Τελευταίος έλεγχος: 09/03/2020

Μεταφέροντας στο ταξίδι ζώα ή φυτά

Σας επηρεάζει το Brexit;

Ζώα συντροφιάς (σκύλοι, γάτες και κουνάβια)

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, μπορείτε να ταξιδεύετε ελεύθερα με τον σκύλο, τη γάτα ή το κουνάβι σας, εφόσον το ζωάκι σας διαθέτει ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάςen. Το διαβατήριο αυτό εκδίδεται από οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο και πρέπει να περιέχει κατάλληλα στοιχεία για αντιλυσσικό εμβολιασμό.

Αν έχετε σκύλο, γάτα ή κουνάβι ηλικίας κάτω των 3 μηνών (και δεν έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας), πρέπει να συμβουλευθείτε τους ισχύοντες εθνικούς κανόνεςen.

Το ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς ισχύει μόνο για σκύλους, γάτες και κουνάβια. Αν έχετε άλλα ζώα, όπως κουνέλια ή καναρίνια, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τους αντίστοιχους εθνικούς κανόνεςen που ισχύουν για την είσοδο/έξοδο ζώων από τη χώρα.

Αν πάρετε μαζί σας ένα ζώο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα ή τη Φινλανδία, το ζώο αυτό πρέπει να έχει λάβει αγωγή κατά του εχινόκοκκου (ταινίας ) ως εξής :

Ταυτοποίηση

Το ζωάκι σας χρειάζεται ηλεκτρονικό μικροτσίπ ή ευανάγνωστο τατουάζπου να έχει γίνει πριν από τις 3 Ιουλίου 2011 με τον ίδιο κωδικό που έχει δηλωθεί στο διαβατήριο.

Άλλα ζώα και φυτά

Μπορείτε να μεταφέρετε ζώα ή φυτάen - καθώς και μέρη αυτών - όταν ταξιδεύετε σε χώρες της ΕΕ. Όμως, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τη μεταφορά απειλούμενων ειδών ή προϊόντων που προέρχονται από αυτά. Ενδέχεται να χρειάζεται άδεια για να ταξιδέψετε με ορισμένα είδη.

Για να ενημερωθείτε για ένα συγκεκριμένο είδος, πρέπει να συμβουλευθείτε την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων αναφοράς για το εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδαςen. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την αρχή CITESesfrbgen της χώρας σας για να μάθετε αν χρειάζεται πιστοποιητικό για τη μεταφορά ενός συγκεκριμένου είδους.

Σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων ασθένειας ζώων, μπορεί να υπάρξουν και τοπικοί περιορισμοί ως προς τη μετακίνηση ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης. Αν σκοπεύετε να μεταφέρετε ζώα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Μια αληθινή ιστορία

Ελέγχετε πάντα αν επιτρέπεται να εισάγετε στη χώρα σας προϊόντα που αγοράσατε

Η Κάγια πήγε διακοπές στην Ελλάδα. Κατά την επιστροφή της στη Μάλτα, είχε μαζί της ένα κολιέ φτιαγμένο από το κέλυφος χελώνας θαλάσσης. Ο τελωνειακός υπάλληλος της ζήτησε άδεια για το κολιέ. Επειδή όμως η Κάγια δεν είχε άδεια, ο υπάλληλος το κατάσχεσε. Γενικά, τα διάφορα προϊόντα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο εσωτερικό των χωρών της ΕΕ. Όμως, γίνονται αυστηροί έλεγχοι στην κυκλοφορία από χώρα σε χώρα ορισμένων απειλούμενων ειδών. Την επόμενη φορά, η Κάγια θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρχή CITES της Μάλτας για να μάθει αν για το προϊόν που θέλει να εισαγάγει απαιτείται πιστοποιητικό.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: