Ultima verificare: 09/11/2022

TVA-ul la vânzarea sau cumpărarea unei mașini

Verificați ce TVA datorați atunci când cumpărați sau vindeți o mașină în UE sau când cumpărați o mașină din afara UE pentru a o importa în UE.

Informațiile de pe această pagină se referă la normele în materie de TVA aplicabile atunci când cumpărați sau vindeți o mașină în calitate de persoană fizică. Dacă aveți nevoie de informații privind normele în materie de TVA pentru întreprinderi, accesați pagina privind tranzacțiile dintre întreprinderi.

Cumpărați sau vindeți o mașină?

De unde cumpărați mașina?

În cazul în care cumpărați o mașină din altă țară din UE, nu trebuie să plătiți taxe vamale când aduceți mașina în țara de reședință.

Cine este vânzătorul?

În cazul în care cumpărați o mașină de la o persoană fizică, nu trebuie să plătiți TVA în țara vânzătorului. Veți plăti TVA-ul în țara în care înmatriculați mașina. Valoarea TVA-ului se calculează în funcție de prețul total al mașinii, care include accesoriile sau costurile conexe, cum ar fi cele de livrare.

Vânzătorul privat va putea să recupereze o parte din TVA din țara în care a cumpărat inițial mașina. Valoarea TVA-ului de rambursat se va calcula, în mod normal, de către autoritățile fiscale și va fi proporțională cu perioada în care vânzătorul a folosit mașina în țara UE în cauză. Pentru detalii privind obligațiile vânzătorului și rambursarea TVA-ului, vânzătorul trebuie să contacteze autoritățile fiscale naționaleDeschideți ca link extern.

Nu trebuie să plătiți TVA pe mașina achiziționată.

Trebuie să plătiți TVA în țara în care înmatriculați mașina. Valoarea TVA-ului se calculează în funcție de prețul total al mașinii, care include accesoriile sau costurile conexe, cum ar fi cele de livrare.

Dacă achiziționați mașina într-o țară din UE și intenționați să o luați și să o înmatriculați în altă țară din UE, trebuie să informați dealerul auto astfel încât să nu plătiți TVA acolo.

Dacă ați plătit TVA de două ori, atât în țara de achiziție, cât și în țara de înmatriculare, aveți dreptul la rambursare. Trebuie să abordați această chestiune mai întâi cu vânzătorul sau, ulterior, cu autoritățile fiscaleDeschideți ca link extern din țara în care ați cumpărat mașina.

Caz real

Mario locuiește în Italia și se hotărăște să-și cumpere o mașină nouă din Germania. El ar trebui să plătească TVA-ul în Italia, unde intenționează să își înmatriculeze mașina. Totuși, vânzătorul răspunde de plata TVA către autoritățile fiscale germane și trebuie să dovedească faptul că mașina urmează să fie transportată și înmatriculată în altă țară din UE. Prin urmare, vânzătorul îi cere lui Mario să plătească TVA-ul în Germania ca depozit.

De îndată ce își înmatriculează mașina în Italia și plătește TVA-ul acolo, Mario poate să îi trimită o dovadă vânzătorului și să solicite rambursarea TVA-ului plătit în Germania.

Avertisment

Data prevăzută pentru livrarea mașinii diferă de la o țară la alta. Ar putea fi momentul în care semnați comanda sau momentul în care este emisă factura.

Când cumpărați o mașină de ocazie de la un dealer auto, TVA-ul poate sau nu să fie perceput și menționat separat pe factură.

Acest lucru depinde de modalitatea de calcul pentru care optează dealerul. Aflați mai multe despre normele aplicabile în materie de TVA sau contactați autoritățile fiscale competente din țara în care cumpărați mașina.

Nu trebuie să plătiți TVA când introduceți într-o țară din UE o mașină de ocazie din altă țară a UE. Va trebui să înmatriculați mașina în țara în care locuiți și să plătiți acolo taxele de înmatriculare și de drum.

Va trebui să plătiți taxe vamale și TVA la import, ca și în cazul altor bunuri importate.

Contactați autoritățile vamaleDeschideți ca link extern și fiscale din țara dumneavoastră pentru detalii privind declarația vamală, plata taxelor și scutirile de taxe.

Mașina este nouă sau de ocazie?

Ca vânzător privat, nu trebuie să percepeți TVA când vă vindeți mașina.

Dacă vindeți o mașină considerată „nouă” unui client din altă țară din UE, acesta va trebui să plătească TVA în țara în care intenționează să înmatriculeze mașina. În acest caz, veți putea să vă recuperați o parte din TVA-ul pe care l-ați plătit în țara din care ați cumpărat inițial mașina.

Valoarea TVA-ului rambursabil va fi calculată de autoritățile fiscale din țara de unde ați achiziționat mașina și ar trebui să fie proporțională cu perioada de timp în care ați utilizat mașina respectivă.

Caz real

Dacă revindeți o mașină nouă, puteți recupera o parte din TVA-ul achitat

Sofie și-a cumpărat o mașină nouă în Danemarca, pentru care a plătit 30 000 EUR, plus 7 500 EUR TVA (25 %, cota de TVA în Danemarca). După 4 luni, timp în care a parcurs 7 000 km, s-a decis să îi vândă mașina lui Jonas cu 16 000 EUR. Din punct de vedere fiscal, mașina este considerată nouă.

Jonas locuiește în Austria și își înmatriculează mașina acolo. Plătește 3 200 EUR TVA către autoritățile fiscale austriece (20 %, cota de TVA în Austria).

În calitate de vânzător, Sofie ar trebui să știe că poate recupera o parte din TVA. Dacă TVA-ul pentru cea de-a doua vânzare s-ar fi perceput în Danemarca, suma plătită s-ar fi ridicat la 4 000 EUR (25 % din 16 000 EUR). Întrucât mașina este considerată nouă, Sofie are dreptul de a recupera de la autoritățile daneze 4 000 din cei 7 500 EUR pe care i-a plătit ca TVA când a cumpărat mașina.

Avertisment

Data prevăzută pentru livrarea mașinii diferă de la o țară la alta. Ar putea fi momentul în care semnați comanda sau momentul în care este emisă factura.

Ca vânzător privat, nu trebuie să percepeți TVA la efectuarea tranzacției.

Mai multe informaţii

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: