fără să vă căsătoriți, prin intermediul unei uniuni civile sau al unui parteneriat înregistrat.

Uniunea civilă le permite celor doi parteneri care locuiesc împreună ca un cuplu să își înregistreze relația pe lângă autoritatea relevantă, în țara lor de reședință.

Diferențele în domeniu sunt mari de la o țară la alta și vizează mai multe aspecte importante:

Verificați ce norme se aplică în cazul dumneavoastră

Sunt implicate două sau mai multe țări - de exemplu, pentru că vă mutați după înregistrare sau pentru că vă înregistrați în străinătate?

În cazul partenerilor înregistrați, drepturile legate de proprietate sau de pensia de întreținere nu se aplică la fel în toate țările din UE. Drepturile care derivă din parteneriatul înregistrat într-o țară pot fi semnificativ diferite în alta.

Aflați care este țara a cărei legislație se aplică parteneriatului dumneavoastrăDeschideți ca link extern - acest lucru va avea consecințe importante asupra drepturilor și obligațiilor pe care le aveți ca parteneri înregistrați.

Recunoașterea uniunilor civile

În unele țări din UE, uniunile civile și parteneriatele înregistrate sunt considerate echivalente sau comparabile cu căsătoria.

Țările care permit căsătoriile între persoane de același sex recunosc, în general, și parteneriatele înregistrate încheiate în alte țări între persoane de același sex.

În statele în care legea prevede o formă de parteneriat înregistrat, dar nu permite căsătoriile între parteneri de același sex, cuplurile de același sex care s-au căsătorit în străinătate vor beneficia, în general, de aceleași drepturi ca și partenerii înregistrați.

Totuși, legislațiile următoarelor țări nu permit încheierea de parteneriate înregistrate:

Stabilirea în străinătate cu partenerul dumneavoastră civil

În țările în care parteneriatul înregistrat este considerat echivalent sau comparabil cu căsătoria, partenerii au aceleași drepturi în materie de imigrare: astfel, partenerul înregistrat vă poate însoți dacă vă stabiliți într-una din țările respective.

Cuplurile care se stabilesc într-o țară din UE care nu recunoaște parteneriatele înregistrate vor fi considerate ca având o relație de lungă durată atestată corespunzător. În consecință, autoritățile din țara-gazdă trebuie să faciliteze intrarea partenerului pe teritoriul său și obținerea permisului de ședere de către acesta.

Mai multe informații despre dreptul dumneavoastră de ședere în străinătate.

Exemplu

Dreptul de ședere în baza parteneriatului înregistrat

Nina (cetățean al țării A) vrea să se stabilească în țara B din motive profesionale, împreună cu partenerul ei înregistrat, Hans, care este șomer.

Deși țara B nu recunoaște parteneriatul înregistrat, încheierea acestuia reprezintă dovada unei relații de lungă durată. De aceea, Hans o poate însoți pe Nina, chiar dacă nu are venituri proprii.

Întrebări şi răspunsuri

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: