Întreprinderi
Ultima verificare: 27/05/2019

Drepturile pasagerilor din transportul feroviar

Când cumpărați un bilet de tren, nu trebuie să vi se ceară să plătiți un preț mai mare pentru că aveți o anumită naționalitate sau pentru că achiziționați biletul dintr-un anumit loc.

În calitate de cetățean european, beneficiați de anumite drepturi în ceea ce privește călătoriile cu trenuri internaționale pe teritoriul UE și serviciile conexe.

Țările din UE pot decide ca aceste prevederi să nu se aplice anumitor servicii feroviare. Excepțiile pot viza transportul intern de călători (urban, suburban, regional, pe distanță mare), precum și cursele internaționale pentru care punctul de plecare sau de sosire se află în afara UE.

Anulări sau întârzieri

Companiile feroviare au obligația să vă ofere informații adecvate asupra evoluției situației în cazul anulărilor sau întârzierilor.

Dacă se anunță că veți ajunge la destinația finală cu o întârziere de cel puțin o oră, aveți dreptul:

Dacă alegeți să vă continuați călătoria în condițiile date sau acceptați propunerea de a folosi un alt mijloc de transport pentru a ajunge la destinație, ați putea avea dreptul la despăgubiri după cum urmează:

Nu aveți dreptul la despăgubiri dacă:

Considerați că nu v-au fost respectate drepturile? Trimiteți o plângere companiei feroviare. Aceasta trebuie să vă răspundă în termen de o lună.

În situația în care răspunsul primit nu este satisfăcător, contactați organismul național competentpdfen din țara dumneavoastră.

Bagaje înregistrate pierdute sau deteriorate

Dacă bagajele dumneavoastră înregistrate au fost pierdute sau deteriorate în cursul călătoriei, aveți dreptul la despăgubiri. Acest drept nu se aplică însă dacă bagajele erau împachetate necorespunzător, aveau o natură specială sau nu erau adecvate pentru transport.

Valoarea despăgubirilor

În cazul producerii unui accident feroviar în urma căruia un călător a murit sau a fost rănit, acesta/persoanele aflate în întreținerea sa are/au dreptul la despăgubiri de până la 1 400 EUR pentru bagajul de mână pierdut sau deteriorat, indiferent dacă acesta a fost înregistrat sau nu.

Rănire și deces

Dacă un călător moare sau este rănit în urma unui accident feroviar, acesta sau persoanele aflate în întreținerea sa are/au dreptul la despăgubiri care să acopere nevoile imediate. Compania feroviară trebuie să achite o parte din sumă în termen de 15 zile de la producerea accidentului.

În caz de deces, valoarea acestei prime plăți este de minim 21 000 EUR / persoană.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: