Τελευταίος έλεγχος: 17/05/2021

Δικαιώματα διαμονής

Μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε αν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν είστε εργαζόμενος, φοιτητής, συνταξιούχος ή άτομο που αναζητά εργασία. Ειδικότερα, ποια είναι τα δικαιώματά σας στη χώρα υποδοχής σας; Ποιες διοικητικές διατυπώσεις πρέπει να ολοκληρώσετε;

Επιλέξτε κατάσταση

Ως πολίτης της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να μεταβείτε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ για να ζήσετε, να εργαστείτε, να σπουδάσετε ή να μείνετε ως συνταξιούχος.

Μπορείτε να μείνετε σε άλλη χώρα της ΕΕ μέχρι 3 μήνες το πολύ χωρίς να προβείτε σε καμία ενέργεια,αλλά ίσως χρειαστεί να δηλώσετε την παρουσία σας. Η μόνη απαίτηση είναι να έχετε ισχύον εθνικό δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Αν θέλετε να μείνετε πάνω από 3 μήνες στη νέα χώρα, θα χρειαστεί ενδεχομένως η εγγραφή της διαμονής σας.

Σε πολλές χώρες της ΕΕ, οφείλετε να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας. Στις χώρες αυτές, μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο ή προσωρινή κράτηση αν έχετε αφήσει το διαβατήριο στο σπίτι, δεν μπορείτε όμως να απελαθείτε μόνο γι' αυτόν τον λόγο.

Ενημερωθείτε αν οφείλετε να έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο στη χώρα υποδοχής σας:

Έχετε ερωτήσεις για κάποια χώρα;

Αν έχετε ζήσει νόμιμα ως εργαζόμενος σε άλλη χώρα της ΕΕ επί 5 συναπτά έτη, αποκτάτε αυτόματα το δικαίωμα μόνιμης διαμονής εκεί.

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας ανάλογα με την κατάστασή σας:

Θέλω να μετακομίσω σε άλλη χώρα της ΕΕ για:

να εργαστώ

να σπουδάσω

να ζήσω ως συνταξιούχος

να αναζητήσω εργασία

να ζήσω με την οικογένειά μου

άλλο λόγο

Αν είστε υπήκοος χώρας εκτός ΕΕ και θέλετε να μετακομίσετε στην ΕΕ για λόγους εργασίας ή σπουδών, μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες στην πύλη της ΕΕ για τη μετανάστευσηesfrpten .

Συγγενείς που είναι πολίτες της ΕΕ

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: