Ultima verificare: 17/06/2022

Drepturi de ședere

Sunteți angajat, student, pensionar sau persoană aflată în căutarea unui loc de muncă? Aflați tot ce trebuie să știți despre viața în altă țară din UE. Ce drepturi aveți în țara gazdă? Ce formalități administrative va trebui să îndepliniți?

Alegeți o situație

Ca cetățean al UE, aveți dreptul de a vă muta în orice țară din Uniune cu scopul de a locui, de a lucra, de a studia, de a căuta un loc de muncă sau de a vă pensiona acolo.

Puteți sta în altă țară din UE timp de maximum 3 luni fără a vă înregistra, dar s-ar putea să fie nevoie să vă semnalați prezența. Singura cerință este să dețineți o carte de identitate națională sau un pașaport valabil. Dacă doriți să stați mai mult de 3 luni, s-ar putea să fie nevoie să vă înregistrați șederea.

În multe țări din UE, trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul. În aceste țări, ați putea fi amendat sau reținut temporar dacă vă uitați documentele de identitate acasă, dar nu puteți fi obligat să vă întoarceți în țara de origine doar din acest motiv.

Verificați dacă trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul în țara gazdă:

Alegeţi ţara

Dacă ați locuit legal în altă țară din UE, timp de 5 ani, continuu, primiți automat dreptul de ședere permanentă.

Aflați ce drepturi aveți în funcție de situația dumneavoastră:

Vreau să mă mut în alt țară din UE ca să:

lucrez

studiez

mă pensionez

caut un loc de muncă

mă alătur familiei

fac altceva

Dacă sunteți cetățean din afara UE și doriți să vă mutați în Uniune pentru a lucra sau studia, puteți găsi toate informațiile practice pe portalul UE privind imigrația en .

Rude în UE

Partajați această pagină: