Întreprinderi
Ultima verificare: 14/12/2022

Drepturile pasagerilor din transportul feroviar

Normele UE privind pasagerii din transportul feroviar se aplică în cazul călătoriilor cu trenul pe teritoriul UE – în general, pentru toate călătoriile și serviciile feroviare de pe teritoriul Uniunii.

Avertisment

Țările din UE pot decide ca aceste prevederi să nu se aplice anumitor servicii feroviare. Excepțiile pot viza transportul intern de călători (urban, suburban, regional, pe distanță mare), precum și cursele internaționale pentru care punctul de plecare sau de sosire se află în afara UE. Verificați înainte de a rezerva călătoria cu trenul.

Când cumpărați biletul, compania feroviară sau vânzătorul de bilete trebuie să vă ofere informații clare cu privire la:

Pe durata călătoriei, operatorul de transport feroviar trebuie să furnizeze informații cu privire la serviciile la bord, întârzieri, probleme de securitate și siguranță și serviciile de legătură. Dacă trenul întârzie sau a fost anulat, operatorul trebuie să vă ofere informații cu privire la situație în timp real și la drepturile și obligațiile pe care le aveți.

Ce problemă a apărut?

Cum vă puteți exercita drepturile?

Considerați că nu v-au fost respectate drepturile? Trimiteți mai întâi o plângere companiei feroviare. Aceasta trebuie să vă răspundă în termen de o lună. Dacă nu obțineți niciun rezultat în decurs de o lună sau dacă răspunsul nu este satisfăcător, puteți adresa o plângere organismului național competent din țara dumneavoastră en . Autoritatea națională trebuie să vă furnizeze un aviz juridic, fără caracter obligatoriu, cu privire la procedura pe care trebuie să o urmați.

O altă soluție ar fi să utilizați o procedură extrajudiciară sau să apelați la o entitate de soluționare alternativă a litigiilor (SAL). Dacă ați cumpărat biletul pe internet, puteți transmite plângerea prin intermediul platformei de soluționare online a litigiilor (platforma SOL). Entitățile SAL și platforma SOL sunt accesibile doar pentru rezidenții din UE.

Puteți introduce o cerere de despăgubire în baza normelor UE, utilizând procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă. De asemenea, puteți sesiza instanța din țara în care este înregistrat operatorul feroviar. Intervalele de timp pentru introducerea unei acțiuni în justiție împotriva unui operator feroviar sunt stabilite de legislația din fiecare țară a UE.

În plus, puteți contacta Centrul european al consumatorilor din regiunea dumneavoastră pentru a primi ajutor și sfaturi pe probleme legate de drepturile pasagerilor din transportul feroviar.

Trenul a fost anulat

Dacă anularea trenului are drept efect o întârziere la destinația finală cu mai mult de 60 de minute, aveți dreptul:

Dacă alegeți să vă continuați călătoria în condițiile date sau acceptați propunerea de a folosi un alt mijloc de transport pentru a ajunge la destinație, ați putea avea dreptul la despăgubiri.

Despăgubiri – anulare

Nu aveți dreptul la despăgubiri dacă:

Trenul are întârziere

Dacă sunteți informat că veți ajunge la destinația finală cu o întârziere de cel puțin o oră, aveți dreptul:

Dacă alegeți să vă continuați călătoria în condițiile date sau acceptați propunerea de a folosi un alt mijloc de transport pentru a ajunge la destinație, ați putea avea dreptul la despăgubiri.

Despăgubiri – întârziere

Nu aveți dreptul la despăgubiri dacă:

Bagajele au fost pierdute, deteriorate sau au ajuns cu întârziere

Puteți lua la bord bagaje (inclusiv animale) care sunt ușor de transportat. Alte articole mari sau voluminoase, cum ar fi obiectele sau animalele care pot să deranjeze, să incomodeze sau să provoace daune altor pasageri trebuie transportate ca bagaje înregistrate (în conformitate cu condițiile generale de transport ale operatorului feroviar din țara dumneavoastră). Aceste articole vor fi transportate în vagonul de bagaje al trenului.

Dacă bagajele dumneavoastră înregistrate sunt pierdute sau deteriorate, aveți dreptul la despăgubiri. Fac excepție anumite circumstanțe – de exemplu, dacă bagajul nu a fost ambalat corespunzător sau nu era potrivit pentru transport. De asemenea, dacă bagajele înregistrate vi se returnează cu întârziere, aveți dreptul la despăgubiri. Fac excepție cazurile în care acest lucru s-a datorat unei erori din partea dumneavoastră sau în care au existat circumstanțe care nu au putut fi controlate de operatorul feroviar.

Valoarea despăgubirilor

Dacă ați fost rănit într-un accident feroviar sau dacă persoana în întreținerea căreia vă aflați a murit într-un accident feroviar, aveți dreptul la o despăgubire de până la 1 400 EUR pentru bagajele de mână pierdute sau deteriorate (acest lucru se aplică, de asemenea, animalelor care însoțeau victima).

Ați fost rănit într-un accident de tren

Dacă ați fost rănit într-un accident feroviar, aveți dreptul la despăgubiri, din care un avans trebuie să vă revină în termen de 15 zile de la accident, pentru a vă acoperi nevoile imediate.

Persoana în întreținerea căreia vă aflați a murit într-un accident feroviar

Dacă persoana în întreținerea căreia vă aflați a murit într-un accident feroviar, aveți dreptul la despăgubiri, din care un avans trebuie să vă revină în termen de 15 zile de la accident, pentru a vă acoperi nevoile imediate. Această plată în avans este de cel puțin 21 000 EUR pentru fiecare victimă.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: