Ultima verificare: 27/03/2019

Protecția desenelor și modelelor

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Drepturile dumneavoastră

Protecția desenelor și modelelor vă garantează dreptul exclusiv de a utiliza un desen sau model . Acest drept vizează fabricarea, oferirea, introducerea pe piață, importarea, exportarea sau utilizarea produsului în care este încorporat sau căruia i se aplică desenul sau modelul. Dacă le acordați autorizația necesară, părțile terțe pot utiliza desenul sau modelul dumneavoastră în produsele lor.

Ce acoperă protecția desenelor și modelelor

Puteți proteja, integral sau parțial, aspectul produsului dumneavoastră solicitând protecție pentru desene și modele. Unicitatea desenului/modelului dumneavoastră este dată de liniile, contururile, culorile, forma, textura și/sau materialele produsului dumneavoastră.

Cum vă puteți proteja desenul/modelul

Atunci când creați un desen/model care întrunește cerințele privind noutatea și unicitatea, este posibil să trebuiască să îl înregistrați.

Dacă doriți să vă protejați desenul/modelul doar într-o singură țară din UE, va trebui să îl înregistrați la oficiul național pentru proprietate intelectualăen al țării respective.

Dacă vă desfășurați activitatea în mai multe țări din UE, puteți beneficia de protecție sub forma unui desen/model comunitar înregistrat. Va trebui să plătiți suma de 350 EUR pentru 5 ani de protecție și să vă înregistrați desenul/modelul pe lângă Oficiul Uniunii Europene pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală (EUIPO) .

 Dacă aveți nevoie de protecție pentru desenul/modelul dumneavoastră doar pentru o perioadă scurtă de timp, de exemplu 3 ani, puteți alege să nu îl înregistrați, folosind, în schimb, un desen/model comunitar neînregistrat. În acest caz, nu se plătesc taxe. Desenul/modelul comunitar neînregistrat vă oferă protecție din momentul în care desenul/modelul dumneavoastră devine public. După ce expiră, nu îl puteți reînnoi.

Pentru detalii despre tipul de înregistrare care vi se potrivește cel mai bine, consultați pagina dedicată desenelor/modeleloren de pe site-ul Oficiului Uniunii Europene pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală (EUIPO) .

În afară de protecția desenelor/modelelor, puteți beneficia și de protecția în baza drepturilor de autor, dacă desenul/modelul dumneavoastră îndeplinește atât cerințele privind originalitatea (pentru drepturi de autor), cât și cerințele privind noutatea și unicitatea pentru drepturile în materie de protecție a desenelor/modelelor.

Atunci când creați un desen/model original, protecția în baza drepturilor de autor începe imediat din momentul creării desenului/modelului, fără să fie nevoie de înregistrarea acestuia.

Caz real

Kristel este creatoare de rochii și are o firmă în Estonia, dar produsele ei se vând și în Letonia și Lituania. Kristel a creat de curând un nou model de rochie de seară, pe care dorește să îl înregistreze pentru a-l proteja și pentru a împiedica firmele concurente să îl copieze. Deși știe că modelul ei de rochie poate fi protejat gratuit (ca desen/model comunitar neînregistrat), Kristel este totuși conștientă de limitările acestui tip de protecție – ea acoperă doar copierea deliberată a rochiei, nu și elaborarea independentă a unui model similar. Întrucât a petrecut mult timp lucrând la această rochie despre care crede că va fi un produs de succes (inclusiv în Letonia și Lituania), Kristel preferă să își protejeze creația sub formă de desen/model comunitar înregistrat. Ea plătește 350 EUR pentru o protecție care durează 5 ani și poate fi reînnoită timp de 25 de ani.

Pentru a beneficia de protecție internațională în afara UE, trebuie să vă înregistrați desenul/modelulesfren pe lângă Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO)esfren . Drepturile dumneavoastră vor fi protejate în 67 de țărien .

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Asistență locală pentru întreprinderi - Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Partajați această pagină: