Întreprinderi
Ultima verificare: 10/04/2019

TVA-ul la vânzarea sau cumpărarea unei mașini

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Pentru moment, Regatul Unit rămâne membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile și obligațiile care decurg din calitatea de membru continuă să se aplice integral în și pentru Regatul Unit:

Aflați ce TVA trebuie să plătiți când cumpărați sau vindeți o mașină în UE sau când cumpărați o mașină din afara UE pentru a o importa în Uniune.

Informațiile de pe această pagină acoperă normele în materie de TVA care se aplică atunci când cumpărați sau vindeți o mașină în calitate de persoană fizică. Ele nu se referă la tranzacțiile între întreprinderi.

 

Cumpărați sau vindeți o mașină?

 

De unde cumpărați mașina?

 

În cazul în care cumpărați o mașină din altă țară din UE, nu trebuie să plătiți taxe vamale când aduceți mașina în țara de reședință.

Cine este vânzătorul?

 

 

În cazul în care cumpărați o mașină de la o persoană fizică, nu trebuie să plătiți TVA în țara vânzătorului. Trebuie să plătiți TVA în țara în care înmatriculați mașina, aceasta fiind, de regulă, țara în care locuiți.

Valoarea TVA se calculează în funcție de prețul total al mașinii, care include accesoriile și costurile conexe, cum ar fi cele de livrare.

Dacă ați plătit TVA de două ori, atât în țara de achiziție, cât și în țara de înmatriculare, aveți dreptul la rambursare. Trebuie să abordați această chestiune cu vânzătorul sau cu autoritățile fiscalefrdeen din țara în care ați cumpărat mașina.

 

Nu trebuie să plătiți TVA pe mașina achiziționată.

 

 

Trebuie să plătiți TVA în țara în care înmatriculați mașina, aceasta fiind, de regulă, țara în care locuiți.

Valoarea TVA se calculează în funcție de prețul total al mașinii, care include accesoriile și costurile conexe, cum ar fi cele de livrare.

Dacă ați plătit TVA de două ori, atât în țara de achiziție, cât și în țara de înmatriculare, aveți dreptul la rambursare. Trebuie să abordați această chestiune cu vânzătorul sau cu autoritățile fiscalefrdeen din țara în care ați cumpărat mașina.

Caz real

Mario locuiește în Italia și se hotărăște să-și cumpere o mașină nouă din Germania. El ar trebui să plătească TVA-ul în Italia, unde intenționează să își înmatriculeze mașina. Pe de altă parte, vânzătorul răspunde de plata TVA către autoritățile fiscale germane și trebuie să dovedească faptul că mașina urmează să fie transportată și înmatriculată în altă țară din UE. Prin urmare, vânzătorul îi cere lui Mario să plătească TVA-ul în Germania ca depozit.

De îndată ce își înmatriculează mașina în Italia și plătește TVA-ul acolo, Mario poate să îi trimită o dovadă vânzătorului și să solicite rambursarea TVA-ului plătit în Germania.

Data prevăzută pentru livrarea mașinii diferă de la o țară la alta. Ar putea fi momentul în care semnați comanda sau momentul în care este emisă factura.

Plătiți TVA-ul la cota aplicabilă în țara în care cumpărați mașina. Verificați cotele de TVA aplicate în fiecare țară din UE.

 

Nu trebuie să plătiți TVA când cumpărați o mașină de ocazie. Va trebui să înmatriculați mașina în țara în care locuiți și să plătiți acolo taxele de înmatriculare și de drum.

Vânzătorul poate percepe TVA doar pe profitul generat de vânzare.

În acest caz, TVA-ul nu va apărea pe factura pe care v-o dă vânzătorul. Acest sistem se numește marjă de ocazie și este utilizat de majoritatea dealerilor auto.

Pentru detalii, contactați autoritățile fiscalefrdeen din țara dumneavoastră.

 

Va trebui să plătiți taxe vamale și TVA la import, ca și în cazul altor bunuri importate.

Contactați autoritățile vamaleen și fiscalefrdeen din țara dumneavoastră pentru detalii privind declarația vamală, plata taxelor și scutirile de taxe.

 

Mașina este nouă sau de ocazie?

 

Ca vânzător privat, nu trebuie să percepeți TVA când vă vindeți mașina.

Dacă vindeți o mașină considerată „nouă" unui client din altă țară din UE, acesta va trebui să plătească TVA în țara în care intenționează să înmatriculeze mașina. În acest caz, veți putea să vă recuperați o parte din TVA-ul pe care l-ați plătit în țara din care ați cumpărat inițial mașina.

Valoarea TVA-ului rambursabil va fi calculată de autoritățile fiscale din țara de unde ați achiziționat mașina și ar trebui să fie proporțională cu perioada de timp în care ați utilizat mașina.

Caz real

Dacă revindeți o mașină nouă, puteți recupera o parte din TVA-ul achitat

Sofie și-a cumpărat o mașină nouă în Danemarca, pentru care a plătit 30 000 EUR, plus 7 500 EUR TVA (25 %). După 4 luni, timp în care a parcurs 7 000 km, s-a decis să îi vândă mașina lui Jonas cu 16 000 EUR. Din punct de vedere fiscal, mașina este considerată nouă.

Jonas locuiește în Austria și își înmatriculează mașina acolo. Plătește 3 200 EUR TVA către autoritățile fiscale austriece (cota de TVA fiind de 20 %).

În calitate de vânzător, Sofie ar trebui să știe că poate recupera o parte din TVA. Dacă TVA-ul pentru cea de-a doua vânzare s-ar fi perceput în Danemarca, suma plătită s-ar fi ridicat la 4 000 EUR (25 % din 16 000 EUR). Întrucât mașina este considerată nouă, Sofie are dreptul de a recupera de la autoritățile daneze 4 000 din cei 7 500 EUR pe care i-a plătit ca TVA când a cumpărat mașina.

Data prevăzută pentru livrarea mașinii diferă de la o țară la alta. Ar putea fi momentul în care semnați comanda sau momentul în care este emisă factura.

 

Ca vânzător privat, nu trebuie să percepeți TVA la efectuarea tranzacției.

 

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: