Τελευταίος έλεγχος: 16/12/2022

Περιαγωγή: Χρήση κινητού τηλεφώνου στην ΕΕ

Όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν χρειάζεται να καταβάλλετε επιπλέον ποσά για να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό είναι γνωστό ως «περιαγωγή» ή «περιαγωγή σαν στο σπίτι σας». Για τις κλήσεις σας (σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα), τα γραπτά μηνύματα που στέλνετε (SMS) και τις υπηρεσίες δεδομένων (περιήγηση στο διαδίκτυο, μουσική και βίντεο συνεχούς ροής κ.λπ.) ισχύουν οι εγχώριες χρεώσεις, δηλ. οι ίδιες τιμές που ισχύουν για τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα στη χώρα σας.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει επίσης για τις κλήσεις ή τα γραπτά μηνύματα που λαμβάνετε ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό - δεν χρεώνεστε επιπλέον όταν λαμβάνετε κλήσεις ή μηνύματα κατά την περιαγωγή, ακόμη και αν το πρόσωπο που σας καλεί χρησιμοποιεί διαφορετικό πάροχο υπηρεσιών.

Παράδειγμα

Δεν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις όταν τηλεφωνείτε ή λαμβάνετε κλήσεις με περιαγωγή.

Ο Μάικλ ζει στην Ιρλανδία και έχει συμβόλαιο με Ιρλανδό πάροχο κινητής τηλεφωνίας, στον οποίον καταβάλλει 0,10 ευρώ το λεπτό για τις κλήσεις και 0,05 ευρώ για κάθε γραπτό μήνυμα εντός Ιρλανδίας. Όταν ταξιδεύει για δουλειές στην Ισπανία, ο Μάικλ δεν χρειάζεται να ανησυχεί μήπως πληρώσει επιπλέον όταν τηλεφωνεί σε αριθμούς εντός της ΕΕ ή δέχεται κλήσεις από τέτοιους αριθμούς.

Όσοι τηλεφωνούν στον Μάικλ από την Ιρλανδία θα χρεώνονται με την κανονική εγχώρια τιμή. Όταν αυτός καλεί έναν τοπικό ισπανικό αριθμό, την οικογένειά του στην Ιρλανδία ή κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, θα χρεώνεται με τις εγχώριες ιρλανδικές τιμές για όλες αυτές τις κλήσεις - 0,10 ευρώ το λεπτό. Τα γραπτά μηνύματα που στέλνει εντός Ισπανίας, στην Ιρλανδία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ θα κοστίζουν 0,05 ευρώ - ακριβώς σαν να βρισκόταν στο σπίτι του.

Τι είναι η περιαγωγή;

Η περιαγωγή είναι η υπηρεσία που σας παρέχεται όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ενώ ταξιδεύετε περιστασιακά εκτός της χώρας όπου διαμένετε ή στην οποία διατηρείτε σταθερούς δεσμούς, π.χ., στην οποία εργάζεστε ή σπουδάζετε. Επομένως, εφόσον παραμένετε περισσότερο χρόνο στη χώρα σας απ’ ό,τι στο εξωτερικό ή χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο περισσότερο στη χώρα σας απ’ ό,τι στο εξωτερικό, θεωρείται ότι βρίσκεστε σε περιαγωγή. Ως εκ τούτου, χρεώνεστε εγχώριες τιμές για τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τη χρήση δεδομένων εντός της ΕΕ. Αυτό θεωρείται «εύλογη χρήση» των υπηρεσιών περιαγωγής.

Κάθε φορά που αλλάζετε χώρα εντός της ΕΕ, θα πρέπει να λαμβάνετε γραπτό μήνυμα από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας που θα σας ενημερώνει ότι βρίσκεστε υπό καθεστώς περιαγωγής και θα σας υπενθυμίζει την πολιτική εύλογης χρήσης.

Προειδοποίηση

Αν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο εξωτερικό σε μόνιμη βάση, για παράδειγμα αν μετακομίσετε στο εξωτερικό και εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε την κάρτα sim που είχατε στη χώρα σας, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας σας μπορεί να σας χρεώσει επιπλέον για την περιαγωγή. Ωστόσο, για τα τέλη αυτά υπάρχουν ανώτατα όρια βάσει της πολιτικής εύλογης χρήσης.

Πολιτική εύλογης χρήσης - Ισχύουν περιορισμοί στον όγκο δεδομένων που μπορώ να χρησιμοποιώ;

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να εφαρμόζουν «πολιτική εύλογης χρήσης» για να διασφαλίζουν ότι όλοι οι πελάτες σε καθεστώς περιαγωγής έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες περιαγωγής σε εγχώριες τιμές και επωφελούνται από αυτές όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας σας μπορεί να εφαρμόσει δίκαιους, εύλογους και αναλογικούς μηχανισμούς ελέγχου για να αποφευχθεί η κατάχρηση των κανόνων από τους πελάτες.

Όταν βρίσκεστε σε περιαγωγή, δεν ισχύει κανένας περιορισμός όσον αφορά τον όγκο των φωνητικών κλήσεων και των γραπτών μηνυμάτων σας (SMS). Οι κλήσεις ή τα γραπτά μηνύματα που δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιό σας χρεώνονται με τις ίδιες τιμές που ισχύουν στη χώρα σας. Ωστόσο, ισχύουν κανόνες και όρια σχετικά με τον όγκο των δεδομένων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με εγχώρια χρέωση. Τα όρια αυτά εξαρτώνται από το είδος του συμβολαίου σας.

Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις (βλέπε παρακάτω) μπορεί να σας ζητηθεί να καταβάλετε επιπλέον ποσό για την περιαγωγή δεδομένων, το οποίο θα ισούται με το πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμής χονδρικής για δεδομένα. Το ανώτατο αυτό όριο ανέρχεται σε 2 ευρώ/GB δεδομένων το 2022 συν ΦΠΑ και θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Από το 2027 και μετά, το ανώτατο όριο θα ανέρχεται σε 1 ευρώ/GB συν ΦΠΑ.

Έχω προπληρωμένη κάρτα.

Αν έχετε προπληρωμένη κάρτα (δηλαδή, κάρτα κινητής τηλεφωνίας που έχετε πληρώσει προκαταβολικά) μπορείτε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς να επιβαρύνεστε επιπλέον. Ωστόσο, αν πληρώνετε με τη μονάδα και η εγχώρια τιμή μονάδας για τα δεδομένα είναι χαμηλότερη από 2 ευρώ ανά GB, ο πάροχός σας μπορεί να εφαρμόζει ένα όριο δεδομένων ενόσω βρίσκεστε σε περιαγωγή.

Αν ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας εφαρμόζει όριο στον όγκο των δεδομένων, αυτό το όριο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με τον όγκο που προκύπτει αν διαιρέσετε διά των 2 ευρώ την εναπομένουσα πίστωση στην προπληρωμένη κάρτα σας όταν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων. Θα λάβετε τον ίδιο όγκο δεδομένων περιαγωγής για τον οποίο έχετε πληρώσει εκ των προτέρων. Μπορείτε φυσικά να ανανεώσετε την πίστωσή σας ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Παράδειγμα

Περιαγωγή με προπληρωμένη κάρτα: όρια στον όγκο δεδομένων

Η Jana ζει στη Σλοβακία και έχει προπληρωμένη κάρτα με πίστωση 15 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για το κινητό της, η οποία καλύπτει κλήσεις, γραπτά μηνύματα και υπηρεσίες δεδομένων. Όταν πήγε για διακοπές στην Ισπανία, είχε πίστωση 12 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στην κάρτα της. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην Ισπανία η Jana μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν όγκο δεδομένων, αξίας ίσης με το πιστωτικό υπόλοιπο της προπληρωμένης κάρτας της. Θα μπορεί να λάβει τουλάχιστον 6 GB δεδομένων περιαγωγής (12/2 €= 6).

Το συμβόλαιό μου περιλαμβάνει περιορισμένα δεδομένα.

Αν έχετε συμβόλαιο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με όριο στα δεδομένα, όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα δεδομένα μέχρι αυτό το όριο χωρίς επιπλέον χρέωση. Το όριο δεδομένων στο συμβόλαιό σας είναι το όριο που ισχύει κατά την περιαγωγή.

Ωστόσο, εάν το συμβόλαιό σας προβλέπει πολύ φθηνή τιμή μονάδας για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας (κάτω από 1 ευρώ/GB το 2022, η οποία θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου), ο πάροχός σας μπορεί να εφαρμόσει ένα όριο «εύλογης χρήσης» για τα δεδομένα κατά την περιαγωγή. Το όριο αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο από το εγχώριο όριο χρήσης δεδομένων.

Το όριο βασίζεται στην τιμή του εγχώριου συμβολαίου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Ο πάροχός σας οφείλει να σας ενημερώσει εκ των προτέρων σχετικά με το εν λόγω όριο και να σας ειδοποιεί όταν το ξεπερνάτε. Μπορείτε να συνεχίσετε την περιαγωγή δεδομένων και αφού υπερβείτε το όριο, αλλά ο πάροχός σας θα σας χρεώσει επιπλέον. Ωστόσο, αυτή η επιπλέον χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά το ανώτατο όριο τιμών χονδρικής για δεδομένα (2 ευρώ/GB συν ΦΠΑ το 2022).

Το συμβόλαιό μου περιλαμβάνει απεριόριστα δεδομένα

Εάν έχετε συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας βάσει του οποίου πληρώνετε ένα σταθερό ποσό τον μήνα το οποίο καλύπτει δεσμοποιημένες υπηρεσίες με απεριόριστα δεδομένα, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας σας πρέπει να σας παρέχει μεγάλο όγκο δεδομένων περιαγωγής. Ο ακριβής όγκος εξαρτάται από το ποσό που καταβάλλετε για το συμβόλαιο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, ο όγκος των δεδομένων πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος του ποσού που προκύπτει αν διαιρέσετε την τιμή του συμβολαίου σας (χωρίς ΦΠΑ) διά του ανώτατου ορίου χονδρικής για τα δεδομένα περιαγωγής (2 ευρώ συν ΦΠΑ το 2022).

Ο πάροχός σας πρέπει να σας ενημερώσει για το όριο των δεδομένων περιαγωγής. Αν υπερβείτε το όριο σας κατά τη διάρκεια της περιαγωγής, θα χρεωθείτε επιπλέον. Ωστόσο, αυτή η επιπλέον χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά το ανώτατο όριο τιμών χονδρικής για δεδομένα (2 ευρώ / GB συν ΦΠΑ το 2022).

Παράδειγμα

Συμβόλαιο με απεριόριστα δεδομένα — όριο περιαγωγής

Η Παυλίνα πληρώνει στο Λουξεμβούργο 40 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για το συμβόλαιο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο περιλαμβάνει απεριόριστες κλήσεις, γραπτά μηνύματα (SMS) και δεδομένα. Όταν χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο ενώ κάνει διακοπές στην Ιταλία, δικαιούται απεριόριστες κλήσεις και γραπτά μηνύματα, και τουλάχιστον 40 GB δεδομένων [2 x (40 ευρώ/2 ευρώ) =40].

Άλλες συμβάσεις

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν επίσης να προσφέρουν συμβόλαια χωρίς υπηρεσίες περιαγωγής ή ειδικά σχεδιασμένα εναλλακτικά συμβόλαια περιαγωγής με χρεώσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ, για παράδειγμα σε περίπτωση χρήσης των υπηρεσιών περιαγωγής εκτός της ΕΕ. Ωστόσο, πρέπει να επιλέξετε ειδικά τέτοια είδη συμβολαίων.

Παρακολούθηση της χρήσης περιαγωγής

Στο πλαίσιο της πολιτικής εύλογης χρήσης, ο πάροχός σας μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει τη χρήση περιαγωγής ανά τετράμηνο. Αν, κατά το διάστημα αυτό, περάσατε περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό απ’ ό,τι στη χώρα σας ΚΑΙ κάνατε χρήση υπηρεσιών με περιαγωγή περισσότερο από τη χρήση υπηρεσιών στο εσωτερικό, ο πάροχός σας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας ζητήσει διευκρινίσεις. Έχετε προθεσμία 14 ημερών για να δώσετε τις διευκρινίσεις.

Αν συνεχίσετε να περνάτε περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό από ό,τι στη χώρα σας και η χρήση περιαγωγής εξακολουθεί να υπερβαίνει την εγχώρια χρήση, ο πάροχός σας μπορεί να αρχίσει να σας χρεώνει επιπλέον για τη χρήση περιαγωγής. Για τις πρόσθετες χρεώσεις (χωρίς ΦΠΑ) ισχύουν τα ακόλουθα ανώτατα όρια:

Περιαγωγή για εργαζομένους που διασχίζουν τα σύνορα

Εάν εργάζεστε σε μια χώρα της ΕΕ και ζείτε σε μια άλλη, μπορείτε να επιλέξετε πάροχο κινητής τηλεφωνίας σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες και να έχετε περιαγωγή με κάρτα SIM είτε της χώρας στην οποία ζείτε είτε της χώρας στην οποία εργάζεστε. Σύμφωνα με την πολιτική εύλογης χρήσης: εφόσον συνδέεστε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με το δίκτυο του εγχώριου παρόχου σας μετράει ως ημέρα παρουσίας στη χώρα όπου έχετε συνάψει το συμβόλαιο (ακόμη κι αν την ίδια ημέρα μεταβείτε στο εξωτερικό).

Μπορώ να έχω περιαγωγή όταν ταξιδεύω με πλοίο ή αεροπλάνο;

Ναι, αλλά να είστε προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει να χρεώνεστε επιπλέον για τη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου όταν ταξιδεύετε με πλοίο ή αεροπλάνο, εφόσον συνδέεστε με επίγειο (χερσαίο) δίκτυο κινητών επικοινωνιών, π.χ. σε λιμάνι, σε ποτάμι ή στο αεροδρόμιο. Εάν όμως οι υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών παρέχονται μέσω δορυφορικών συστημάτων, δεν εφαρμόζονται πλέον οι κανόνες της ΕΕ και για τον λόγο αυτόν θα χρεωθείτε για μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες περιαγωγής (δεν υπάρχουν ανώτατα όρια τιμών). Για να αποφύγετε επιπλέον χρεώσεις, απενεργοποιήστε την περιαγωγή στη συσκευή σας ή ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Περιαγωγή εκτός ΕΕ

Το καθεστώς περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού είναι επίσης διαθέσιμο στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία. Οι χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ δεν καλύπτονται από την περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού, αλλά πολλοί πάροχοι επιλέγουν να επεκτείνουν αυτές τις προσφορές και σε τρίτες χώρες.

Tο κόστος της περιαγωγής (ιδίως η περιαγωγή δεδομένων) εκτός της ΕΕ/ΕΟΧ μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Για να αποφύγετε τους υψηλούς λογαριασμούς, συμβουλευτείτε τον πάροχό σας για το κόστος περιαγωγής εκτός ΕΕ/ΕΟΧ προτού ταξιδέψετε.

Τι να κάνετε σε περίπτωση προβλήματος - Τα δικαιώματα που έχετε ως καταναλωτής

Αν πιστεύετε ότι ο πάροχός σας δεν έχει σεβαστεί τα δικαιώματά σας, πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του και να κάνετε χρήση της σχετικής διαδικασίας καταγγελίας.

Εάν δεν ικανοποιηθείτε με την αντίδρασή του, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές en Άνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου της χώρας σας, συνήθως την οικεία εθνική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, η οποία θα χειριστεί την υπόθεση.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: