Întreprinderi
Ultima verificare: 02/06/2021

Ședere permanentă (peste 5 ani) pentru membrii de familie provenind din afara UE

Sunteți afectat de Brexit?

Întrebări și răspunsuri – drepturile cetățenilor din UE și din Regatul Unit, astfel cum sunt enunțate în Acordul de retragere

La 1 ianuarie 2021 se vor modifica normele aplicabile cetățenilor UE care locuiesc sau se stabilesc în Regatul Unit. Același lucru este valabil și pentru cetățenii britanici care locuiesc sau se stabilesc într-o țară din UE.

Am drept de ședere permanentă în Regatul Unit/UE sau îl voi dobândi în cursul perioadei de tranziție.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința permanentă în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Locuiesc în Regatul Unit/UE dar nu am încă drept de ședere permanentă.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Doresc să mă stabilesc în Regatul Unit/UE.

Dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) vă puteți stabili în Regatul Unit sau într-o țară din UE în conformitate cu normele actuale ale Uniunii până la 31 decembrie 2020. După aceea, în Regatul Unit va trebui să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă pentru a afla dacă trebuie să vă înregistrați și dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Vreau să merg în Regatul Unit/UE pentru o ședere de scurtă durată.

Normele actuale privind raportarea prezenței, înregistrarea reședinței în străinătate, înregistrarea membrilor de familie din UE și înregistrarea membrilor de familie din afara UE se vor aplica în continuare, cel puțin până la 31 decembrie 2020.

Cereți sprijin.

În cazul în care considerați că drepturile de care beneficiați în baza legislației UE nu vă sunt respectate, contactați serviciile noastre de asistență.

Detalii despre implementarea acordului de retragere și drepturile cetățenilor

Către sfârșitul celui de-al 5-lea an de ședere legală continuă, membrii de familie provenind din afara UE ar trebui să solicite permisul de ședere permanentă în țara UE în care locuiți.

Eliberarea acestuia este, în general, gratuită. În cazul în care se plătește, permisul de ședere nu trebuie să coste mai mult decât cartea de identitate care li se eliberează cetățenilor țării respective. Permisul de ședere permanentă ar trebui să fie valabil timp de 10 ani și să poată fi reînnoit fără alte condiții sau cerințe.

Când solicită un permis de ședere permanentă, membrii de familie provenind din afara UE trebuie să dovedească faptul că locuiesc legal în țară de cel puțin 5 ani - de exemplu, ar putea prezenta un permis de ședere valabil, emis în urmă cu 5 ani.

Dacă întâmpinați probleme în obținerea unui permis de ședere permanentă pentru membrii de familie provenind din afara UE, apelați la serviciile noastre de asistență.

Avertisment

Chiar și atunci când dețin un permis de ședere permanentă, membrii de familie provenind din afara UE ar putea avea nevoie de viză pentru a călători în interiorul UE. Aflați mai multe despre documentele de călătorie pentru membrii de familie provenind din afara UE.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: