Ultima verificare: 01/04/2022

Alegeri municipale

Dacă sunteți cetățean european și locuiți în altă țară din UE, aveți dreptul de a vota și de a candida la alegerile municipale în țara respectivă.

Înscrierea pe listele electorale

Dacă doriţi să votaţi la alegerile municipale în țara în care locuiți, trebuie să vă exprimaţi intenţia în acest sens și să fiți înscris pe listele electorale din acea țară. Vi se va cere să furnizaţi informaţii simple, cum ar fi naţionalitatea şi adresa.

Aflați unde și cum vă puteți înscrie pe listele electorale în țara-gazdă:

Alegeţi ţara

În următoarele țări, înscrierea pe listele electorale pentru alegerile municipale se face automat: Austria (cu excepția Burgenland), Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Malta, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Țările de Jos și Ungaria. Înscrierea se efectuează din momentul în care deveniți rezident al țării respective.

În țările în care votul este obligatoriu, înscrierea pe listele electorale se face doar la cerere.

Condiții

În calitate de cetățean european, veți vota în condițiile aplicabile cetățenilor țării în care locuiți. Dacă pentru a vota, aceștia trebuie să dovedească faptul că au locuit în ţara respectivă pe o anumită perioadă de timp, această condiţie vi se va aplica şi dumneavoastră.

Totuşi, perioadele petrecute în alte ţări din UE (diferite de ţara de origine) ar trebui luate în considerare.

În țările UE în care peste 20% din electorat provine din alte state, țara gazdă v-ar putea oferi dreptul de vot la alegerile municipale doar după ce ați dovedit că ați locuit acolo pe o perioadă mai lungă. În prezent, în această situație se află doar Luxemburg.

Votul obligatoriu

Dacă participarea la vot la alegerile municipale este obligatorie în noua dumneavoastră ţară şi figuraţi deja pe listele sale electorale, sunteţi obligat să votaţi, la fel ca și cetățenii țării respective.

În prezent, votul este obligatoriu în Belgia, Cipru, Grecia și Luxemburg.

Dacă doriţi să candidaţi

Pentru a candida la alegerile municipale în țara în care locuiți, va trebui probabil să declaraţi că îndepliniţi criteriile de eligibilitate în țara dvs. de origine. Este posibil ca la această declaraţie să trebuiască să anexaţi o atestare emisă în ţara de origine.

În următoarele țări, puteți fi ales pe postul de consilier local, nu și pe cel de primar, care este rezervat persoanelor cu cetățenia țării respective:

În alte țări, și funcția de viceprimar sau cea de membru al cabinetului primarului sunt rezervate propriilor cetățeni.

Dreptul de a candida

În calitate de cetățean european, puteți candida în condițiile aplicabile cetățenilor țării în care locuiți. Dacă pentru a candida, aceștia trebuie să dovedească faptul că au locuit în ţara sau municipalitatea respectivă pe o anumită perioadă de timp, această condiţie vi se va aplica şi dumneavoastră.

Totuşi, perioadele petrecute în alte ţări din UE (diferite de ţara de origine) ar trebui luate în considerare.

În țările UE în care peste 20% din electorat provine din alte state, țara gazdă v-ar putea oferi dreptul de a candida la alegerile municipale doar după ce ați dovedit că ați locuit acolo pe o perioadă mai lungă. În prezent, în această situație se află doar Luxemburg.

Mai multe despre vot și posibilitatea de a candida în țara-gazdă:

Alegeţi ţara

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: