Ultima verificare: 20/10/2022

Verificarea numărului de TVA (VIES)

Puteți verifica dacă o întreprindere este înregistrată în scopuri de TVA pentru tranzacții transfrontaliere în UE, cu ajutorul VIES.

Start

Ce este VIES?

VIES (Sistemul de schimb de informații privind TVA) este un motor de căutare (nu o bază de date) al Comisiei Europene. Atunci când se efectuează o căutare prin intermediul VIES, datele sunt extrase din bazele naționale de date referitoare la TVA .

Rezultatul căutării în VIES indică dacă informațiile referitoare la TVA există (răspuns valid) sau nu (răspuns nevalid).

Răspuns valid

Dacă se primește un răspuns valid, informațiile despre TVA vor fi afișate în VIES.

Răspuns nevalid

Dacă rezultatul căutării este nul, înseamnă că numărul de identificare în scopuri de TVA pe care doriți să-l validați nu este înregistrat în acea bază națională de date. Motivele ar putea fi următoarele:

Aceste modificări nu se reflectă imediat în bazele naționale de date și, prin urmare, nici în VIES. Pentru probleme urgente, contactați en administrația fiscală competentă.

VIES este disponibil în 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Ce se întâmplă dacă un număr de TVA existent nu este verificat?

În cazul în care clientul susține că este înregistrat în scopuri de TVA, dar verificarea prin intermediul sistemului VIES nu confirmă acest lucru, el poate solicita o verificare pe lângă administrația fiscală din țara sa. În plus, clientului i se poate cere să se înregistreze pentru tranzacții transfrontaliere în UE. Procedura diferă de la o țară la alta.

Solicitarea de informații suplimentare

Dacă nu găsiți informații în sistemul VIES, vă puteți adresa autorităților naționale. Acestea ar trebui să fie în măsură să confirme:

Modul în care puteți contacta autoritățile naționale diferă de la țară la țară. În unele țări din UE există sisteme on-line, în timp ce în altele trebuie să contactați autoritățile prin telefon, poștă sau fax.

Alegeţi ţara

Din motive care țin de protecția datelor, autoritățile naționale nu vor comunica numele și adresa asociate unui număr de TVA. Ele vor confirma dacă există sau nu un nume și o adresă asociate unui număr de TVA.

Date indisponibile

Este posibil ca uneori sistemul să nu fie disponibil, deoarece baza de date este în curs de actualizare. Comisia colaborează cu statele membre pentru a se asigura că intervalul în care bazele lor de date sunt inaccesibile este cât mai scurt posibil. În cazul în care primiți un mesaj de eroare, încercați din nou peste câteva minute sau în alt moment al zilei.

Inexactități posibile

Comisia Europeană nu își asumă răspunderea pentru exactitatea informațiilor disponibile în VIES, deoarece acestea sunt extrase din bazele naționale de date, asupra cărora Comisia nu deține niciun control. Comisia Europeană nu poate să verifice, să corecteze, să adauge sau să elimine datele înregistrate în bazele naționale de date.

Informații suplimentare

Vă rugăm să păstrați o evidență a validărilor pe care le faceți, pentru a le putea prezenta în cazul unui control fiscal.

Pentru informații suplimentare, consultați pagina cu întrebări și răspunsuriDeschideți ca link extern despre VIES.

Declinarea responsabilității en Deschideți ca link extern cu privire la validarea numerelor de identificare în scopuri de TVA prin intermediul VIES.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: